Leder

Koalisjon i Gulfen

FARLIG FARVANN: Det norskeide tankskipet Front Altair i brann i Omanbukten. Skipet skal ha blitt angrepet på morgenen 13. juni. Foto: STRINGER / ISNA NEWS AGENCY

USA ønsker å sette sammen en koalisjonsstyrke som skal beskytte sivile skip i farvannene ved Hormuzstredet. Som andre allierte land er Norge blitt spurt om å delta.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over ett år gammel

les også

Kommer del to av krigen i Irak i Iran?

Det er en svært bekymringsfull situasjon for sivil skipsfart i verdens viktigste transportrute for olje. Sjøfartsdirektoratet har oppfordret norske skip til å utvise høy aktsomhet og årvåkenhet. USA anklager Iran eller deres allierte for å stå bak flere angrep mot sivile skip i området siden mai, blant annet mot oljetankere med norsk tilknytning.

Temaet kom opp på NATOs forsvarsministermøte i Brussel da USAs fungerende forsvarsminister Mark Esper tok til orde for en slik koalisjon av frivillige. Ingen forpliktet seg da til å stille opp, bare til å vurdere en eventuell forespørsel. Senere er planene blitt mer håndfaste. Styrken skal etter planen overvåke, eskortere og avskrekke angrep mot sivile skip.

les også

Irans Revolusjonsgarde forsøkte å ta britisk oljetanker

General Joseph Dunford, som leder den amerikanske generalstaben, sa 9. juli at han regnet med at det ville ta et par uker å få oversikt over hvilke nasjoner som blir med. I tillegg til USA har både Storbritannia og Frankrike til enhver tid marinefartøy i disse farvannene. Det er uavklart om de blir med i en amerikanskledet operasjon.

Etter at USA gikk ut av den internasjonale atomavtalen med Iran for over ett år siden er situasjonen blitt dramatisk forverret. Irans handlinger bekymrer både USA og Europa, men de allierte er dypt uenige når det gjelder atomavtalen. Det er alvorlig når den tilspissede politiske konflikten mellom USA og Iran fører til økt militær spenning i Persiabukten. Den beste måten å redusere spenningen og sikre sivil skipsfart er å oppfordre partene til å vende tilbake til forhandlingsbordet.

les også

På krigsstien for USA: – En krysning mellom Trump og Bush

Dette er en konflikt mellom statlige aktører, som farlig lett kan komme til å eskalere. Trusler, sabotasje og opprustning kan føre til en krig ingen ønsker. I disse trange farvann, med store militære styrker på begge sider, er risikoen betydelig for en militær konfrontasjon. Enten det skyldes en overlagt handling eller en misforståelse. Maritim sikkerhet er særdeles viktig, ikke minst for en sjøfartsnasjon som Norge. Men skal Norge delta i en militær operasjon ved Hormuzstredet bør det først foreligge et folkerettslig grunnlag, gjennom et FN-mandat.

Les også

 1. Leker med ilden

  For første gang bryter Iran et viktig punkt i atomavtalen. Iran har nå lagret mer anriket uran enn hva avtalen med…

Mer om

 1. Sikkerhetspolitikk
 2. Oljeeksport
 3. USA
 4. Iran
 5. Leder

Flere artikler

 1. USA frir til NATO: Norge vil ikke delta i Iran-operasjon

 2. Irans utenriksminister i Norge: – Ikke la USA bølle dere til å bryte internasjonal rett

 3. Rederiforbundet: – Norske skip holder så lang avstand til Iran som mulig

 4. Trump: USA har skutt ned iransk drone

 5. Jusprofessor: Norsk deltagelse i amerikansk militæroperasjon i Iran kan koste oss prestisje-vervet i FN

Fra andre aviser

 1. USA ber europeiske allierte delta i militæroperasjon i Persiabukta

  Aftenposten
 2. Ber norske skip holde seg unna iransk farvann. «Sofistikerte og koordinerte» angrep skaper frykt.

  Aftenposten
 3. Leder: Norge bør ikke følge USA i Gulfen

  Fædrelandsvennen
 4. Iran sa de ville inspisere tankeren av sikkerhetsårsaker

  Aftenposten
 5. Dersom det blir krig mellom Iran og USA, vil årsakene være feiltolkninger og forhastede reaksjoner

  Aftenposten
 6. – Norge har et ansvar for å sikre fri skipsfart

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no