BYGGER MURER: – Europa er bygget på ideen om å fjerne murer. Er det en trussel mot ideen om Europa når noen av de europeiske landene nå bygger murer mot flyktningene, spør kronikkforfatteren. Her en flyktningfamilie fra Aleppo, Syria, som har kommet til Norge.

BYGGER MURER: – Europa er bygget på ideen om å fjerne murer. Er det en trussel mot ideen om Europa når noen av de europeiske landene nå bygger murer mot flyktningene, spør kronikkforfatteren. Her en flyktningfamilie fra Aleppo, Syria, som har kommet til Norge. Foto: Krister Sørbø , VG

Debatt

En festning i våre hjerter?

Norge har siden jeg kom hit i 1993 tatt imot flere titalls tusen flyktninger og landet er verken blitt fattigere eller mer utrygt. Tvert imot. Vi er rikere og tryggere og Norge scorer på topp i internasjonale oversikter over levekår.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

ENVER DJULIMAN, seniorrådgiver, Den norske Helsingforskomité

Bilde etter bilde av syriske flyktninger: For 22 år siden var det meg. En flyktning på vei til Norge. Siden da har det mange ganger, særlig før valg, blitt presentert såkalte flyktningregnskap: hvor mye koster egentlig en flyktning oss? Norge har siden jeg kom hit i 1993 tatt imot flere titalls tusen flyktninger og landet er verken blitt fattigere eller mer utrygt. Tvert imot. Vi er rikere og tryggere og Norge scorer på topp i internasjonale oversikter over levekår.

Internasjonal beskyttelse

Enver Djuliman. Foto: ,

Likevel mener en del nordmenn at det er best å forhindre flyktninger i å komme hit. Vi vil hjelpe dem der de kommer fra eller i naboland. Men vil ikke en slik holdning undergrave hele fundamentet for internasjonal beskyttelse av flyktninger? Det bygger på at alle land må slippe til dem som trenger beskyttelse på sitt territorium. Noen tror at alt kan kjøpes og vil betale fattige og ustabile land for å ta seg av flyktningene.

Gjør det ikke oss mindre som mennesker når vi vil delegere til andre å hjelpe flyktningene? På den måten gir vi fra oss en mulighet til å opptre, individuelt og som samfunn, som utøvere av det gode?

«Jeg er et menneske som alle andre mennesker. Jeg vet ikke hvor jeg skal dra. Egentlig ønsker jeg å dra til et sted der menneskelighet finnes. Jeg ønsker å dra til et sted der ingen vil si at dette er kun deres sted og kun deres land. Jeg ønsker å dra dit ingen vil si til meg at jeg er en svarting og at de er hvite. Et sted der ingen vil si til meg at de er rike og jeg er fattig. Åpne veier for oss, la oss fortsette», sa forleden en syrisk flyktning i Makedonia.

LES: Den virkelige flyktningkrisen

Tilbake til en vond tid

En del land vil helst gi forrang til de med en bestemt religion. Ikke til muslimer. Men internasjonale lover om menneskerettigheter og om flyktningers rettigheter gjør ikke forskjell på mennesker. Alle har den samme retten til å søke asyl, sier Verdenserklæringen om menneskerettigheter. Å dele flyktninger etter rase, religiøs eller andre tilhørigheter, vil føre oss tilbake til en tid og til verdier vi trodde og håpet vi var ferdige med.

En del sentral- og østeuropeiske land har bestemt seg for at de ikke vil ta imot flyktninger. Det er land som selv var opprinnelsesland for flyktninger for bare noen tiår siden, under den kalde krigen. De bygger murer for å holde flyktningene ute. Barn av flyktninger bygger opp murer mot flyktninger.

Hvem er vi redde for? Mødre, barn, kvinner, gamle, homofile eller lesbiske? Mennesker som kommer fra hus som er blitt til støv? Mennesker som har opplevd både en og flere konflikter? Som har mistet sine familier. Mennesker som i dagevis har gått gjennom ørken og seilt med farlige båter? Mennesker som kommer til oss bare fordi de ikke hadde noen andre steder å gå?

Vi som er mest opptatt av å tilfredsstille våre «unødvendige behov». Vi som har fått livet uten frykt i gave. Vi som ikke blir født på nytt hver gang vi går over en gate. Vi som til forskjell fra dem, fremdeles har våre hus og våre byer. Vi som har vært flyktninger selv eller som har foreldre som var flyktninger. Vi som kom til Norge fra Balkan, Asia, Afrika eller Latin-Amerika.

Skremmende å se

Det er pinlig og skremmende å se frykten for flyktningene. Den ligner den frykten for en gruppe mennesker som ble spredt på 1930-tallet i Europa. Frykten kommer ikke av seg selv. Det er først når flyktninger rammes inn som en trussel av medier, politikere og opinionsdannere at den sprer seg. Vi vet hva denne frykten kan føre til.

Europa er bygget på ideen om å fjerne murer. Er det en trussel mot ideen om Europa når noen av de europeiske landene nå bygger murer mot flyktningene?

Flyktninger vil fortsette å komme til Europa. Også de vi ser på som muslimer. Det er minst viktig om vi er lykkelige hvis vi tar imot dem. Det viktigste er at vi tar imot dem. Det svar de får fra oss vil fortelle hvem vi er og hva Europa er og ønsker å være.

Det internasjonale og det norske sivile samfunnet har aldri vært sterkere. Det er de sivile organisasjonene her i landet som sammen med det norske folket har stått opp og sendt beskjed til politikerne: Ikke ta avgjørelser uten oss. Vi vil hjelpe.

(Synspunktene som utrykkes i innlegget er forfatterens egne.)

Les også

 1. Den virkelige flyktningkrisen

  Nøden i de såkalte nærområdene har vært der lenge. Vi har bare ikke villet se det før nøden kom til oss.
 2. Her sover asylsøkerne utenfor politiets kontorer

  Natt til mandag lå det flere titall asylsøkere og sov utenfor lokalene til Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo.
 3. SV hardt ut mot regjeringens vurdering av kvoteflyktninger

  Justisministerens nye flyktningkriterier skaper harme hos SV.
 4. 2400 flyktningplasser i kommunene er fortsatt ledige

  2400 plasser til flyktninger rundt omkring i kommune-Norge er fremdeles ikke fylt opp.
 5. PST lette etter terrorister blant kvoteflyktningene

  ANKARA (VG) Fra et adskilt hotellrom jobbet PST med å sikre at ingen terrorister skjuler seg blant de syriske…
 6. #VIHJELPER: Slik engasjerer vi oss for flyktningene

  Engasjementet for flyktningene har vist seg i…
 7. Pave Frans talte til verdensledere i FN

  Pave Frans taler i FNs generalforsamling i New York for aller første gang, hvor han slår an tonen foran toppmøtet hvor…
 8. Flyktninger møtt med Ku Klux Klan-drakt i Finland

  Asylsøkere ble fredag angrepet med steiner av demonstranter i den finske byen Lahtis.
 9. Flyktningen Khodadad (18): Hørt så mye bra om Norge

  TØYEN (VG) Dårlig med søvn, lite mat og en konstant frykt for familiens liv hjemme i Syria.
 10. Derfor skaper Øst-Europa EU-splittelse

  Liten vilje til underkastelse, dårlig behandling av egne minoriteter, skepsis til Vestens kriger i Midtøsten, og…
 11. NIF planlegger Idretts-Norges nye supersenter i Oslo

  SOGNSVANN/HOLMENKOLLEN (VG) Norsk idrett blåser liv gamle planer om å bygge en gigantisk idrettspark i området rundt…
 12. Her er Anundsens krav til flyktningene

  ANKARA (VG) For første gang skal norske myndigheter vurdere kvoteflyktninger ut fra hvordan de vil la seg integrere i…
 13. Familien Hannan håper å få komme til Norge: - Bekymret for et nei

  ANKARA/ISTANBUL (VG) Sherin (4) var bare noen uker gammel da hun flyktet fra Syria på morens bryst.
 14. Regjeringens oppsummering etter EU-toppmøtet: – Flere flyktninger må returneres raskere

  Regjeringen vil følge EUs eksempel og returnere flyktninger uten asylgrunnlag enda raskere.
 15. EU-president: – Vi må rette opp vår «åpen dør»-politikk

  Splittelsen i EU er ikke over, til tross for nattens enighet. Den kraftigste flyktningstrømmen har fortsatt ikke…
 16. Syrias nærområder får milliardbeløp i EU-støtte

  EU-landene lover 1 milliard euro mer til syriske flyktninger etter et toppmøte ble avsluttet natt til torsdag med «bedre…
 17. Tvunget til å handle

  I en krise må det handles hurtig. EUs respons på flyktningkrisen har vært forsinket, halvhjertet og hemmet av intern…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder