Foto: Tegning: Roar Hagen ,

Kommentar

Merkels skjebneår

Angela Merkel har styrt Tyskland i ti år og forventes å søke
gjenvalg neste år. Hvordan hun håndterer tilstrømmingen av flyktninger vil avgjøre hennes skjebne - og ettermæle.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Merkel har ønsket flyktninger velkommen og Tyskland har mottatt mer enn en million asylsøkere i 2015.

– Vi kan klare dette. Vi kan gjøre det fordi Tyskland er et sterkt land, sa Merkel i sin nyttårstale.

Overgrep

Men det var noe annet enn Merkels tale tyskerne snakker om de første dagene i det nye året. På nyttårsaften, i sentrum av Köln, gikk gjenger løs på kvinner som ble ranet og utsatt for seksuelle overgrep. Flere titalls mistenkte er identifisert, de langt fleste er fra Midtøsten og Nord-Afrika, og noen av dem er asylsøkere.

Les også: – Angrepene var planlagt

Slike voldelige og kaotiske hendelser kan endre et offentlig ordskifte. Det er urettferdig at ugjerningene til noen ødelegger for mange, men det skaper uansett frykt i befolkningen, utløser nye demonstrasjoner og gir argumenter til kanslerens kritikere, i og utenfor Tyskland.

Etter Köln holder det ikke lenger å si at «dette klarer vi». Merkel må forklare hvordan. Hvis ikke risikerer hun å fremstå like avmektig som Köln-politiet på nyttårsaften.

Det er imidlertid i kriser Merkel utmerker seg. Hun er europamester i øvelsen. I fjor klarte hun å holde eurosonen samlet og sørget for europeisk samhold i forholdet til Russland. Så spilte hun hovedrollen i det drama som oppsto da hundretusener av flyktninger strømmet mot i Europa. For dette har hun høstet både av ros og ris. Siste akt er ikke skrevet, men mye kommer til å handle om Merkel. Hun er den uunnværlige europeer, som The Economist kalte henne i kåringen av årets navn 2015.

– Hun står overfor sin største politiske utfordring hittil. Men Europa trenger henne mer enn noensinne.

Splittende

Merkel har ofte virket samlende i hjemlandet, men ikke i møte med flyktningene. På ytre høyre i Tyskland kalles hun landsforræder, andre opphøyer henne til et forbilde. Det avgjørende er om det store flertall av tyske sentrumsvelgere oppfatter integreringen som vellykket eller ikke.

Tyskerne har lang erfaring med innvandring. Bare USA tiltrekker seg flere innvandrere enn Tyskland, de fleste er fra andre EU-land, men mange er fra fjernere strøk. Om lag seks prosent av Tysklands befolkning er muslimer. Merkels argument er at Tyskland på sikt vil tjene økonomisk og sosialt på en vellykket innvandring.

Kanslerens styrke har vært hennes pragmatisme og varsomhet. Hun drøyer i det lengste før hun tar standpunkt. Første gang Merkel gjorde seg bemerket i flyktning-debatten i sommer var da hun møtte en 14 år gammel palestinsk jente i Rostock som frykter utsendelse.

– Vi kan ikke bare si at alle kan komme. Vi kan ikke håndtere det, svarte kansleren.

Hun fremsto, i manges øyne, hard og uten empati.

Noen uker senere fremsto en helt annen versjon av Merkel. Hun belærte europeerne om humanitære forpliktelser og sa at hvis vi sviktet flyktningene ville det bli et annet Europa enn det vi ønsker oss. Hundretusener på vandring i Øst-Europa hadde Tyskland som mål og Merkel bestemte at de ikke skulle sendes tilbake til først ankomstland, slik Schengen-avtalen tilsier.

Tilsynelatende hadde Merkel ryggdekning i folket. 60 prosent sa at Tyskland tålte stor innvandring. Utover høsten ble likevel polariseringen tydeligere. Innvandringsmotstandere arrangerte massemønstringer. Asylmottak ble angrepet. Særlig i Merkels søsterparti i Bayern (CSU) økte uroen for ukontrollert innvandring. Kritikere mente hun hadde opptrådt uansvarlig og selvrettferdig.

Merkel har justert kursen, skjerpet reglene for asyl og redusert støtteordninger kuttet. For noen måneder siden var det ikke grenser for hvor mange Tyskland kunne ta i mot, nå snakker Merkel om behovet for en betydelig reduksjon.

Forbildet

På skrivebordet har hun en globus og et portrett av Katarina den store (1729-96), ifølge Alan Crawfords og Tony Czuczkas Merkel-biografi. De kommer fra de samme trakter. Den prøyssiske prinsessen ble keiserinne av Russland og styrte i 34 år. Prestedatter Merkel fra DDR ble Tysklands leder og kontinentets mektigste politiker.

Kansleren har sagt at hun beundrer Katarina for hennes store mot og for alt hun oppnådde i en vanskelig tid. 2016 blir et utfordrende år for Merkel, Tyskland og EU. Hun behøver både mot og handlekraft. Men det er altfor tidlig å avskrive hennes muligheter til å bli gjenvalgt i 2017.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder