HØYTID: Julen er en tid med stort alkoholkonsum for mange. Foto: Kyrre Lien , NTB scanpix

Debatt

Den utrygge julen

Kjære dere folk der ute, ikke spør om jeg gleder meg i julen. For det gjør jeg ikke.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

ANONYM (15) Det er normal høflighet at man spør om et barn hadde en trivelig jul eller nyttårsaften. Man merker ikke hvor vondt det barnet får av slike spørsmål, for de svarer gjerne «Ja, veldig!» med et stort smil.

Man merker ikke sorgen og redselen barnet bærer på, man merker ikke hvor utrygg barnet egentlig føler seg.

Etter juleferien kunne jeg høre alle klassekameratene snakke om de koselige filmene de hadde sett, den nydelige maten og alt godteriet, den fantastiske desserten og de dyre gavene de hadde fått. Hvorfor syntes de at julen var så fantastisk, når jeg syntes den var helt ok? Hva var det som var så spesielt med deres jul? Jeg var så misunnelig på alle andre barna. De kunne stå opp og være overlykkelig fordi endelig var det julaften. Jeg kunne stå opp klokka 10, til en lettere beruset mamma.

De andre barna kunne se en hyggelig julefilm etter frokosten, kanskje ut å leke i snøen. Jeg kunne kanskje lese eller spille, mens mamma og pappa sov.

De kunne spise en deilig middag, med masse tilbehør. Jeg kunne spise uferdig eller svidd ribbe, fordi mamma ikke klarte å følge med.

De kunne kose seg med familien, spille brettspill og ha det gøy, for så å åpne gaver. De kunne kose seg med alt av julegodteri, og likevel bli ferdige med å åpne gaver klokka 23. Jeg kunne bli kjefta opp fordi det ikke var min tur å åpne, fordi jeg åpna for sakte, fordi de ikke fulgte med på hvem gaven var fra. De kunne bruke 10 minutter på en gave, og kjefte meg opp hvis jeg tilbydde de å klippe av båndet, istedenfor å prøve å rive det av. Vi ble aldri ferdige før klokka 01.

De andre barna kunne legge seg med et smil og føle seg trygge.

Jeg måtte bekymre meg for at mamma eller pappa skulle velte et stearinlys. Ofte lå jeg våken en time, for så å gå opp for å forsikre meg om at alle lysene var slukket. Jeg klarte aldri å føle meg trygg.

Les også: Veronica (29) gruet seg alltid til jul Familie, julekos, film og hygge var aldri en del av julen min. Alkohol, redsel og kjeft var det jeg forbant med jul. Var det ikke slik julen var? Hvorfor var det akkurat jeg som fikk en så annerledes jul? Hva hadde jeg gjort, siden de oppførte seg slik? Var dette min feil? Nyttårsaften var det verste. Det å se pappa sjangle bort med en lighter, tenne på en rakett, stå der å se på den en stund, før så å endelig gå bort fra den like før den eksploderer. Jeg holdte alltid pusten mens han gjorde det. Jeg var så redd for at han skulle bli skadet. Eller at noen andre skulle bli skadet. At mamma og pappa gikk rundt med hvert sitt stjerneskudd og nesten svidde hull i alle klærne sine. At vi dro til naboen, for så å sitte der og drikke til klokka 06 om morgenen. Pappa som drar til noen andre naboer og gir meg beskjeden «hjemme om 10 minutter». Jeg, en 10 år gammel jente, fikk ansvaret for å få min fulle mamma trygt i seng.

Les også: Tre glass vin er nok Jeg kan huske at jeg tenkte med meg selv at «dette skal gå bra, bare behandle henne som et barn». Jeg fikk henne i seng. Pappa kom ikke etter 10 min. Jeg gråt, jeg var redd, men også lettet. Jeg hadde fått mamma i seng, og det var et helt år til neste gang. Var det slik alle andre barn følte? Var de redde for at pappa skulle skade noen med rakettene? Måtte de sitte barnevakt for moren sin? Hverken jul eller nyttårsaften har vært noe jeg har gledet meg til. Jeg var så glad for at det bare var en gang i året. Enda det var en gang for mye.

Det å leve med to alkoholikere var ikke lett. Men det var spesielt i juletidene det var ekstra hardt. Men siden jeg var så ung, så var det slik jeg trodde det skulle være. Jeg trodde alle hadde det slik. Det ble så ille at jeg ikke lengre kjente de i edru tilstand, jeg kjente bare deres berusede personlighet. Etter noen år sa jeg endelig ifra, og barnevernet ble innblandet. Det gikk enda et år med mange møter, men ingenting ble forandret. Jeg gruer meg fortsatt til julaften. Dette er noe jeg aldri blir å glemme. Hvert år når det nærmer seg jul, så blir jeg å tenke på alle julaftene jeg hadde som barn, selv når alt har ordnet seg. Jeg kommer aldri til å være beruset med mine barn til stede, og jeg skal gjøre alt jeg kan for at mine barn skal slippe å måtte gå gjennom det samme som jeg har. Barn merker fort at noe er ikke som det skal og de merker fort hvis dere bytter personlighet. De kan begynne å føle seg litt usikker siden de ikke vet hvordan deres nye personlighet er, og det kan føre til redsel. Jeg merket ikke at det var noe feil før nyttårsaften det året. Mamma hadde aldri oppført seg slik før, men jeg visste at det skulle ikke være slik. Så, kjære foreldre der ute, ikke la alkohol ødelegge julen for barna deres. Gjerne kos dere med noe godt i glasset, men ikke så mye at barnet deres føler seg utrygg. Ingen skal få føle seg utrygg i sitt eget hjem.

Lag heller god mat, se en morsom film og spill brettspill sammen med barna deres! Gjør julen litt ekstra koselig. Gjør julen til en god opplevelse for alle!

Les også

 1. - Tre glass vin er nok

  Vi tåler mindre alkohol enn vi tror. Ifølge rusekspert Kari Lossius går grensen for hva som er greit å drikke med barn…
 2. Advarer mot stort alkoholkonsum i juleferien: Veronica (29) gruet seg alltid til jul

  De voksne skulle bare ha én øl til maten, men da familieselskapet var over,  var samtlige flasker tomme.
 3. - Dropp juleølen for barnas skyld

  Julen er barnas høytid. - Så dropp alkoholen på julaften, oppfordrer Av-og-til-kampanjen.
 4. Slik holder du vekten i julen

  Her får du noen gode tips fra ernæringsekspertene i Vektklubb.no om hvordan du kan komme deg gjennom julen uten å gå opp…
 5. Stor vektøkning i desember

  O helga natt er blitt til o elskede matorgie.

Flere artikler

 1. Kjære pappa, du drikker for mye!

 2. Pluss content

  Psykiater-alarm: Så mange drikker foran barna i ferien

 3. Pluss content

  Når alkohol ødelegger barnas jul

 4. Pluss content

  Når mamma er alkoholiker: – Da mamma døde, følte jeg ingen sorg

 5. «Du drikker ikke? Er du religiøs eller gravid?»

Fra andre aviser

 1. Så fort mamma og pappa begynner å drikke, blir vi utrygge

  Aftenposten
 2. Min mamma sier: Ett glass er kultur, to er fyll

  Aftenposten
 3. «Jeg reiser nesten alene»

  Fædrelandsvennen
 4. «Det er jo bare ett glass»

  Bergens Tidende
 5. Han kan ikke dra - vil du komme?

  Fædrelandsvennen
 6. «Hvorfor pratet og oppførte bestefar seg så rart etter julemiddagen?

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no