NORSK UNGDOM: - PST har feilet i noe når militante islamister klarer å rekruttere stadig flere nordmenn som lar seg hjernevaske og som omgjøres til fotsoldater for å skape frykt og utføre terror ute i verden. Debatten rundt islamistene i Norge mangler erkjennelsen av at dette er norsk ungdom som har vokst opp i norske miljøer og myndighetene har mislyktes i å fange dem opp, skriver kronikkforfatteren Foto:Tauseef Mustafa,Afp

Debatt

Kronikk: Jakten på terrorister

Det er på tide å innrømme at både politiet og storsamfunnet har for lite og mager kunnskap om ekstremister i Norge Hvis vi ikke klarer å forstå hva som skaper terrorister, vil vi heller ikke klare å bekjempe dem. PST har feilet i noe når militante islamister klarer å rekruttere stadig flere nordmenn som lar seg hjernevaske.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mah-Rukh Ali, journalist i TV 2.

Dagen før et angrep var fryktet mot Norge, lander jeg på et terrorberedt Gardermoen fra flere ukers ferie i utlandet. Allerede på flyet får vi beskjed om å ha passene klare til landing. En ekstra og uvanlig passkontroll og flere sivilt kledde politifolk utenfor flyet er det første som venter før vi kommer inn på flyplassen. I drosjen på vei hjem kommenterer min somaliske sjåfør alle politipatruljene som vitner om den dramatiske utviklingen de siste dagene. Et folk i feriemodus har blitt vekket i et land der sommeren er mer hellig enn noe annet.

Sjåføren smiler bredt når jeg ønsker han god eid - muslimenes store festdag etter ramadan - som også kommer dagen etter. Som om det nesten gjorde denne ukjente mannen lykkelig å vite at han delte tro med en tilfeldig passasjer, og vi derfor tilhørte et slags fellesskap i en tid der veldig mange opplever at det er vanskelig og ensomt å være muslim.

Mangler kunnskap

Mah-Rukh Ali. Foto:Krister Sørbø,VG

Politiets sikkerhetstjeneste har måttet tåle kritikk, men også fått mye ros for hvordan de gikk ut og hva de delte med offentligheten da de slo full terroralarm forrige uke. Statsministeren avlyste ferien sin, det samme gjorde justisministeren. Norge vet at vi ikke har råd til å trå feil med vonde og fremdeles ferske sår og minner fra 22. juli.

Det er på tide å innrømme at både politiet og storsamfunnet har for lite og mager kunnskap om ekstremister i Norge. Dekningen av radikaliserte miljøer blir ofte overfladisk og uten substans, der journalister argumenterer med eksklusivitet når de står med mikrofonstativet foran islamister og gir dem taletid og spalteplass slik at de kan frembringe sitt budskap og i verste fall påvirke andre unge, men uten evne til å stille ekstremistene kritiske spørsmål.

Vi norske journalister er glade i å bruke begreper som jihad, mujahedin, sharia og fatwa. De færreste som bruker begrepene vet likevel hva de betyr og innebærer.

Dyptgående kjennskap til ekstremistenes tankesett, deres miljøer og påvirkningskilder er viktig for å møte økt terrortrussel.

PST har feilet

En kan ikke redusere faren kun ved økt politiovervåkning alene. Hvis vi ikke klarer å forstå hva som skaper terrorister, vil vi heller ikke klare å bekjempe dem. Spørsmålet har dessverre blitt meget aktuelt. Den siste tiden har mellom seks og ni personer fra Norge blitt drept i kamper i Syria og langt flere har reist dit. Senest denne uken kom DNs avsløring om den norsk-tunisiske terroristen Jamal som drepte åtte i et selvmordsangrep i Irak i juni. Myndighetene mener de ikke kan hindre alle som reiser for å krige i Syria og andre land.

Et av regjeringens tiltak for å møte utfordringen er å kriminalisere slik aktivitet. Forbud har kanskje en symbolsk effekt på den øvrige befolkningen, men en som reiser for å krige lar seg neppe stanse av at det er forbudt. Slike tiltak fremstår derfor mer som naiv og blåøyde forsøk på å møte en farlig utvikling. Det avgjørende spørsmålet er om vi har sterk nok lovgiving og kunnskap som kan straffe og ta dem før de tar liv?

Det er for tidlig å felle en dom over PSTs håndtering av terrortrusselen denne sommeren, men det er ikke for tidlig å slå fast at PST har feilet i noe når militante islamister klarer å rekruttere stadig flere nordmenn som lar seg hjernevaske og som omgjøres til fotsoldater for å skape frykt og utføre terror ute i verden. Debatten rundt islamistene i Norge mangler erkjennelsen av at dette er norsk ungdom som har vokst opp i norske miljøer og myndighetene har mislyktes i å fange dem opp. Bildet er sammensatt og hver skjebne ulik, men det er nytteløst og forvillende å tro at svaret på hvordan disse drapsmaskinene skapes kun finnes i deres foreldres hjemland, storpolitikk og situasjonen i Midtøsten.

Vårt eget ansvar

Internasjonale terrorister som blir født i Afghanistan, Jemen, Irak og Syria er en trussel mot verdensfreden. Det er også terrorister som vokser opp i Norge. Norge skal beskytte seg selv fra utenlandske trusler, men må innrømme at vi også har et ansvar for å beskytte verden fra de truslene som kommer fra Norge, og de terroristene som blir født på norsk jord.

I Danmark pågår det en heftig debatt i disse dager etter at Venstre-politiker Inger Støjberg gjennom en kronikk i Berlingske Tidende krevde at en må skille mellom muslimsk og ikke-muslimsk innvandring, der det må stilles skjerpede og særlige krav til innvandrere som kommer fra muslimske land. Uttalelsene er grove, krenkende og skremmende. De kommer som en konsekvens av langvarig debatt i vårt naboland der muslimer blir generalisert.

Norge må passe på å holde balanse og ikke skylde på enkeltgrupper for fellesskapets problemer. Slik kan vi unngå samme tilspissede og polariserte tone.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder