Kommentar

Venneløs i Berlin

I juli 2008 tok berlinerne imot Barack Obama som popstjerne og profet. Men kjærlighetsforholdet tok slutt og nå betraktes han mest som en brysom eks.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

En tid begeistret Obama europeerne. Etter åtte år med George W. Bush ble Obama mottatt som en frigjører.

Nå omtales USA i Tyskland som en «digital okkupant».

200 000 berlinere jublet for Obama ved Seierssøylen sommeren 2008. Presidentkandidat Obama lovet å lytte, noe han som president virkelig har levd opp til. Vi tenkte bare ikke på avlytting da Obama i Berlin la ut om sin tro på «allierte som vil lytte til hverandre, lære av hverandre og, først og fremst, stole på hverandre». Resultatet av overvåkningsskandalen er blitt mistillit.

Obama kom ikke tilbake til Berlin før i sommer. Folkemengden var redusert fra 200 000 til 5000 inviterte gjester. Denne gang fikk han lov av forbundskansler Angela Merkel å tale ved Brandenburger Tor, noe han egentlig hadde ønsket fem år tidligere. Den varme junidagen kastet Obama jakken og sa: Vi kan være litt uformelle blant venner.

Så uformelle at vi lytter til hverandre telefonsamtaler?

Uansett, kjærlighetssommeren 2008 var bare et minne. Nå var Obama bare som en annen statsleder på besøk, trekkende på tung bagasje. De første avsløringene om NSA var allerede ute, men Obama beroliget sitt vertskap: Hvis han ønsket å vite hva Merkel mente, kunne han bare ta opp telefonen og spørre. I forrige uke var det i stedet en, trolig ganske opprørt, tysk forbundskansleren som ringte Det hvite hus for å utbe seg en forklaring.

Obama knytter i liten grad personlige vennskapsbånd til andre statsledere. Small talk er ikke hans stil, han er bedre på de store ord. Men magien er brutt. Mannen som lovet å gjenopprette USAs anseelse møter besk kritikk fra nære allierte.

Stemningsskiftet i Tyskland er særlig bemerkelsesverdig fordi båndene til USA lenge har vært så nære og sterke. Etter krigen ga USA Tyskland uvurderlig hjelp til både gjenoppbygging og demokratibygging. Kanskje synes tyskerne at takknemlighetsgjelden er betalt.

Retten til privatliv, og faren for fremveksten av en «Überwachungsstaat» (overvåkningsstat), har lenge engasjert tyskerne.

Da liker de heller ikke at storebror kan se og høre alt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder