KNARVIK-DEBATTEN: – De leker alle med ilden. Enten de nå drives av det ekstremes magi, av viljen til å kjempe den gode sak, eller av en skjødesløs og kampglad sans for skjellsord og merkelapper, opererer de innenfor en oppmerksomhets-, opphisselses- og polariseringslogikk de selv neppe aner rekkevidden av, skriver Pål Norheim. Foto: Roar Hagen VG

Debatt

«Ytringsfrihed bør finde sted»

Jeg benytter min ytringsfrihet til å si at alle leker med ilden i denne saken.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

PÅL NORHEIM, forfatter

«YTRINGSFRIHED BØR FINDE STED»: Kunstneren Thomas Knarvik benyttet sin til for tre uker siden å tegne en naken Trond Giske som holder en apebaby i hendene, mens en naken Haddy N`ije med store apeører henger i Giskes erigerte penis. I en forklarende undertekst skriver Knarvik: «Det som kan virke som en logisk brist; at en hvit og en halvape får en renraset ape, er ingen umulighet. Gener kan 'hoppe' over ledd, så en mulatt kan f. eks få en helt hvit, eller helt sort. Genes are fun.»

Pål Norheim.

I Dagbladet her forleden begrunnet Knarvik tegningen slik: «Men det er jo på en måte smart når jeg nå får komme til orde og forklare hvorfor jeg har tegnet den tegninga. Hadde jeg laget noe «finere», ville jeg kanskje ikke hatt den muligheten. Med tanke på Haddy-bildet, så er det i kontekst av at det var en kar som skrev på Facebook at Haddy var en motbydelig halvape. Det er et såpass gjennomgående lavt rasistisk nivå, at jeg ville gjøre utsagnet omvendt komplementært: Ta det ved hornet og gjøre det enda mer banalt. Jeg festet meg ved at denne mannen fikk 30 dagers samfunnsstraff. Det er jeg helt imot. Han skulle fått en reprimande, og man skulle slått ned på det, men straff for en ytring er jeg helt imot.»

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

«YTRINGSFRIHED BØR FINDE STED»: Følgelig benytter jeg min egen til å forsvare den – jeg er selv skjønnlitterær forfatter og skribent, og lever av det frie ord – og erklære at Knarvik er i sin fulle rett til å mene at den burde gjelde ubegrenset, men samtidig vil jeg benytte den til å tilføye at det er sjelden man ser så nederdrektige midler bli brukt for å komme til orde i det offentlige ordskiftet. Han er i mot en domsavsigelse og den loven som ligger til grunn for den. Dermed tegner han babyen til en hvit og en farget kvinne som «en renraset ape».

Thomas Knarvik leker meta-lek med ilden.

«YTRINGSFRIHED BØR FINDE STED»: Omtrent samtidig som Knarvik leverte sin tegning, skrev Ali Esbati på NRK Ytring at Anders Magnus` Dagsrevy-reportasje fra Husby bestod av «rasistiske propagandaklipp». Han kalte også innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug for «hatpropagandist» og Fremskrittspartiet for «rasistisk».

For alle som har lest Ali Esbatis uttalelser over tid – det være seg i artikler, intervjuer eller på Facebook – kommer ikke dette som noen overraskelse. I likhet med en Lars Gule eller en Sindre Bangstad, for bare å nevne to offentlige personer som også tidvis har svært fornuftige ting å si (mange flere kunne vært nevnt), strør Esbati rundhåndet om seg med aggressive karakteristikker av personer, partier og organisasjoner han ikke liker karakteristikker som på nøyaktig samme vis som den fienden de advarer mot, generaliserer med en uhyre bred pensel og stigmatiserer objektene –– skyldige som uskyldige.

«YTRINGSFRIHED BØR FINDE STED»: Jeg benytter den til å si at med denne skjødesløse måten å stemple ytringer, argumenter og diskusjoner på som de enten frykter eller misliker eller er uenige med, så gjør de den viktige kampen mot rasismen en stor bjørnetjeneste.

Det finnes dem som påstår – og også dem som på ramme alvor tror – at rasisme ikke er en realitet i Skandinavia. De påstår eller tror at «rasisme» utelukkende er et slags kort som antirasistene bruker for å få has på sine meningsmotstandere i et forsøk på å forsvare sitt ideologiske hegemoni i det offentlige ordskiftet. Folk som Esbati, Bangstad og Gule er ofte så forbannet skjødesløse og militante i sin generaliserende brunskvetting at de skader antirasismen – som er en edel sak som vil et reelt onde til livs – og gir næring til forestillingen om at rasismen er en illusjon, en tom påstand, et rent taktisk begrep i polemikken.

«YTRINGSFRIHED BØR FINDE STED»: Og igjen benytter Thomas Knarvik seg av den. Igjen blir han «på en måte smart» når han for å parere Ali Esbatis utspill tegner ham som apekatt. Han gjør seg nøyaktig så avskyelig rasistisk som Esbati vil ha ham til (samt alle innvandringsskeptikere, -kritikere og -motstandere, legitime såvel som suspekte) for liksom å gi Esbati hans eget syltetøy tilbake i fleisen. Thomas Knarvik skaper seg om til Ali Esbatis drømmemotstander. «Du sier at vi er rasister, hele hurven? Vel, nå skal du se at jeg kan velte meg i trauet som det svinet du innbiller deg at jeg er!» Han gir ham rett i gåseøyne, han tegner en mørkhudet motdebattant som ape – meta, meta, meta – for å «komme til orde».

«YTRINGSFRIHED BØR FINDE STED»: Og jeg benytter den til å si at de alle leker med ilden. Enten de nå drives av det ekstremes magi, av viljen til å kjempe den gode sak, eller av en skjødesløs og kampglad sans for skjellsord og merkelapper, opererer de innenfor en oppmerksomhets-, opphisselses- og polariseringslogikk de selv neppe aner rekkevidden av.

Og dét mens verden gjennomgår en hurtig og dyptgående forandring som snarere krever nye kart som stemmer bedre overens med et terreng i bevegelse. Som krever besinnelse, innlevelse (hva er den europeiske romankunsten, om ikke en innlevelseskunstform som øver oss opp i å se hvordan virkeligheten kan se ut fra et annet ståsted enn vårt eget?), presisjon (den faktuelle, men også den verbale og poetiske) og kjølig tenkning.

Les også

 1. Snorre Valens blindsone

  SV-politiker Snorre Valen krever at alle som forsvarer Thomas Knarviks karikatur av den svenske parlamentarikeren Ali…
 2. Hvem blir den neste i gapestokken?

  Budskapet til Kjetil Rolness og andre av Thomas Knarviks støttespillere er at Ali Esbati er en politiker og debattant vi…
 3. Satire og injurier

  Snorre Valen kaster stein i glasshus når han kritiserer kunstneren Thomas Knarvik og ber om en mer anstendig…
 4. Tegninger i minefelt

  Er det greit å tegne en politiker som en ape?
 5. Si unnskyld til Esbati!

  Terskelen for rasistisk trakassering er ikke noe du gradbøyer ut i fra hvor enig du er med den som utsettes for rasismen.
 6. Satire versus mobbing

  Det er en meget stor forskjell på en enkelt satiretegning i et trykket medium og Facebook og kommentarfelt, som gir…
 7. Svenske tilstander

  I pinsen ble billedkunstneren og satiretegneren Thomas Knarvik utestengt fra Facebook.
 8. Ti år med press mot ytringsfriheten

  Ti år etter karikaturstriden har ikke presset mot ytringsfriheten blitt mindre.
 9. Forlegger ødelegger religionskritisk bok - avviser selvsensur

  Håvard Mossige i SpreDet forlag avviser at selvsensur er årsaken til at han ikke vil gi ut Thomas Knarviks «InHisName».
 10. Kronikk: Terroren mot kunstner Lars Vilks

  Etter gårsdagens hendelser i København får jeg bare krysse finger for at min gamle lærer Lars Vilks ikke ender som en…
 11. Norsk forlag destruerer religionskritisk bok

  Den norske kunstneren Thomas Knarvik må til Danmark for å få gitt ut boken «InHisName» med religionskritiske karikaturer.
 12. Dømt til betinget fengsel for hets mot Haddy N'jie

  Christian Rosland (34) ble fredag dømt til 30 dagers betinget fengsel for blant annet å ha kalt Haddy N'jie «din frekke…

Mer om

 1. Facebook
 2. Rasisme
 3. Sosiale medier

Flere artikler

 1. Prinsippløse rasismeforskere

 2. Snorre Valens blindsone

 3. Satire-analyse og rasisme

 4. Si unnskyld til Esbati!

 5. Svenske tilstander

Fra andre aviser

 1. Norske tilstander: Et auto-satirisk prosjekt

  Fædrelandsvennen
 2. Apetegning blues | Frank Rossavik

  Aftenposten
 3. Pinlig og historieløs rasismestempling av Thomas Knarvik | Anlov Mathiesen

  Aftenposten
 4. Amerikansk professor: – Knarviks karikaturer er hatefulle ytringer, men bør ikke straffes

  Aftenposten
 5. Harald Stanghelle om karikaturtegner Thomas Knarvik: En brutalitetens pioner

  Aftenposten
 6. Den omstridte karikaturtegneren Thomas Knarvik: - Jeg vil avsløre latterlige menneskers makt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder