BEGRAVER DEMOKRATIET: Venezuelas president, Nicolás Maduro, holder det som skal være sverdet til landets nasjonalsymbol og frigjører, Simón Bolívar, under en pro-regjeringsarrangement i desember 2016. Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters

Demokratiets død i Venezuela

I flere år har sosialistregjeringen i Venezuela livnært seg på konspirasjonsteorier om et forestående statskupp fra «fascister og imperialister». Men denne uken var det regjeringen selv som forsøkte seg på et selv-kupp.

 • Axel Støren Wedén

Artikkelen er over tre år gammel

Av AXEL STØREN WEDÉN

I Venezuela har konspirasjonsteorier vært en essensiell del av retorikken helt siden Hugo Chávez og hans bolivarianske revolusjon vant makten i 1998.

Konspirasjonsteoriene har vært tuftet på å samle befolkningen mot en vagt definert ytre fiende som vil styresmaktene, og det venezuelanske folket, vondt. USA, Colombia og private forretningsmenn skisseres som banditter hvis overordnede mål er å felle regjeringen med voldelige midler.

Men onsdag var det Nicolás Maduro og regjeringen selv som var i ferd med å regissere et tilsynelatende selv-kupp. Høyesterett gikk inn for å frata nasjonalforsamlingen sin lovgivende funksjon.

Men etter massiv fordømmelse i regionen, fra transnasjonale organisasjoner og at selv den regjeringslojale statsadvokaten kalte maktovertagelsen for «ukonstitusjonell», snudde Maduro på lørdag, og opphevet avgjørelsen.

Har du lest?: Sult i Venezuela

Stadig forverrede kår

AXEL STØREN WEDÉN er debattjournalist i VG. Foto: Frode Hansen VG

Bildet er uansett entydig: Venezuela har i en årrekke beveget seg i stadig mer totalitær retning. Opposisjonspolitikere holdes fengslet, journalister motarbeides, valg utsettes og arbeidskårene til landets opposisjon blir stadig verre.

Om det skulle herske noen illusjoner om at Venezuela er et demokrati, bør de være begravet nå.

Har du sett?: En «caudillo» i Washington

I slutten av 2015 vant opposisjonen i det oljerike landet, preget av hyperinflasjon, mat- og medisinmangel og skyhøy kriminalitet, et flertall i nasjonalforsamlingen.

Det har vært nær sagt umulig for dem å få gjennom noe politikk. Høyesterett, som under forgjengeren Hugo Chávez' ble byttet ut med kun partilojale medlemmer, har konsekvent motarbeidet nasjonalforsamlingen, og blokkert det som har vært av vedtak.

I avgjørelsen sent onsdag, ville Høyesterett overta parlamentets funksjoner fordi nasjonalforsamlingen tilsynelatende «viste forakt for retten».

Visste du?: Mens Venezuela kollapser, blomstrer Bolivia

«Har fryktet det lenge»

Venezuela har i flere år hatt stempelet som den brysomme naboen i regionen.

Flere naboland reagerte med avsky etter regjeringens lovendring. Perus regjering har trukket tilbake sin ambassadør i protest, mens flere andre latinamerikanske land fordømte avgjørelsen.

Luis Almagro, lederen av Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), sa at det som har vært «fryktet lenge, nå har skjedd». I en pressemelding tar organisasjonen til orde for at regionen nå jobber sammen for å gjenopprette demokratiet i Venezuela.

Opposisjonspolitikere i Venezuela oppfordret folket til å ta til gatene for å protestere.

Sett bort fra rundt tusen støttespillere av opposisjonen, uteble imidlertid de store gatedemonstrasjonene. Det er symptomatisk på en resignert befolkning som har mer enn nok med å finne ut av hvor deres neste måltid skal komme fra. Landet er på full fart mot en humanitær katastrofe.

Les mer: Venezuela - Latin-Amerikas yngste diktatur

Manglende fordømmelse

Blant den internasjonale, radikale venstresiden har den bolivarianske revolusjonen i Venezuela blitt trukket frem som et forbilde hva gjelder styresett.

Den påtroppende nestlederen i SV, Kirsti Bergstø, uttalte blant annet i 2006 og 2007 (under sin tid som leder i Sosialistisk Ungdom) at Norge burde inngå et «mye tettere samarbeid» med de latinamerikanske landene som velger en sosialistisk samfunnsmodell, og at Hugo Chávez var den «beste nåværende statslederen».

Men at den revolusjonsromantiske venstresiden, i Norge inkludert, i dag snakker ut mot demokratiets kollaps som utspiller seg i Venezuela, er vel for mye forlangt.

Det som bør være på tide, er at norske sivilsamfunnsorganisasjoner og myndigheter i større grad fordømmer forsøket på fjerningen av den siste rest av demokrati i et land som har hatt alle forutsetninger for å lykkes.

–––

Denne kommentaren er redigert mandag 3. april slik at den inkluderer at regjeringen har gått tilbake på avgjørelsen om å strippe nasjonalforsamlingen for lovgivende makt.

Les også

 1. Autoritære styresett er kanskje den største utfordringen menneskeheten står overfor i vår tid

  Korrupsjon, dårlig styresett og autoritære regimer forsterker og er direkte årsak til mange av verdens problemer.
 2. Latin-Amerika: Den glemte regionen

  Latin-Amerika fenger ikke lenger.
 3. Et plyndret land

  I Chavez' og Maduros regjeringstid har et effektivt propagandamaskineri spredd et populistisk budskap som har falt i god…
 4. Et land går under

  Venezuelas kollaps er Hugo Chávez og Nicolas Maduros verk. Chavez satte kursen og Maduro ledet landet mot stupet.
 5. Den underlige venstresiden

  Nok et venstreradikalt fyrtårn har sluknet, men å innrømme feil sitter langt, langt inne – nok en gang.
 6. Fyrtårnet sluknet, igjen

  SVs støtte til Hugo Chavez og andre revolusjonære ledere peker mot deres hjemlige ideologi.
 7. Venezuelas overgrep

  Regjeringen i Venezuela bryter systematisk menneskerettighetene. Det internasjonale samfunnets taushet gir dem økt…
 8. Vi står på kanten av stupet

  Leopoldo López er min ektemann, og far til våre to barn. Da han ble brakt til taushet, hadde jeg ikke noe annet valg enn…

Mer om

 1. Venezuela

Flere artikler

 1. Venezuelas president Maduro avviser brudd på grunnloven

 2. Skjebnedag for Venezuela

 3. Minst én drept i skuddveksling under folkeavstemning i Venezuela

 4. Venezuela: Latin-Amerikas yngste diktatur

 5. Han var den mektige «olje-tsaren» og Chávez’ høyre hånd. Nå jaktes han av Maduro: – Han vil begrave meg

Fra andre aviser

 1. Venezuela på randen av borgerkrig | Frank Rossavik

  Aftenposten
 2. Hundrevis feiret i Venezuelas hovedstad

  Bergens Tidende
 3. Aftenposten mener: Endringen i Venezuela må komme innenfra

  Aftenposten
 4. Farsevalg i Venezuela har skapt en splittet og isolert nasjon

  Bergens Tidende
 5. Slik forsvant Venezuelas store rikdom

  Bergens Tidende
 6. Ingen kjente Óscar Pérez – nå er han på alles lepper

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder