FRI: – I skrivende stund sitter jeg i Italia med noe godt å drikke, og solnedgangen farger glasset rosa. Det kunne med andre ord ha vært et perfekt Facebook-øyeblikk som jeg nå ikke får delt med noen andre enn dem jeg er sammen med.

FRI: – I skrivende stund sitter jeg i Italia med noe godt å drikke, og solnedgangen farger glasset rosa. Det kunne med andre ord ha vært et perfekt Facebook-øyeblikk som jeg nå ikke får delt med noen andre enn dem jeg er sammen med. Foto:Jon Magnus,VG

Debatt

Kjære Facebook-venner!

Jeg har forlatt dere. Jeg la ut en avskjedsmelding før jeg logget
ut for godt. En del ble urolige. Er det noe galt? Har du blitt syk? Svaret er faktisk ingen av delene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

CAMILLA VÅR BIRKELAND, skribent
Å være på Facebook i mer enn fem minutter minner bare litt om å sitte i et stupmørkt rom sammen med flere hundre folk man en gang har kjent. På underlig vis kan det kjennes både kjedelig og asosialt. For det er stille. Helt stille. Alle venter på at noen skal si noe interessant. Av og til er det noen som gir lyd fra seg, men det er stort sett de samme hver gang. Ved hjelp av statusoppdateringer og bilder ytrer man da slikt som at: «Se her, jeg har spist middag!» «Jeg har vært ute av huset, og da så jeg trær og en fin himmel!» «Jeg tar avstand fra urettferdighet!» Eller «Jeg har møtt venner i det virkelige livet, og det kjentes bra.» Så koselig, da. Like!

Snapchat: Dette betyr de nye smilefjesene

Camilla Vår Birkeland. Foto:Picasa,

Et klapp på ryggen i et mørkt rom er bedre enn ikke noe klapp i det hele tatt. Og for en del er nok også venner i et mørkt rom bedre enn ingen venner i det hele tatt.

TEST DEG SELV:Er du avhengig?

Men på den andre siden tror jeg også at noen kan komme til å føle seg ufortjent upopulære på grunn av sosiale medier. Jeg tenker nemlig at det ikke nødvendigvis er dem med flest venner i det virkelige livet som er vinnerne på Facebook, i alle fall ikke målt i antall «likes». Et like kan nemlig bety mye forskjellig, har jeg funnet ut. Graver man lengst nedi likes-bøtta kan det for eksempel bety: «Alle andre liker, så det føles nærmest uhøflig å la det være.» Eller for å trekke det veldig langt: «Her er en like, så du ikke skjønner at jeg egentlig er sur på deg.»

Les også:Dette kan gå på helsen løs!

Det virkelige problemet med Facebook som jeg ser det er imidlertid at folk kan bli så opptatte av å være sosiale vinnere at de sensurerer bort alt av skarpe kanter og upopulære meninger, i frykt for å bli sittende i den sosiale skammekroken uten en eneste like. Dette kan i ytterste konsekvens føre til et demokratisk problem hvor man lar være å si noe som helst av betydning, i frykt for å støte en eller flere av ens mange hundre venner. I stedet for støtter man de ufarlige meldingene; bading i iskaldt vann for en god sak, eller markering av motstand mot plastinnpakket purre. Fint det, men ønsker vi egentlig et samfunn uten tydelige stemmer?

Jaja. I skrivende stund sitter jeg i Italia med noe godt å drikke, og solnedgangen farger glasset rosa. Det kunne med andre ord ha vært et perfekt Facebook-øyeblikk som jeg nå ikke får delt med noen andre enn dem jeg er sammen med.

Men husk i alle fall på det, kjære venner: Jeg vil veldig gjerne møtes i det virkelige livet – IRL!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder