SKJEVT: – Den populære serien «Skam» skal vise et bilde av livet til millennials-generasjonen som nå går på videregående skole, men har ikke inkludert klipp som omhandler skolearbeid, valg av karriere eller jobbsøking, skriver Maha Kamran.

SKJEVT: – Den populære serien «Skam» skal vise et bilde av livet til millennials-generasjonen som nå går på videregående skole, men har ikke inkludert klipp som omhandler skolearbeid, valg av karriere eller jobbsøking, skriver Maha Kamran. Foto: NRK.

Debatt

En handlingslammet generasjon

De retningsløse millennials-kidsa må bli sultne på ambisjoner, de må ta avgjørelser, og de må se hvordan deres passivitet og manglende interesse for viktige saker vil påvirke samfunnet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

MAHA KAMRAN, masterstudent i psykologi (23)

Millennials-generasjonen viser til gruppen født like før århundreskiftet (altså ca mellom 1983 og 1999). Jeg er selv født i 92, og ser at mange betegner oss som tilhører millennials som ‘late, narsissistiske, og kunnskapsløse’.

Maha Kamran.

Vi er en gruppe utsatt for mye kritikk, og selv om dette ikke gjelder alle, er det et lite fnugg av sannhet i kritikken. I vår lille boble er dårlig internettdekning, valget av ‘kanskje’ på en arrangementsinvitasjon, global oppvarming og valgkampen i USA omtrent like viktig.

For millennialsene har selvrealiseringen, som er det øverste og siste behovene i Maslows behovspyramide, triumfert som generasjonens mantra.

Det vil si at det fysiologiske behovet for mat og varme ikke blir prioritert når sommerkroppen 2016 og blazerjakka skal prioriteres en kald aprildag. Her gikk fokuset fra å realisere seg selv, plutselig til å omhandle en presentasjon av en sensurert versjon av seg selv.

Håpet er vel at man skal kunne leve opp til de standardene man setter. Men med mangel på en retning som er reflektert i noe av egen interesse er vi nesten blitt litt bortkomne. En generasjon som ikke ønsker å søke på jobb på steder det ikke ser bra ut å jobbe, og ikke vil forplikte seg til arbeidsmengden der det først ser bra ut.

Den populære serien «Skam» skulle vise et bilde av livet til millennials-generasjonen som nå går på videregående skole, men har ikke inkludert klipp som omhandler skolearbeid, valg av karriere eller jobbsøking.

Det er fordi hardt arbeid og det å ta beslutninger ikke er nevneverdig i et liv som videregående-elev. Det serien derimot klarer å illustrere er hvor vanskelig det er å bygge gode relasjoner.

At fem ukjente jenter er villige til å gå sammen bare fordi de har russebuss som mål, illustrerer generasjonen ganske godt.

Vi drar på et arrangement for å snappe (sende bilde på snapchat) om at vi var der, og når den iscenesatte sosiale sammenkomsten er tilfredsstilt drar de sosialt utslitte hjemover. En virkelig selvrealisert person ville hatt gode relasjoner med andre, samtidig som vedkommende var tilfreds med seg selv.

Les også: Morten Hegseth – Skammelig stille

Det er ikke trenden i dag. Unge voksne rapporterer om mer utmattelse, depresjon og ensomhet enn før gir. I tillegg gir de karmapoeng og likerklikk en så stor verdi at det nesten triumferer indre verdier, og at det er det som er blitt symbolet på hvem ‘jeg’ er som person. Får en person for få av begge er det grunn til bekymring, for da er ikke deres personlighet blitt ‘godkjent’ av andre

Søken etter denne type bekreftelse selvrealisering var egentlig ikke det selvrealiseringen skulle handle om. Millennials får kontakt med status og objekter, men kommer ikke nærmere med å definere seg selv ut i fra annet enn anbefalt-listen på Netflix og fra selfie-kameraet.

Vi kan se en generasjon som kan dele et innlegg om apartheid og så slette innlegget hvis ingen har anerkjent at de delte det. Akkurat som om uretten ikke er viktig nok til at vedkommende kan stå rakrygget imot det. Uten å overveie hvordan det kanskje har seg at det er deres passivitet som gjør at politiske partier som ønsker reservasjonsrett eller å avkrefte global oppvarming klarer å vokse til makten.

Les også: Ingvill Dybfest Dahl: Psykt spesiell

Millennialsene bruker lang til på å se på hvordan andre lever livet sitt, og sitter i selvmedlidenhet over hvorfor de ikke har et like interessant liv. Men hvordan kan man ha det, når man ikke gjør det man selv livet? Når en ikke har lyst til noe som helst på grunn av en overveldende utmattelse?

De retningsløse millennials-kidsa må bli sultne på ambisjoner, de må ta avgjørelser, og de må se at livet handler om mer utover en impulsfølelse. Det er viktig og essensielt at ungdommer lærer seg å ta avgjørelser, knytte seg opp mot frivillighets-, politisk- og livsengasjement.

Denne generasjonen vet ikke hvor de er på vei, men de vet at de ønsker sosial status, penger og fred ... gjerne i den rekkefølgen. Det verste er at de har muligheten til å gjennomføre det meste de setter tankene til. Men først må de greie å bestemme seg, da.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder