Kommentar

Et annus horribilis for Putin

Putin trengte ikke fuske i valg. Han var populær nok. Men etter at han gikk på en ny presidentperiode har problemene tårnet seg opp.

Russland går så det suser, var budskapet da president Vladimir Putin (66) holdt sin halvårs-pressekonferanse torsdag. Han snakket om velstand, lav arbeidsledighet og vekst i lønninger og pensjoner.

I mars i år ble han gjenvalgt med 76 prosent av stemmene. Og selv om regimet jukset, hadde de nok ikke trengt det. Putin har vært svært populær.

Men siden i vår har krisene stått i kø.

les også

Putin: – Som en anstendig mann må jeg gifte meg

Putin har måttet utstå pinlige hendelser som russere tatt på fersken i å hacke seg inn i Haag. Russiske agenter ble også avslørt i sitt forsøk på å myrde Skripal-familien, med flaue bortforklaringene i etterkant.

I tillegg har Moskva mistet makten over den ukrainske kirken. Lokalvalgene i september gikk heller ikke bra.

Krigen i Ukraina koster masse penger, og russere flest vil egentlig være venner med Ukraina. Dessuten rammer de internasjonale sanksjonene.

Men hovedårsaken til Putins dalende popularitet hjemme er den svært upopulær pensjonsreformen.

Og selv om den bitte lille pensjonen går opp en melkekartong eller to, spiser prisøkningen opp det hele. Dessuten har Putin satt pensjonsalderen dramatisk opp.

Lønningene går faktisk også ned, ifølge opposisjonsavisen Meduza som faktasjekket svarene hans.

les også

Carl Ivan Hagen

For pressekonferansen var som vanlig en merkelig seanse.

Stivt sminkede journalister som hadde fått den æren det er å bli sendt, holdt opp plakater der det sto «Vi elsker deg, Putin». En kvinne hadde en plakat med presidenten med bar overkropp.

De liksom-kritiske spørsmålene fra regimevennlige medier er i virkeligheten sendt inn og godkjent uker før. Det hele er iscenesatt for å ligne en ekte pressekonferanse. Noe Putins pressesjef Dmitrij Peskov på sitt vis bekreftet da han på forhånd sa at det ikke skulle være «orkestrert».

Statsminister Erna Solberg, som holdt sin julepressekonferanse i Oslo samtidig, hadde ikke behov for å understreke noe slikt.

les også

Carl I. Hagen: – Det er i hovedsak på grunn av vestlig uklokskap at verden nå er i konflikt.

Problemene skjøv Putin over på alle andre. – Krim ble ikke annektert, de lokale stemte selv for forandring, sa presidenten.

Skulle tro det ikke var nødvendig å sende inn russiske soldater.

Og skytingen i Kertsjstredet da russerne angrep og arresterte ukrainere, forklarte han som «en provokasjon fra Ukraina som sendte sine folk dit for å dø». Putin mener det handlet om presidenten i Ukraina som ville øke populariteten sin før valget neste år.

Og Ukraina kan godt tenkes å bruke sammen triks som Putin. Men dette ville ikke skjedd om Putin lot være å stjele Krim i første omgang.

les også

Det er varm krig i Europa

For fire år siden gjorde Krim-erobringen folk stolt over å være russisk. Nå er det ikke så enkelt lenger.

– Det er et gap mellom Russlands ambisjon og Russlands evne, særlig økonomisk og militært. Man vil alltid se på Russland som en stor nasjon, men mangler ressurser til å bevise det, sa den russiske journalisten Maxim Trudolyubov da han besøkte Oslo nylig.

Han mener russiske ledere kjemper over sin vektklasse og at de finner alle mulige måter å gjøre det på, som Putins krigseventyr de siste 10 – 15 årene.

Men kanskje er det på hell. Putin har sittet i nesten 20 år. Mange av folkene rundt ham er over 70 år. Nesten hele økonomien er kontrollert av en stadig større og ustyrlig stat. Kapitalisme er det ikke lenger. Vi ser noe av det samme som førte til Sovjetunionens kollaps.

– Det er en kjede med kriser som alene ikke er farlige, men de skaper press, sa Trudolyubov, som peker på at Putin har sittet lenger enn Bresjnev, og snart like lenge som Stalin.

Den russiske, frie journalisten bosatt i USA mener Putin har gått over til å søke status quo. Nå vil han beholde det han har.

les også

Putin vil kontrollere rapmusikk: Til kamp mot «sex, dop og protester»

Og den fire timer lange pressekonferansen illustrerte hvor langt han har gått for nå hit.

– Du sier at patriotisme bør være vår nasjonale idé. Hva med å få inn patriotisme i grunnloven, foreslo en lokal TV-journalist fra Ural.

Da mente til og med Putin smiskingen gikk litt for langt. Derimot likte han flørtingen da Catharina, en annen lokal TV-journalist, endelig fikk stille sitt «spørsmål».

– Hvordan er helsen din, hvordan føler du deg, alle er opptatt av sine egne ting, ingen bryr seg om deg, trenger du noe hjelp av noe slag, sa hun.

– Åh, «Katja», sa presidenten flørtende, og sa de skulle snakkes mer senere.

Forsøket på å lage en ekte pressekonferanse i Moskva feilet fordi det ikke finnes noe presse igjen. For det første Putin gjorde da han tok makten, var å ta kontroll over TV.

Det er alltid slik illiberale ledere starter. De angriper mediene.

Samtidig, i Oslo, skrøt Erna Solberg av sitt halvår. Men hun snakket også om kamelene hun hadde svelget, om metoo og om politisk støy. Det var ingen som la an på statsministeren eller spurte om helsen hennes.

Det eneste hun og Putin hadde til felles, var pent manikyrerte negler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder