Kommentar

Med en russisk pistol mot tinningen

OSLO TINGRETT (VG) Det er ikke norsk etterretning som provoserer. Tvert om. Russerne blander seg inn i vestlige valg og begår drapsforsøk på åpen gate.

– Jeg var livredd, sa Atle Berge. Sjefen i Ølen Betong fortalte om da russisk etterretning kidnappet ham og truet med sprøyter med sannhetsserum.

Han har saksøkt den norske stat. Berge mener PST og E-tjenestens uønskede kontakt ga ham innreiseforbud i Russland og tap av rundt 140 millioner kroner.

– De presset på og presset på, sa maskinfører Kurt Stø, som hadde en enda verre historie. Med vodka, pille i brødskiven og en pistol mot tinningen, ble han tvunget av FSB til å tilstå å være PSTs mann, sa han.

Ølen Betong etablerte seg i Murmansk i 2007 for å posisjonere seg før Statoils utbygging av Sjtokman-feltet.

INNKALT: Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre var opptatt av nordområdene i den rødgrønne regjeringen. Foto: Harald Henden, VG

Norge planla en kjempesatsing i nord. Forholdet til Russland var godt. Tidligere utenriksminister Jonas Gahr «Mr. Nordområdene» Støre var stevnet i tingretten for å fortelle om de gylne årene.

Men ikke bare ble Sjtokman avlyst. I dag snakkes det om en kald krig. Klondyket vi så for oss tidlig på 2000-tallet, ble ikke noe av.

Forholdet frøs da Russland stjal Krim fra Ukraina i 2014. Etter dette fikk USA gjennomslag i NATO. På toppmøtet i Wales det året, ble to-prosentmålet vedtatt.

Samme år innførte Vesten sanksjoner mot personer og varer fra Russland. Også i Norge vendte debatten og ressursene fra Midtøsten til egne grenseområder.

Russerne har svart på ulike måter. Når norsk laks er helsefarlig, er nok det mest en politisk vurdering. På samme måte som når de har nektet forskere innreise til Russland.

HAR SAKSØKT STATEN: Ølen Betong-gründer Ate Berge. Foto: Terje Pedersen

Mange ønsker vi skal kutte sanksjonene og slutte å provosere med å sende folk som Berg til Russland.

Frode Berg selv prøver å distansere seg fra sitt etterretningsoppdrag ved å kalle det en «vennetjeneste».

Det er forståelig at folk som samhandler med russerne, ønsker et bedre forhold.

Men å peke på vestlige tiltak som årsak til konflikt, er å snu ting på hodet. Russerne er oss overlegne i nord. Over grensen står russiske bataljoner som får noen hundre amerikanske soldater på norsk jord, til å fremstå som en vits.

I den nye trusselvurderingen fra PST som kom samtidig med at Stø og Berge fortalte sine traumatiske historier i tingretten, anslås russisk etterretningsvirksomhet å ha stort skadepotensial i Norge.

Og skal vi tro historiene Berg har fått av FSB, har russisk etterretning full kontroll i Kirkenes.

PRESSET AV FSB: Betongarbeider Kurt Stø jobbet på betongfabrikken i Murmansk. Foto: Terje Pedersen

De siste årene er det avslørt at russiske trollfabrikker blander seg inn i vestlig opinion og valg. Det er en kulturkrig på gang, like mye som fysiske konfrontasjoner. Men det er også avslørt russiske angrep på vestlig jord. I 2018 ble en russisk avhopper og datteren forgiftet i Salisbury i England.

Etterretning er selvsagt nødvendig. Også for Norge.

I søksmålet fra Ølen Betong har regjeringsadvokat Fredrik Sejersted spilt på denne følsomheten. Han fremhever hvor viktig tjenestene er, og at både søksmålet fra betongselskapet og Frode Berg-saken skader norske interesser.

Det er hans jobb som statens forsvarer. Likevel må det være lov å si fra for privatpersoner. Ikke for å angripe norske tjenester. Men som kritikk av dårlig fagarbeid.

Så langt har Ølen Betong hatt problemer med å bevise at det var norsk E-tjeneste og PST som har skyld i at selskapet mistet en kjempekontrakt i Murmansk.

Likevel, i disse sakene er det vanskelig å komme bort fra at det ser ut som de hemmelige tjenestene har opptrådt på en måte som hverken tjener dem selv eller Norge. Tvert om har det gått ut over enkeltmennesker.

I tingretten tirsdag fortalte Stø om da PST i hui og hast så seg nødt til å stoppe den påbegynte bordingen av flyet hans til Syden. De måtte få tak i telefonen hans.

Regjeringsadvokaten sier PST har gjort jobben sin. Og det er mulig det inngår i kjernevirksomheten å stoppe en skremt betongarbeider som får Frode Berg til å ligne James Bond.

De siste årene har vi sett også sett høyprofilerte operasjoner tillagt russiske tjenester, som har vært mislykket.

Kanskje kom den nye kalde krigen så bardust på man bare måtte søke hjelp hos en pensjonert grenseinspektør og to betongarbeidere.

Vi aner ikke. Men vi vet fra norsk historie at det oppstår ukultur i slike lukkede miljø fordi det mangler korrigerende mekanismer. Dette viste Lund-rapporten at skjedde i POT.

Spørsmålet er om de norske hemmelige tjenestene har avveid omkostninger og gevinster godt nok i de nye sakene.

Det betyr selvsagt ikke at vi skal overlate scenen til russerne, sluke deres målrettede retorikk og slutte med hemmelige tjenester i nord.

Tvert om. Det vi må slutte med er dårlige, hemmelig tjenester.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder