Leder

Skandaløs lakselotto

NYE KONSESJONER: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) må sørge for at nye laksekonsesjoner tildeles på en akseptabel måte. Foto: Kristian Helgesen

I går gikk styreleder Ole-Eirik Lerøy og styremedlem Tor Olav Trøim i laksegiganten Marine Harvest ut i Dagens Næringsliv og bekreftet VGs avsløringer fra januar. Nemlig at de rødgrønne under forrige tildelingsrunde av laksekonsesjoner i 2009 var så blindet av distriktspolitikk at de i praksis arrangerte et slags lakselotto.

I denne runden var konsesjonene forbeholdt små og lokale aktører. Problemet er at laksenæringen er internasjonal, mesteparten av norsk produksjon sendes ut av landet. Det krever store aktører med stordriftsfordeler. VG avslørte i januar at en stor andel av de tildelte laksekonsesjonene raskt ble lagt i selskaper som ble solgt videre til store aktører for store penger. Mottagerne betalte 8 millioner kroner for en konsesjon, og har solgt dem videre for opp mot 60 millioner kroner.

VGs avsløringer og DNs oppslag i går viser at 2009-tildelingen må klassifiseres som en politisk skandale. Hele tildelingen bør gjennomgås og man bør komme til bunns i hvem de utvalgte til lakselottopotten er og hvorfor de fikk den.

For fremtidige tildelinger, bør man gi opp de gode intensjoner som ikke tåler møtet med de harde realitetene, eller sette vilkår som hindrer at man kan bli rik utelukkende av en heldig konsesjonstildeling.

Oppdrettsnæringen er avhengig av lønnsomhet. Konsesjoner bør deles ut gjennom anbudsrunder. Det betyr at det er staten, det vil si oss alle, som får markedsverdien av de tildelte konsesjoner, ikke noen mer eller mindre tilfeldig utvalgte nessekonger som selger laksegaven de får videre.

Det er ting som tyder på at nåværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) tenker i disse baner. Til DN åpner hun for at budrunder kan være ett alternativ. Samtidig understreker hun at det er viktig at det gis rom for nye og mindre aktører i norsk havbruk. At det blir for store og dominerende aktører i næringen som hindrer en effektiv konkurranse, er selvfølgelig viktig å unngå. Men den oppgaven bør overlates til Konkurransetilsynet. Der finnes det både kompetanse og et virkemiddelapparat for en slik jobb.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Skandaløs lakselotto

 2. Slik svarer Ap-Helga på lakse-kritikken

 3. Laksegründer: - 2009-tildelingen har vært en suksess

 4. Hegnar om statens laksepolitikk: - Idiotisk og kunnskapsløs

 5. Fiskeoppdretter: «Jeg kjenner selskap som fikk konsesjon, som var dødsdømte»

Fra andre aviser

 1. Skal doble selskapet etter kriseår

  Bergens Tidende
 2. Næringsdepartementet har fått innsidebot

  Aftenposten
 3. Næringsdepartementet har fått millionbot

  Fædrelandsvennen
 4. Fitjar vant i oppdrettslotto

  Bergens Tidende
 5. Riksantikvaren deler ut millioner på Sørlandet

  Fædrelandsvennen
 6. Posten skulle ha 309 millioner for å levere lørdagsaviser

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder