Ulrik Imtiaz Rolfsen (t.v.) sammen med skuespillerne fra sin nye spillefilm Haram på den røde løper før kveldens prisutdeling under Amanda 2014 i Haugesund. Foto:Terje Bringedal,VG

Debatt

Debatt: Voldtekt av arrangert
ekteskap

Hei, Ulrik Imtiaz Rolfsen. Gleder meg til ditt neste prosjekt, for jeg er nysgjerrig på hva du vil snakke dritt om neste gang?

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Usman M. Chaudhry, psykologstudent

Ulrik Imtiaz Rolfsen. Norges stjerneregissør som tydeliggjør sine pakistanske røtter med et pakistansk mellomnavn. Profilen med en storslekt i Norge som visst nok innehar alle problemene i det norsk-pakistanske miljøet. Men kun når prosjektene hans har premiere! Wow. For et sammentreff. Hver eneste gang. Hva vil han komme med neste gang, mon tro? Eller er det norsk medias kjærlighet for Rolfsens brennpunkter som er synderen her?

Samme oppskrift hver gang

Usman M. Chaudhry. Foto: ,

Regissørens film Haram (ikke tillatt på arabisk) har snart premiere. Fra regissøren av Izzat og TV-serien Taxi. Ingen tvil om fyrens evner for å lage actionfylt underholdning. Men det er alt rundt som begynner å bli latterlig nå. Samme oppskriften hver gang. Aktuell fiksjonsfilm basert på norsk-pakistanere og debatt om et kontroversielt tema i forkant av premieren.

Rolfsen har også regissert en av Varg Veum-filmene og Den siste revejakta. Hørte ikke noe fra han da. Men nå er arrangert ekteskap aktuelt igjen. «Arrangert ekteskap er voldtekt», har Rolfsen uttalt. Ikke bare har du fornærmet alle som er lykkelig arrangert gift, men også dine nærmeste som har giftet seg på denne tradisjonelle måten. Jeg forstår hva du mener. Jeg vet hvor du vil hen. Men hører du hva du selv sier?

Jeg lurer på om du pleier å klekke ut en PR-kampanje samtidig som du skriver manuset? Eller begynte du å bli nervøs under pre-produksjonen fordi den gangsteren som er friskt i minne hos det norske folk er den mislykkede brunost-dealeren Kasim Bæder? Da måtte det selvfølgelig gå ut over noe annet: Arrangert ekteskap. Ekteskap som er arrangert av begge parter, på den måten at foreldre foreslår en passende brud/brudgom hvis individene i fokus er åpne for det. Gutten og jenta blir litt kjent med hverandre. Det kan gå alt fra en måned til ett år før de sier at de vil gifte seg med hverandre eller at de fant ut at de ikke passer sammen. Avhengig av utfallet blir det en forlovelsesseremoni. Gutten og jenta får en enda bedre mulighet til å lære seg og kjenne hverandre. Og deretter kommer bryllupet. Et arrangert ekteskap. Alt annet heter tvangsekteskap. Og i et tvangsekteskap er det alt fra fysisk til psykisk vold, voldtekt, gruppepress og andre ufyselige ting. Noen ganger ekstremt, andre ganger uten blåmerker. Det er et problem som fortsatt kan oppstå i minoritetsmiljøer og som burde bekjempes. Ikke et arrangert ekteskap.

Er du så jævlig opptatt av grumset og ukulturen i miljøet du har en lillefinger innenfor så kan du kanskje begynne med å gjøre en forskjell i din nærmeste krets og jobbe deg utover? Er ikke det mer taktisk? Eller får du kun tid mellom filmprosjektene?

Vinn-vinn, og en taper

Likevel forstår jeg deg, Ulrik. Du har et produkt å selge. Det er ditt levebrød. Og du har pillen som gir norske riksmedier bul i buksa. Det er en vinn-vinn situasjon for begge parter. Men hvem er taperen her? Jo, det er Fatima og Ali som er lykkelig gift på grunnlag av et arrangert ekteskap og som neste gang må tenke seg om to ganger før de deler «hvordan vi møttes» historien sin over en kopp kaffe med sine ikke-norsk-pakistanske venner.

Forresten, nå har jeg likevel gjort god reklame for filmen din. Og all PR er vel god PR? Jeg er sikker på at Haram er like actionpreget og like god underholdning som filmografien din tilsier. Men kompis, timingen din er forutsigbar nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder