Kommentar

Friheten eller døden

Av Hanne Skartveit

Foto: ,

SV steg opp fra opprør og frihetstrang, men har endt opp som systemets forsvarer. Norge trenger en ny frihetsdebatt, og SV må bidra. Ellers dør de.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Denne helgen samles SV til landsmøte. Partiet er i krise, og står i fare for å forsvinne helt. Men det finnes et ledig rom på venstresiden, for den som klarer å ta den store debatten: En frihetsdebatt som handler om fellesskap og tilhørighet. En motsats til høyresiden, som er mest opptatt av enkeltmennesket - av at enhver er sin egen lykkes smed.

Kanskje er det som frihetsparti SV kan ha et snev av håp om en ny vår. Dersom partiet klarer å fremstå med troverdighet, vel og merke. SV-leder Audun Lysbakken ga denne uken ut sin bok, "Frihet sammen", der han nettopp lanserer SV som et frihetsparti.

Ensomhet og røyking

Vi lever i en kultur der enerne dyrkes, og der den enkelte måles ut fra graden av vellykkethet. Mye handler om kropp og penger, om reiser og interiør. Jeg tror mange sitter med en følelse det er vanskelig å sette ord på; en følelse av at det er noe galt med måten vi lever på.

Ensomhet kan være like farlig som røyking - og enda mer skambelagt. Når de som mangler nære venner, samtidig ser andres vellykkede fasader gjennom sosiale medier, blir skammen og ensomheten enda større. Samtidig vet vi at fasaden ofte er nettopp bare fasade. Men når vi måler vårt eget liv opp mot andres fasader, vil stadig flere føle seg utilstrekkelige og mislykkede.

Dagens ungdomsopprør er langt på vei et taust opprør. Mange unge blir i dag deprimerte, de sulter seg og skader seg. Presset om å lykkes er for stort for mange. Kanskje vil det neste ungdomsopprøret handle om å gi mer blaffen i det ytre, og igjen samle seg om ikke-materielle verdier.

Kropp og sjel

I dag er det paradoksalt nok ofte foreldregenerasjonen som er mest opptatt av kropp og penger. Vi har skapt et samfunn der det synes å være viktigere å dyrke det som forfaller; kroppen, enn det som foredles og helst vokser gjennom tid og erfaring; sjelen. Utover KrF er det et åpent rom i norsk politikk for dem som vil snakke om det indre, eller hva vi nå velger å kalle den vi er under all ytre staffasje.

Det partiet på venstresiden som nå treffer en streng hos ungdommen, kan komme til å gjøre det stort. En streng som handler om frihet fra konvensjoner og normer, fra kroppsidealer og karrierejag.

SV prater mye om dette. Avtroppende nestleder Inga Marte Thorkildsen har for eksempel vært svært opptatt av slike spørsmål. Men når SVere snakker om materialisme og skjønnhetstyranni, får det lett en moralistisk overtone. SV har ingen gode svar, annet enn fordømmelse av forbrukersamfunnet og reklamebransjen.

Det gode liv

Kanskje ligger dagens store utfordringer utenfor politikkens rom. Politikk er i sin natur bevilgninger og tiltak, handlingsplaner og konkrete prioriteringer. Det er ikke lett å bekjempe skjønnhetsidealer eller bygge selvtillit hos unge mennesker gjennom politiske vedtak.

Men det går an å tenke høyt rundt verdier. Å snakke mer om hva det vil si å være menneske, om hvordan vi ser hverandre, og tar vare på hverandre. Om hva som er det gode liv. Om verdier vi hverken kan måle eller telle.

Det var lettere å drive politikk da det handlet mest om økonomi. Venstresidens krav om kortere arbeidsdag, bedre lønn, sosiale forhold og gratis helsetilbud til alle handlet ofte om konkrete, materielle ting. Saker som kunne vedtas, tiltak, prioriteringer og bevilgninger.

Venstremoralisme

Samtidig må vi huske at norsk venstreside bygget seg opp gjennom fellesskap. Enten det dreide seg om boligbygging, samvirkelag, kveldsskoler eller idrettslag, gikk de sammen om å skape en bedre hverdag. For seg selv, og for hverandre. Sosialisme før andre verdenskrig var et frihetsprosjekt utenfor stat og kommune. Det handlet om frihet fra autoriteter og pengemakt. Ingen skulle stå med luen i hånden. Mennesket skulle ha makt over eget liv.

Da SV vokste frem gjennom 1960-tallet, kom partiet som et friskt pust inn i norsk politikk. Som et nytt frihetsprosjekt på venstresiden, denne gangen som opposisjon til et stivbeint og autoritært Ap.

Men venstremoralismen tok raskt SV. Som opposisjonsparti erobret SV egentlig Norge - i hvert fall store deler av offentlig sektor. I lange perioder stemte svært mange offentlig ansatte på SV; lærere, sosionomer og barnehageansatte. Gode mennesker, som når de blir mange sammen, lett kan komme til å mene mye om hvordan andre mennesker skal leve livene sine.

Låter ikke troverdig

SVere oppfører seg ofte som om de har et moralsk overtak. Jeg husker fra min egen ungdomstid; i møte med SV-ungdom var det alltid de som ville det gode, som liksom var de beste menneskene. Slik de så det, var de egentlig de eneste som virkelig ønsket å bekjempe fattigdom og skape fred i verden - vi andre bare lot som, sett med SV-øyne. De var gode retorikere, og kunne vinne debattene. Men politikken deres virker ikke - symboler og signaler har alltid vært viktigere for SV enn mulige resultater.

For SV er det fortsatt viktigere å mene det rette enn å gjøre det rette. Det handler mye om å bevare det bestående. SV-leder Audun Lysbakken snakker fortsatt som om SV er det eneste partiet som vil barns beste, og som vil at eldre skal ha det godt på gamlehjemmet. Han snakker om frihet, men det låter ikke troverdig.

Lysbakken har blitt det beståendes forsvarer. Slikt blir det ikke noe opprør av.

Jeg tror det kan være en plass for et frihetssøkende parti på norsk venstreside. Men jeg tror ikke SV er i stand til å ta den plassen.

Hør også Giæver & Joffen, podcasten fra VGs kommentaravdeling:

https://itunes.apple.com/no/podcast/gi-ver-og-joffen/id958947559

Les også

 1. Det tause opprøret

  Et skjult ungdomsopprør er i gang i Norge. Dessverre er det ikke de voksne som angripes.
 2. Kronikk: Den siste puritaner

  Det er ikke lett å være moralist. Bare spør SV. Under den…
 3. - KrF har gjort helligdagen mindre hellig

  GARDERMOEN (VG) KrF har gjort helligdagen 75 prosent mindre hellig. Det var tordentalen til SV-leder Audun Lysbakken da…
 4. Derfor er det SV-krise

  Tidligere SV-topper mener partiet har mistet eierskap til sine viktigste symbolsaker, og står i fare for å bli skjøvet…
 5. SV åpner landsmøte med ny krise-måling

  GARDERMOEN (VG) SV faller helt ned til 3,4 prosent oppslutning på en fersk kommunevalg-måling som InFact har foretatt…

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Pregløse og uviktige

 2. Barnet og det virkelige livet

 3. Hvor er den anstendige venstresiden?

 4. Det nye stammesamfunnet

 5. Et veivalg for et varmere samfunn?

Fra andre aviser

 1. SV på ukjente stier

  Aftenposten
 2. Slik vil SV komme seg ut av skyggenes dal

  Aftenposten
 3. Audun Lysbakken kunne ha vært politisk død. Nå er han i sitt ess.

  Aftenposten
 4. Hordaland SV gjør opprør motkrigen i Libya

  Bergens Tidende
 5. Internrevisjonen: SV bør ikke la Feministisk initiativ og Miljøpartiet De Grønne sette rammene for politisk debatt.

  Aftenposten
 6. Slapt Venstreparti

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no