MEDALJEJUBEL: - Benytt anledningen til å lære deg norske ord og utrykk du aldri har hørt før, og som ikke finnes i ditt eget språk. Som for eksempel medaljejubel, smøresjef, gullguttene, gullbragd, gullfølelse og Klæbo-klyvet, skriver Desjardins. Foto: Delebekk, Bjørn S.

Debatt

Overlevelsesguide: Vinter-OL for utlendinger

Det er vanskeligere enn man tror å overleve vinter-OL i Norge når man ikke er norsk selv.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

LORELOU DESJARDINS, fransk forfatter og blogger, bosatt i Norge.

 1. Kjøp ørepropper. De trenger du for å ikke få hjerteinfarkt hver gang en norsk idrettsutøver vinner, og nordmennene rundt deg begynner å rope.
 2. Vær tålmodig. De fleste nordmenn tror at alle i verden ser på vinter-OL og er kjempeinteressert i det. Kanskje det ikke finnes noe snø i ditt eget land, og mediene der aldri har snakket om vinter-OL, men da må du bare drive med litt voksenopplæring. Nå bor du i Norge, og denne konkurransen er kjempeviktig for nordmenn. Sånn er det bare.
 3. Vær motstandsdyktig. Under OL kan de roligste nordmenn gå helt bananas og vise masse følelser (tristhet, stolthet, stor glede, sinne). Plutselig ser du din beskjedne og sindige samboer stå foran TV’en og hoppe som en gal person. Det er helt normalt, og går over etter avslutningsseremonien.
 4. Vær glad på nordmenns vegne, selv om landet ditt ikke vinner noen medaljer.
 5. Lat som om du kjenner alle sportene under vinter-OL. Eller lat som om du er interessert i å lære om alle sammen. Den med det rareste navnet er lavtempo, spør meg. Det foregår i veldig høyt tempo, så det er noe rart her.
 6. Søk etter underholdning. Se på videoer av skiballett fra OL i 1988 og 1992, for å minne deg selv på at skiidrett kan være veldig morsomt.
 7. Hvis du er leder i en bedrift, la dine ansatte se på OL, snakke om OL osv. på jobb. Du kan få fagforeningsbevegelsen mot deg om du er alt for imot.
 8. Ikke still spørsmålene: hvis dere elsker vinter-OL så høyt, hvorfor stemte dere nei i folkeavstemningen? Hvorfor vil dere ikke organisere vinter-OL her i Norge? Dette er svært ubehagelige spørsmål, som kan skape heftig debatt mellom de som stemte for og de som stemte mot.
 9. Lær deg fargene på utøvernes drakter, spesielt svenskene (veldig lett, de er kledd i gult). Når en nordmann slår en svenske må du rope litt ekstra, og se enda litt mer glad ut enn når en nordmann slår en av en annen nasjonalitet. Hvis en svenske slår en nordmann kan du si «det er greit at de også får smuler, ikke sant?».
 10. Hvis du selv er fra Sverige, anbefaler jeg at du tar en liten ferie hjem under vinter-OL.
 11. Hold pusten og nikk med masse entusiasme når nordmenn rundt deg sier at Norge får flest medaljer under vinter-OL fordi Norge er den beste nasjonen i verden i ALT. Hvor ofte vinner Norge så mye og er på toppen? Ikke i fotball-VM, og ikke i sommer-OL i hvert fall. Så la dem nyte øyeblikket.
 12. Siden nordmenn er så glade i vinter-OL, prøv gjerne å lage avtaler med din norske samboer i denne perioden. For eksempel, akkurat når en nordmann vinner, benytter du anledningen til å si «skal du måke foran garasjen så snart OL-sendingen er ferdig?». Det er mye større sjanse for at din kjære sier «JAAAA» med stor glede.
 13. Ikke vær irritert på idrettsutøvere som sier de er best i verden. Janteloven får en liten pause mens det er vinter-OL, en gang hvert fjerde år. Det er ikke så ofte, og det er greit å la nordmenn rundt deg nyte litt av det vi utlendinger gjør hele tiden. Altså å skryte.
 14. Nyt at norske idrettsutøvere feirer sine seire på en fin og folkelig måte. Mens kombinertgutta feirer med karaoke, takker familien og sier de har jobbet hardt for det, kan franskmenn feire med prostituerte og sjampanje.
 15. Prøv å se det positive i det. Nordmenn er ofte litt triste og har det stusselig om vinteren. Er det ikke fint å se så mye glede og lykke blant nordmenn mens de er edru?
 16. Bli underholdt av den dårlige engelsken til idrettsutøverne: «Relay is relay», som Marit Bjørgen sa.
 17. Om du vil vite om det er krig i verden, om Trump skal sende atombomber til Nord-Korea eller andre viktige nyheter, anbefaler jeg at du sjekker mediekanaler fra ditt eget land. Du kan ikke stole på at norske medier gir deg andre typer nyheter under vinter-OL, spesielt ikke rett etter en norsk medalje.
 18. Benytt anledningen til å lære deg norske ord og utrykk du aldri har hørt før, og som ikke finnes i ditt eget språk. Som for eksempel medaljejubel, smøresjef, gullguttene, gullbragd, gullfølelse og Klæbo-klyvet.
 19. Benytt anledningen til å øve deg på å forstå trøndersk. Under vinter-OL får du høre mange trøndere snakke og forklare hvordan de vant.
 20. Kanskje vinner ditt land noen medaljer, da kan du også juble! (Men gjør det inni deg, spesielt hvis ditt land slo en nordmann, dobbelt så viktig om du er svensk og bestemte deg for å ikke dra hjem under vinter-OL).

Dette blir spennende!

(Avslutningseremonien, mener jeg).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder