JUBLET: SD-partileder Jimmie Åkesson på deres valgvake. Foto: Krister Sørbø / VG

Kommentar

Kaos venter

STOCKHOLM (VG) I natt var det helt uklart hvem som skal styre Sverige de neste årene. Det kan ta lang tid før vi får svaret.

Det var jevnt mellom de to blokkene; de rødgrønne ledet av Sosialdemokratene, og den såkalte Alliansen med fire partier på borgerlig side. Det høyrepopulistiske og innvandringskritiske Sverigedemokratene (SD) er på vippen i Riksdagen - igjen.

les også

Utrolig jevnt i svensk valgthriller – dette avgjør hvem som vinner

I natt gjorde Sosialdemokratenes statsminister Stefan Löfven det klart at han blir sittende. De borgerlige i Alliansen krevde samtidig at han må gå av. Problemet er at ingen av de to blokkene har flertall i Riksdagen, men at begge mener at de har mer tyngde hos velgerne enn motparten.

Dette er valget der vinneren ble taper og taperen ble vinner. Sosialdemokratene ser ut til å ha gjort sitt dårligste valg noensinne - men gjorde det likevel bedre enn noen hadde forventet. Stefan Löfven og hans partifeller hadde på bakgrunn av meningsmålingene gjennom lang tid fryktet å gjøre det enda mye verre enn dette.

les også

Stefan Löfven på talerstolen – trekker seg ikke nå

Sverigedemokratene har hatt målinger opp mot 25 prosent. Derfor var de skuffet over resultatet, på tross av at de gjorde sitt beste valg i sin historie. Men partileder Jimmie Åkesson vet likevel at de har nær én av fem svenske velgere bak seg - og at de har en stor gruppe i Riksdagen, det svenske parlamentet.

Jokeren i svensk politikk er fortsatt Sverigedemokratene. Dersom de stemmer ned Stefan Löfven som statsminister i Riksdagens avstemning om to uker, kan de avgjøre regjeringsspørsmålet. Men det vil de neppe gjøre uten å få noe igjen fra den borgerlige Alliansen.

les også

Valgdagsmåling i Sverige: Dødt løp mellom blokkene, Sverigedemokraterna kan bli nest størst

Det blir ikke lett. I utgangspunktet er Alliansen samlet i motstanden mot å snakke med Sverigedemokratene. Men i virkeligheten er de fire partiene i Alliansen splittet i dette spørsmålet. Centern og Liberalerna er nådeløse overfor Sverigedemokratene - de har ikke noe å gi.

De konservative Moderaterna har også sagt at de ikke vil samarbeide. Men mange av partiets lokale politikere er mer åpne for SD-leder Jimmie Åkesson og hans parti. Kristendemokratene er heller ikke like krasse i sin kritikk av Åkesson som Centern og Liberalerna.

les også

Feministisk Initiativ-velger trakassert på direkten på NRK: – Feminisme provoserer

Det er fortsatt uvisst hva som blir det endelige maktforholdet mellom de to blokkene. Først onsdag er de mange forhåndsstemmene og stemmene fra svensker i utlandet telt opp. Slike stemmer har vippet svenske valg før. 

De er enda en usikkerhetsfaktor i det svenske valget. Men ikke den største. Den største usikkerheten er fortsatt Sverigedemokratene - og de andre borgerlige partienes forhold til dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder