Det bør ikke være urimelig at de som studerer i utlandet, skal få gode muligheter til å trene i det helsevesenet de skal jobbe i, skriver Leah Khan Barstad (24) og Anna Kristine Amundrud (25) i dette innlegget. Foto: Privat / kollasje

Debatt

«25 under 25»: La oss få ha praksis i Norge!

For medisinstudenter i utlandet er det vanskelig å få hospitere på norske sykehus.

Publisert:

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

LEAH KHAN BARSTAD (24) og ANNA KRISTINE AMUNDRUD (25), medisinstudenter i utlandet og styremedlemmer i Nmf Utland

Dette innlegget ble først publisert i Dagens Medisin.

Mange medisinstudenter i utlandet kjenner seg igjen i problemstillingen: Vi stiller ofte sterkt teoretisk og med gode grunnkunnskaper, men vi har en kanskje noe svakere klinisk kompetanse – i hvert fall når det gjelder norske retningslinjer og prosedyrer.

Det er en selvfølge at utdanningen er bygget opp ulikt i utlandet, og man kan ikke forvente å bli servert kjennskap til Helse-Norge uten å legge inn noe ekstra. Da er det et paradoks at medisinstudenter som ønsker å bruke egen fritid på å kompensere for dette, skal møte så mye motgang.

les også

Benediktes karakterer var plutselig mindre verdt

For det er ikke slik at utenlandsstudenter har mindre klinisk praksis enn norske. Praksis dekkes i full grad av studielandenes universiteter.

Likevel har vi et ekstra ansvar for å gjøre oss kjent i norsk helsevesen. Dette er dessverre noe våre utenlandske professorer ikke kan lære oss – uavhengig av hvor høyt faglig de presterer på internasjonalt nivå.

For å ta grep, bruker flere studenter egen fritid eller sommerens obligatoriske praksisperioder til å hospitere ved norske sykehus. Det forventes ikke annet enn å få være med på en normal dag på avdelingen.

Så kommer utfordringene: De fleste studenter har kun muligheten til å gjøre dette i ferier. Her er vi allerede ute av synk med norske sykehus.

Sommerbemanning med færre leger og sykepleiere på jobb, stopper dessverre mange avdelinger fra å ta imot studenter. Dette er et stort problem ettersom sommeren på mange måter er «høysesong» for hospitering.

Likevel gjør studenter hva de kan for å prøve å unngå fellesferien. Noen starter semestrene senere og har muligheten til å hospitere i september/oktober. Andre benytter eksamensperiode og vinterferie i januar.

les også

Medisinstudenter reagerer på turnusordning

Da er det uheldig at prosessen fremstår som lukket og tilfeldig for hvem som får plass.

Selv om en hospiteringsplass i seg selv kan virke trivielt, er det synd at det ofte er bekjentskaper som avgjør hvem som får hospitert.

Hospitering kan gjerne føre til sommerjobb, og sommerjobb kan føre til jobb med lisens etter det femte året, som igjen er viktig for å komme gjennom nåløyet.

En undersøkelse sendt ut til Norsk medsinstudentforening Utland sine medlemmer, viser at cirka 25 prosent har fått tilbud om hospitering via søknadsskjema eller organisert søknadsprosess.

Resten har fått dette via bekjente, egen arbeidsplass eller andre tiltak.

Det er ikke uvanlig at studenter tar kontakt med venners venner eller ringer avdelinger direkte. Før covid-19 var det heller ikke uvanlig at man fysisk måtte møte opp for å nå igjennom. Det er åpenbart ugunstig for både studenter og sykehus.

Norske sykehus har først og fremst ansvaret for at studenter ved norske universitet får praksisen de trenger for studiets forløp. Likevel synes vi det er synd at dette medfører at medisinstudenter fra utlandet i enkelte tilfeller mister plassene sine.

les også

«25 under 25»: – 5. klassingar skal ikkje vite dette!

Vi håper på mer åpne prosesser og systematiske søknadsskjemaer.

Ikke bare sparer skattebetalerne masse penger på at utenlandsstudentene betaler for utdanningen sin selv, helsevesenet er fullstendig avhengig av det. Nesten halvparten av alle yrkesaktive leger i Norge har sin utdanning fra utlandet.

Da bør det ikke være urimelig at de som studerer i utlandet, skal få gode muligheter til å trene i det helsevesenet de skal jobbe i.

Som utenlandsstudenter håper vi på at flere sykehus kan ta imot studenter også i ferien, og at enkelte uker kan holdes av for utenlandsstudenter – begrunnet med at norske studenter får mye via studiet og har flere muligheter på sykehusene i løpet av studieåret enn vi som studerer utenlands.

Mer tid i norske sykehus er helt klart noe vi som studenter og fremtidige leger vil ta stor nytte av. Det gjør at vi kan få et så godt grunnlag som mulig for å jobbe og trives ved norske sykehus i fremtiden.

Selv om situasjonen nå på ingen måte er ideell, er det norske helsevesenet absolutt avhengig av norske studenter som har studert i utlandet: Vi bør derfor få mulighet til å bli så gode leger som mulig.

«25 under 25» er en serie kronikker og debattinnlegg skrevet av unge under 25. Er du under 25, og ønsker å bidra? Send debattinnlegget ditt til 25under25@vg.no. Mer informasjon finner du her.

Publisert:

Les også

 1. «25 under 25»: Er satiren døende?

  Stemmeskuespilleren Hank Azaria har allerede sagt takk og farvel til den svarte «The Simpsons»-karakteren, Carl.
 2. «25 under 25»: Eksamen nå er urettferdig!

  Enten skulle alle vært trukket ut til eksamen, eller ingen – i likhet med fjoråret.
 3. «25 under 25»: Karakterer bør ikke avgjøre alt!

  Hvorfor er det grundigere søknadsprosess om jeg søker jobb i matbutikk, enn når jeg søker høyere utdanning i Norge?

Mer om

25 under 25

Student

Utlandet

Sykehus

Utdanning

Flere artikler

 1. Professor om utenlandsstudier: - Større risiko enn mange skjønner

 2. Medisinstudenter reagerer på turnusordning

 3. Slik vil partiene vinne studentstemmer

 4. «25 under 25»: Nei til karakterer i gym!

 5. «25 under 25»: Karakterer burde ikke avgjøre alt!

Fra andre aviser

 1. Full forvirring rundt nye regler for karantenehotell

  Aftenposten
 2. Syv av ti studenter synes den digitale undervisningen er dårligere

  Bergens Tidende
 3. Koronapandemien ødela CV-en. Jobbeksperten har særlig to råd.

  Bergens Tidende
 4. Dette sier helsejurist om håndtering av hotellkarantene: Ekstremt vanskelig

  Aftenposten
 5. Er det lurt å faste hvis du vil ned i vekt, spør leser. Dette svarer eksperten.

  Bergens Tidende
 6. Hvorfor snakkes det ikke mer om maten som ødelegger tarmen, undrer leser. Dette svarer eksperten.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no