ÅPENT BREV: – Fabian, du sier at Oslo har nok penger, og dermed ikke behov for eiendomsskatt. Dette resonnementet høres fint ut dersom vi to møtes i våre båter på en glitrende fjord en vakker sommerdag, men hvordan høres dette ut for dem som lever i byen vår? spør Geir Lippestad. Foto:Fredrik Solstad,VG

Debatt

Kjære Fabian!

Jeg er helt enig med deg, Fabian: Oslo trenger ikke flere ressurser. Forutsetningen for denne enigheten er at alle i Oslo er like heldige som oss to.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

GEIR LIPPESTAD, far, advokat og bystyrekandidat for Oslo Arbeiderparti

Som alle vet, er ikke verden slik. Vi to er i vår beste alder. Vi er heldige som har godt betalte jobber. Vi trenger lite eller ingenting fra kommunen.

Det er da heller ikke for oss to, Fabian, at et samfunnsengasjert hjerte bør banke. Jeg har en forventning om at de som styrer Oslo har helt andre mennesker som fokus for kommunens innsats. I et intervju med VG sier du at Oslo har nok penger, og ser ikke behovet for eiendomsskatt. Du sier Oslo bare trenger å effektivisere de midlene vi har.

Dette resonnementet høres fint ut dersom vi to møtes i våre båter på en glitrende fjord en vakker sommerdag, men hvordan høres dette ut for dem som lever i byen vår?

Fremtidens eldreomsorg

Geir Lippestad. Foto:Kyrre Lien,VG

Mange eldre gruer seg til den dagen kroppen ikke fungerer som før. Det er i dag mangel på tilstrekkelig fagpersoner og ressurser i hjemmetjenesten. De heldige får noen minutter hver av en hardtarbeidende sykepleier eller hjelpepleier med altfor dårlig tid. De kommunale sykehjemmene skårer også dårlig på brukerundersøkelser. Det er for få fagfolk. Vi hører om gamle som må ligge de siste timene alene, fordi det ikke er nok penger til å ha tilstrekkelig bemanning. Kulturtilbud som gir mening, trivsel og mindre ensomhet, kuttes for å spare penger.

Når vi vet at dette er situasjonen i dag, er det skremmende å se inn i fremtiden. I 2035 har vi trolig dobbelt så mange eldre i Oslo som trenger et omsorgstilbud sammenlignet med i dag. Vi er veldig heldige som lever lengre. Du og jeg vil være blant disse, Fabian. Klare anbefalinger fra fagmiljøer er at det må en storsatsing til. Flere fagpersoner, flere ansatte i hjemmetjenesten og en ny standard for velferdsteknologien.
Da trengs det også mer penger som kan dekke eldreomsorgen. Vi bruker altfor lite penger på de eldre i dag, svaret er ikke å effektivisere ytterligere, for å møte enda større behov i framtiden.

LES: Fabian Stang takker Ap for gavepakke i valgkampen

Å se behovet

Jeg er så heldig at jeg kjenner mange fantastiske mennesker som har barn med spesielle behov, men jeg vet også hvordan de sliter. Den hørselshemmede gutten som trenger tilrettelegging i skolen for å kunne følge undervisningen. Den hardt arbeidende alenemoren med en psykisk utviklingshemmede gutt som kjemper for noen timer med avlastning til sønnen, slik at hun også i fremtiden har krefter til å ta vare på ham hjemme, som de begge ønsker så inderlig. Alle de foreldrene med funksjonshemmede barn som bekymrer seg foran barnets 18-års dag.

De vet at botilbudet Oslo kommune har er mangelfullt. Det er stor mangel på plasser og kvalifiserte fagpersoner. Foreldrene håper at helsen holder slik at de orker å gi den omsorgen deres kjære trenger.

Ingen av disse vil være enig i at Oslo har nok penger. De ser behovet, men møtes med det motsatte budskapet om at det dessverre ikke er nok ressurser.

De viktigste kronene

Jeg tenker også på alle de unge som sliter. Fremtiden vår, som faller ut av skolen, og ikke passer inn i idrettsklubben eller i korpset. De som har foreldre, som ikke har råd til dyre fritidsaktiviteter eller ferier. Eller de som trenger noen rundt seg for veiledning og råd.

Helsesøster på skolen er effektivisert bort. Fritidsklubber, der trygge voksne med kunnskap om unge, er en stor mangelvare. Svaret blir å drive rundt, med tilfeldige folk. Flaks avgjør om jeg som forsvarsadvokat ikke møter disse menneskene igjen i fengslene etter en helg der alt gikk galt.

Disse ungdommene har behov for noe mer enn ord, Fabian. De trenger tilbud, fagfolk og oppfølging. Det å bli vist omsorg og respekt er veien tilbake til samfunnet. Det er de viktigste kronene vi bruker for å forhindre kriminalitet og ekstremisme.

Vi to med sterkere rygg

Vi lever heldigvis i en mer mangfoldig by enn at alle er som oss to, Fabian. To middelaldrende heldige gubber som har det vi trenger. Oslo er Europas raskest voksende by, med mennesker som har ulike behov og hverdager som skal henge sammen. Disse er fantastiske mennesker som beriker byen hver dag, men som trenger Oslo kommune, akkurat som Oslo kommune trenger dem.

At de av oss med de dyreste boligene spytter noen ekstra tusenlapper i bykassen, tenker jeg er den beste investering vi kan gjøre. Om ikke for annet så sikrer vi en verdig eldreomsorg når vi selv trenger det, Fabian.

Les også

 1. Lippestad til Oslo-ordføreren: – Fabian Stang må tenke mer på de svake

  Fabian Stang (H) mener Oslo har nok penger. Det får kjendisadvokat og Ap-mann Geir Lippestad til å reagere.
 2. Fabian Stang takker Ap for gavepakke i valgkampen

  OSLOFJORDEN (VG) Ordfører Fabian Stang (nesten 60) har kjøpt seg en gammel sportsbåt.
 3. Kommentar: Erna satte navn på kommunepolitikken

  HØYRES HUS (VG) – De siste fire årene har 54 prosent av alle nordmenn hatt gleden av å bo i en Høyre-styrt kommune, sa…
 4. Giske varsler Høyre-mannefall

  TRONDHEIM (VG) Ap-nestleder Trond Giske varsler samarbeid med KrF – og Høyre-frie byer nord for Dovre.
 5. Stoltenberg: – Norge har vist styrke etter 22. juli

  Norge har klart å stå opp for sine viktigste verdier etter at terroren rammet for fire år siden, mener NATOs…
 6. DEBATT: Bønnerop fra minaretene

  Det er på tide å ta et oppgjør med vår egen paranoia vis-à-vis islam. Å godta bønnerop fra moskeene, vil gi muslimene en…
 7. Hardt ut mot trafikk-kritikk fra Raymond Johansen

  Samferdselsbyråd Guri Melby (V) mener Raymond Johansens (AP) kritikk av byrådets trafikkplanlegging er en skivebom.
 8. Frykter trafikk-kaos i Oslo: Ap-Raymond refser trafikkplanleggingen

  Byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) er kritisk til planleggingen av det som kan bli tidenes køkaos i…
 9. Slik vil Raymond Johansen vinne valget

  Raymond Johansen tror Ap kan vinne Oslo-makten ved å love 2000 nye barnehageplasser, og plass til alle ettåringer…
 10. Ap-Libe i Twitter-krangel med Ap-Jonas

  Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre forhandlet om en løsning for å hente syriske flyktninger til Norge, kom varaordfører i…
 11. Oslo kan få muslimsk ordfører

  Oslo kan få landets første muslimske ordfører hvis Miljøpartiet De Grønne (MDG) befester posisjonen på meningsmålingene…

Mer om

 1. Oslo
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Kjære Oslo

 2. Lippestad til Oslo-ordføreren: – Fabian Stang må tenke mer på de svake

 3. Moren til Jonas Gahr Støre er alvorlig syk: – Det har vært et år med sterke inntrykk

 4. Arven etter Sylvi Listhaug

 5. Eldreministeren om luksusboliger for eldre: – Ja til økt valgfrihet

Fra andre aviser

 1. Skal Oslo ha god eldreomsorg kun for de som kan betale for den selv?

  Aftenposten
 2. Varme hender og varme hjerter

  Bergens Tidende
 3. Fire punkter for en bedre eldreomsorg i Oslo | Inga Marte Thorkildsen

  Aftenposten
 4. Ønsker ikke byrådet ideelle aktører likevel?

  Bergens Tidende
 5. Leon (17): Høyre velger de rikeste foran de eldre

  Aftenposten
 6. Pleiebemanningen i Oslo har ikke økt på flere år til tross for større omsorgsbehov

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder