Kommentar

VG mener: Et styrket Skottland

FEIRET NEI: Unionstilhengere på valgvake i Glasgow. Foto:Matt Dunham,Ap

Etter en intens, engasjert og spennende valgkamp avgjorde velgerne at Skottland forblir en del av Storbritannia. For den store minoriteten som stemte ja til uavhengighet er selvsagt resultatet nedslående. De hadde en gyllen sjanse til å virkeliggjøre drømmen om Skottland som uavhengig stat, men klarte ikke å overbevise folk flest om at de var best tjent med å bryte ut av en 307 år gammel union. 55 prosent av skottene stemte for å beholde det Storbritannia vi kjenner. For mange ble det tryggest å si nei til uavhengighet, ettersom det var stor usikkerhet knyttet til hvilke økonomiske konsekvenser et ja ville få.

Nær 85 prosent av skottene brukte stemmeretten. Svært mange av dem som ikke pleier å delta i den politiske prosessen valgte denne gang å stemme. Titusener engasjerte seg for første gang i politisk arbeid. En oppslutning på nær 85 prosent er imponerende i internasjonal sammenheng og helt uten sidestykke i skotsk historie. Avstemningen ble en oppvisning i folkestyre og opplyst debatt. Det er noe skottene kan være stolte av.

Ja-sidens kamp har ikke vært forgjeves. At velgerne sa nei til uavhengighet betyr ikke at alt blir som før. Stilt overfor faren for at Skottland ville forlate Storbritannia lovet alle de tre store britiske partiene at de vil overføre ytterligere makt fra London til Edinburgh. Statsminister David Cameron gjentok i går at disse løftene fullt ut skal oppfylles. Folkeavstemningen forandrer Skottland ved at skotske myndigheter nå vil få større råderett, blant annet over egen økonomi. Ringvirkningene av det historiske valget i Skottland vil også bli merkbare i England, Wales og Nord-Irland, de andre delene av Storbritannia. Det sterke politiske engasjementet for uavhengighet i nord har vekket sentralmakten og synliggjort behovet for konstitusjonelle reformer i form av desentralisering av makt.

Uavhengighetsstriden splittet skottene. I spørsmålet om skotsk uavhengighet skilte familier og venner lag. Saken er avklart, nå er det tid for forsoning. Vi må finne sammen igjen, som Skottlands førsteminister Alex Salmond sa i går. Det kan skje i visshet om at Skottland kommer styrket ut av striden.

Les også

 1. Slik har avstemningen forandret Storbritannia

  EDINBURGH (VG) Det skotske folk valgte bort uavhengigheten, men 1,6 millioner skotter har sørget for at Storbritannia…
 2. Ja-velger: - Dette har forandret landet

  EDINBURGH (VG) Skuffede ja-velgere tar med seg én seier hjem tross avstemningsnederlaget: Et sterkt signal til den…
 3. Britisk visestatsminister etter nei-flertallet: Vil ha grunnlovsreform

  Den britiske visestatsministeren Nick Clegg sier at resultatet av den skotske folkeavstemningen taler for en…

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Skotsk flertall for nytt valg om uavhengighet

 2. Dronningens skotske dilemma

 3. Så splittet er Storbritannia etter valget

 4. Skottlands ja-general Alex Salmond går av

 5. Skotter lider valgets kval

 6. Pluss content

  Annerledeslandet Skottland: Kampen om uavhengighet

Fra andre aviser

 1. Skottene sa nei til uavhengighet

  Bergens Tidende
 2. Dette betyr Skottlands nei til uavhengighet

  Aftenposten
 3. Skottene stemte nei til uavhengighet

  Fædrelandsvennen
 4. Derfor tror hun Boris Johnson vil snu, selv om han kan miste halve kongeriket.

  Aftenposten
 5. Skottland forblir

  Bergens Tidende
 6. Svarteper om Skottland

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder