Leder

EUs store utfordring

TAR LEDELSE: Tyskland har overtatt presidentskapet i EU og forbundskansler Angela Merkel har overtatt store utfordringer. Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP

Onsdag overtok Tyskland presidentskapet i EU. De neste seks måneder blir avgjørende for om EU klarer å løse de største utfordringer i unionens historie. Å lede Europa ut av coronakrisen blir Angela Merkels siste store internasjonale oppgave før hun neste år går av som forbundskansler.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over 85 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

les også

EU åpner for reisende fra 14 land

Det aller første 27 stats- og regjeringssjefer må bli enige om er en gjenreisingspakke for EU. Coronapandemien har ført til den største økonomiske nedtur i etterkrigstiden. Det vil derfor kreve et historisk krafttak å gjenskape økonomisk vekst og motarbeide massearbeidsledighet. EU-kommisjonen foreslår å opprette et fond med svimlende 750 milliarder euro, eller 8 000 milliarder kroner. Pengene skal fordeles på medlemslandene i form av overføringer eller lån.

les også

Europas valg

Merkel ber innstendig medlemslandene om å godkjenne redningsplanen på det ekstraordinære toppmøtet 17-18 juli. Det vil bli krevende å oppnå enighet ettersom det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål. Hvor stort skal fondet være, hvordan skal midlene fordeles, hvordan skal pengebruken kontrolleres og hvor langsiktige skal tiltakene være? Nederland, Danmark, Sverige og Østerrike, som kalles “de forsiktige fire”, ønsker at støtten i hovedsak skal gis i form av lån. EU er jo nødt til å låne pengene for å kunne opprette krisefondet. 

To tyske kvinner har hovedrollene, forbundskansler Angela Merkel og tidligere forsvarsminister Ursula von der Leyen som nå er president i EU-kommisjonen. Det mest prekære er å sikre en enstemmig beslutning i EU om en gjenreisingspakke.To andre store saker vil også prege EUs arbeid i tiden fremover, Storbritannias utmelding av unionen og EU langtidsbudsjett fra 2021-2027. 

les også

EUs lakmustest

Å få på plass en gjenreisingspakke er særdeles viktig av økonomiske grunner, men også av hensyn til EUs politiske fremtid. Siden hun ble forbundskansler i 2005 har Angela Merkel vært Europas ledende talskvinne. Nå får hun en sentral oppgave i redde det hun alltid har kjempet for, et sterkere europeisk samarbeid. Coronapandamien har stilt samholdet i EU på en hard prøve. Det europeiske prosjekt er avhengig av at landene i fellesskap klarer å finne løsninger når en krise rammer dem alle. Det handler også om å vise solidaritet med de medlemsland som er aller hardest rammet.

les også

Merkel mellom Kina og USA

EU har kommet styrket ut av kriser tidligere, men aldri har utfordringene vært større. Coronakrisen gir imidlertid også en anledning til å vise hvor viktig internasjonalt samarbeid er, både for å bekjempe sykdommen og de økonomiske skadevirkningene. Det er nå Merkels oppgave.

Mer om

 1. EU
 2. Angela Merkel
 3. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Norge må bidra til Merkels og Macrons initiativ!

 2. Nytt kapittel for EU-samarbeidet

 3. Ytre høyre kaster masken

 4. Covid-19 og en europeisk helseunion

 5. Historisk forlik

Fra andre aviser

 1. Delte meninger om tysk-fransk gjenreisingsforslag

  Aftenposten
 2. EU-presidenten foreslår at mer av coronastøtten gis som lån

  Bergens Tidende
 3. EU som fugl Føniks nok en gang

  Aftenposten
 4. En helt ny etappe for EU | Nils Morten Udgaard

  Aftenposten
 5. Økonomer sier ja til koronafond

  Bergens Tidende
 6. EU snublet inn i koronakrisen. Nå skal tysk makt samle et splittet Europa.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no