JAGLAND SVARER JACOBSEN: Her på talerstolen under fredspris-seremonien i Oslo Rådhus i 2014. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Debatt

Thorbjørn Jagland svarer VGs Frithjof Jacobsen: «Overgår hva jeg trodde var mulig når det gjelder utskjelling av et menneske»

Frithjof Jacobsens artikkel om mitt virke i Den norske
Nobelkomite overgår hva jeg trodde var mulig når det gjelder utskjelling av et menneske.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

THORBJØRN JAGLAND,generalsekretær i Europarådet

Jeg begrenser meg her bare til det Jacobsen skriver om prisene i min periode, som etter hans mening har redusert prisenes naturlige autoritet.

Så vidt jeg husker har VG sterkt støttet alle prisene, særlig de han nå mener har svekket prisens autoritet fordi de har skapt mye debatt.

Kommet på andre tanker?

VG var panegyrisk i sin støtte til prisen til EU. Velbegrunnet. EU fikk prisen for den langvarige forsoningsprosessen i Europa som kom helt til Balkan da Kroatia ble tatt inn som medlem. Og startet dialogen mellom Kosovo og Serbia. Det er mulig Jacobsen ikke har dette i sitt hode, men Nobelkomiteen hadde det, og var forpliktet til å ha det hvis man skal ta Nobels testamente alvorlig.

Prisen til Liu Xiaobo ble også sterkt støttet av VG. Har VG kommet på andre tanker?

Noe som i så fall ville være merkelig, da ytringsfrihet har kommet på toppen av dagsordenen igjen etter hendelsene i Paris og København. Liu Xiaobo er et eksempel på hva vi har sett gjennom historien, nemlig at menneskerettighetene alltid ble kjempet fram av mennesker som tok på seg store ofre. De fleste andre har omfavnet menneskerettighetene etter at de var sikret.

Obamas utstrakte hånd

Når det gjelder prisen til Obama - har Jacobsen tenkt over følgende: For seks år siden var den rådende tenkning at man bare kunne stoppe Iran i å utvikle atomvåpen, ved å bombe Iran. Så kom Obama inn i bildet og sa han ville prøve forhandlinger, kombinert med å styrke sanksjonene. Han ville strekke ut en hånd, som han sa.

Den hånden ble tatt senere av president Rouhani.

Derfor er det nå forhandlinger, og mulighetene er til stede for å stoppe utviklingen av atomvåpen ikke bare i Iran, men også i hele Gulfen og Midtøsten.

I dag forstår vi hvor katastrofalt en bombing av Iran uten først å prøve forhandlinger og mandat fra FN ville ha vært.

En avtale om Irans atomvåpen vil sannsynligvis være det absolutt viktigste skritt for å bevege verden vekk fra den konfrontasjon som nå råder.

Enstemmig komité

Nobelkomiteen viste til dette i sin begrunnelse, og jeg gjorde det i min tale. Komiteen hadde også andre begrunnelser.

De andre prisene som ble delt ut i min periode som leder er også blitt verdsatt av VG. De var alle enstemmige i komiteen.

Er alle like store tullinger som Jagland?

-----

LES FRITHJOF JACOBSENS KOMMENTAR: Fredspristaperen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder