ISLAMOFOBI: – Bruken av begrepet islamofobi bør ta slutt, skriver Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Jan Petter Lynau VG

Myten om islamofobi

Zamran Ahmad Butt tar i VG til orde for at Norge trenger økt forskning rundt og en handlingsplan mot islamofobi. Det gjør vi absolutt ikke.

VG Debatt
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

VEBJØRN SELBEKK, sjefredaktør i Dagen

Bakgrunn: «På høy tid med en handlingsplan mot islamofobi»

Norske politikere kan ikke vedta en handlingsplan mot en språklig konstruksjon. Mot en religiøs hersketeknikk. Mot en tilsnikelse.

For det er det begrepet islamofobi egentlig er.

Uttrykket er ganske nytt i det norske språket. Ifølge Retrievers base er det første gang registrert på trykk i en norsk dagsavis i desember 1994.

Før år 2000 er ordet bare benyttet en håndfull ganger i pressen. Det er først ved karikaturstriden i 2006 og årene etterpå at bruken eksploderer. Nå benyttes det hundrevis av ganger hvert år. Ordet er blitt en del av dagligtalen. Dessverre.

Sykeliggjøring av kritikere

Hat og vold mot muslimer er et alvorlig problem, som skal og må bekjempes. Det anliggendet er jeg helt enig med Zamran Ahmad Butt og Islamic Cultural Center i. Men det gjøres ikke ved å sykeliggjøre kritikerne av en mektig verdensreligion. En religion som i vår tid også fungerer som en potent politisk og ideologisk kraft. Og som en inspirasjonskilde til grusomme handlinger.

Bruken av betegnelsen «fobi» leder helt naturlig tankene mot en tilstand av vrangforestillinger. På samme måte som folk som lider av araknofobi, agorafobi eller klaustrofobi, er også de islamofobe litt syke. Det er i hvert fall noe som ikke er helt i orden med dem. Siden de altså sliter med denne leie fobien mot islam.

Fobi er en irrasjonell frykt. Edderkopper er ikke farlige (spesielt ikke de vi har her i Norge). Åpne plasser er ikke noe å være redd for. Og trange rom kan være ubehagelige, men utgjør ikke noen risiko for liv og helse.

Da er det atskillig større rasjonelle grunner til å være skeptisk til islam og de ulike tolkningene av den. Fredens religion har kommet til Europa, men har så langt ikke skapt harmoni og paradisiske tilstander.

Få flere kronikker og kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook!

Brann i islams hus

Mohammad Osman Rana har skrevet om brannen som herjer islams hus. Om den blodige indre-muslimske kampen om muslimers hjerter og sinn. Og mens flammene slikker får altså også vi andre merke heten. De tallrike terroraksjonene som er utført bare i løpet første halvår i år har vist at ingen mål er for myke og ingen metode for grusom når jihad skal utkjempes for kalifatet, koranen og profetens ære. Lavmålet ble sannsynligvis nådd i Manchester i slutten av mai da selvmordsterroristen Salman Abdi valgte seg ut en konsertarena full av barn og unge for å spre død og fordervelse i Allahs navn.

Den økende skepsisen mot islam i Europa har altså ingenting med fobi å gjøre. Den er en høyst forståelig reaksjon på de grusomhetene som begås i den religionens navn.

Islamsk spesialstatus

Det er i det hele tatt merkelig at islam er den eneste religionen holder seg med et begrep som på denne måten stiller en diagnose på dens motstandere.

Det finnes jo ikke lignende betegnelser brukt om andre religioner. I Norge har vi en lang tradisjon for tøff religionskritikk mot kristendommen. Vårt største livssynssamfunn, Human-Etisk Forbund, har slått seg opp og frem ved å konfrontere den norske majoritetsreligionen. Men så langt jeg vet har aldri Levi Fragell eller Jens Brun-Pedersen blitt diagnostisert i den offentlige debatten på grunn av kritikken deres mot kirken, kristne og kristendom.

Heller ikke Hedningesamfunnet, som er enda mer ramsalt i religionskritikken enn sine mer pyntelige humanetiske storebrødre, har noen gang blitt kalt for kristofober.

Selv ikke den blodige kristendomsforfølgelsen i verden - ikke minst i den muslimske delen av den - har skapt en slik ordkonstruksjon. Islamsk Stat korsfester, halshugger og brenner kristne, men de blir likevel ikke beskyldt for å lide av noen slags fobi mot denne religionen. Det er kun islams motstandere som kvalifiserer for den typen halvmedisinske karakteristikker.

Kamp mot rasisme

De voldseksemplene som Zamran Ahmad Butt nevner i VG-artikkelen gjør selvfølgelig inntrykk. Det er opprørende å lese nyhetsrapportene om den afghanske mannen som ble fysisk angrepet tidligere i juli og kalt «jævla utlending» mens slagene haglet.

Men denne typen kriminalitet har vi allerede presise ord for: Rasisme, fremmedfrykt, muslimhat. Og det skorter ikke på tiltak mot dette uvesenet. Den første nasjonale handlingsplanen mot rasisme ble vedtatt for flere tiår siden. Politiet har dessuten en egen hatkrimgruppe som jobber spesielt med slike saker.

Dette arbeidet må gjerne styrkes. La oss fortsette å kjempe mot vold, overgrep og diskriminering av muslimer. Og så har Butt og hans likesinnede et like selvfølgelig ansvar for å adressere antisemittisme, ekstremisme, homohat og kvinneundertrykkende holdninger i egne nærstående miljøer.

Men det vi definitivt ikke trenger er representanter for muslimske trossamfunn som sykeliggjør sine kritikere. Bruken av begrepet islamofobi bør ta slutt, Butt.

Les også

 1. Akademikere har gjort det til sport å kritisere Fremskrittspartiet

  Det finnes fremdeles de som klinger seg til fantasien om åpne grenser, og en idé om at høy og ukontrollert innvandring…
 2. Når gjorde en moské eller en kirke oss til bedre mennesker?

  Forslaget om en moské for homofile i Norge med kvinnelig imam fremsettes som en fantastisk ide av flere.
 3. Islamofobi-fobien

  Det kommer fra flere hold, kravet om at vi må avskaffe begrepet islamofobi.
 4. Jeg er ikke ansvarlig for terror, bare fordi jeg er muslim

  Det er i frustrasjon over uttalelser fra politiske ledere av Norge at jeg skriver dette.
 5. På høy tid med en handlingsplan mot islamofobi

  Hvor mange episoder med hatkriminalitet mot muslimer må vi bli vitne til før politikerne iverksetter tiltak?
 6. Når dørene åpnes for salafismen, tar dens tilhengere seg til rette

  Skandinavias største moské skal åpnes i Malmø, finansiert av Qatar. Gulfstaten oppfattes sjelden som en trussel mot…
 7. En kollektiv voldspsykose

  Hvis man ikke forstår at det finnes ulike årsaksforklaringer til ekstremisme enn de økonomiske eller sosiale, forstår…
 8. Sosiolog Kjetil Rolness ut mot NRK: – Sidestiller islamkritikk med muslimhat

  I NRK leker man rasist, i stedet for å lage journalistikk om islam og innvandring.
 9. Rana i dogmatikkens hengemyr

  Kan islam forenes med moderne norsk tankegang uten å underkastes en gjennomgripende reformasjon?
 10. Mohammad Usman Rana: Å fornorske islam

  Det viktigste vi kan gjøre er å skape et rom der også sosialkonservative muslimer kan finne seg til rette, skriver…
 11. Islamdebatten: – Vi trenger mer kritikk og mindre hat

  Linda Noor savner en debatt om islam som ikke er preget av sterke følelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder