Kommentar

Robust. Robust. Robust.
Robust. Robust. Robust.

Av Ole Kristian Strøm

Foto:Roar Hagen,VG

I gamle dager hadde vi robuste mobiltelefoner, vi hadde robuste biler og traktorer og stuebord, og så vidt jeg husker hadde vi også robuste kvinner og menn.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Av: OLE KRISTIAN STRØM

I dag skal alt være robust. Jeg er i ferd med å bli kvalt av ordet.

Her om dagen fikk vi høre at Svein Richard Brandtzæg har ledet Norsk Hydro på en «stødig og robust måte» og at han derfor dropper overgangen til Yara.

Det nye sykehuset i Østfold skal heldigvis få en «robust kreftavdeling» og både Ine Eriksen Søreide og Kjetil Rekdal snakker om «robust forsvar» – uten sammenligning for øvrig.

Som i så mange andre sammenhenger var Jonas Gahr Støre tidlig ute også her – med bruken av «robust». «Vi har et robust demokrati i vårt land», sa han – mens Jens Stoltenberg fortsatt var statsminister og han ikke var påtenkt rollen som robust NATO-sjef.

Likevel er det lite tvil om at robust-bruken har økt kraftig med den nye regjeringen. Om den hadde økt like mye med en rødgrønn regjering skal vi ikke spekulere i, bare fastslå at Erna Solberg for lengst har fanget opp ordet, og at hun her om dagen tok til orde for en «robust klimaavtale» i FN.

Regjeringens ubestridt mest robuste statsråd er likevel Jan Tore Sanner. Hans yndlingsuttrykk er «robuste kommuner». Hva det betyr har jeg fortsatt ikke skjønt noe av, og jeg har kanskje misforstått fullstendig hvis jeg tror at han egentlig mener «større kommuner».

Han holder seg i hvert fall til regjeringsplattformen, for der flommer det over: «robuste politiregioner», «robust nødnett», «robuste fagmiljøer» og «robust næringsliv» og …

I nesten alle disse sammenhengene kunne det like gjerne ha stått «sentralisering», men det er et ord som politikerne er livredde for å bruke, så derfor bruker de «robust» i stedet.

Kjendispressen har selvfølgelig heller ikke skjært klar. Hans Petter Buraas’ kjæreste sier at «drømmemannen min skal være litt robust …» og Skal vi danse-programleder Carsten Skjelbreid ble pappa til en «robust plugg» (hvordan kan en nyfødt baby være robust?).

Finnes det en robust lege der ute som kan redde meg fra å bli kvalt?

Mer om

 1. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. VG mener: Parforhold trenger jevnlig service

 2. Kommentar: Markedsplass for kultur

 3. VG mener: Ja til billig og bra kollektivtransport

 4. VG mener: Vi må forberede oss på innstramminger

 5. En fornærmelse mot intelligensen

 6. Politikk i bråkebeltet

Fra andre aviser

 1. Ekstra podkast: Aftenpodden om Sandberg-avgangen og dagens politiske drama

  Aftenposten
 2. Varsler abortopprør i Venstres landsstyre

  Aftenposten
 3. KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide

  Aftenposten
 4. KrF-veteran: – Røde nettverk i KrF jobber med stoppforsøk

  Aftenposten
 5. 700 utmeldinger i KrF siden torsdag

  Aftenposten
 6. Solhjell: – KrF har de beste forhandlingskortene noe småparti har hatt på tiår

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder