ØKT LEDIGHET: – Høyre/Frp-regjeringen er for passive. Erna Solberg ga oss en del av forklaringen når hun sier at ledigheten ikke er et problem, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Debatt

Mennesker, ikke prosenter

Arbeidsledigheten i Norge er nå betydelig høyere enn under finanskrisen i 2008-2009, og den fortsetter å stige. Høyre/Frp-regjeringen er for passiv.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

JONAS GAHR STØRE, leder i Arbeiderpartiet

Vi må tilbake til 1993 for å finne flere ledige enn i dag. Når statsministeren rykker ut i VG for å bagatellisere tallene må det svi for de tusener som har mistet jobben og familiene deres. Ser vi fremover er det et signal om at regjeringen ikke tar ledigheten på alvor.

Jønas Gahr Støre. Foto: Terje Mortensen , VG

«Godtar regjeringen 130 000 arbeidsledige» , spurte Høyres nestleder, Jan Tore Sanner i 2009, midt under den verste finanskrisen internasjonalt siden 1930-tallet. Svaret fra regjeringen Stoltenberg II var «Nei!». Regjeringen iverksatte målrettede tiltak og Norge kom seg gjennom finanskrisen med Europas laveste ledighet. Om Jan Tore Sanner hadde stilt samme spørsmål i dag, hadde han fått et ganske annet svar. SSBs tall viser at 129 000 personer gikk jula i møte uten en jobb å komme tilbake til etter ferien, om lag 4,6 prosent.

«Målt i prosent er ledigheten fortsatt lav», uttaler statsministeren fra Davos til VG. Det kan hende hun møtte kolleger som hadde høyere ledighetstall i sine land. Men det har aldri vært en trøst for Norge. Vår samfunnsmodell bygger på at vi har lav ledighet og mange i jobb. Når det er krevende tider setter vi inn tiltak.

«Høy arbeidsledighet som virkemiddel for omstilling er en svært kostbar strategi», sa Frischsenterets seniorforsker Knut Røed i sin innledning på Arbeiderpartiets økonomikonferanse i starten av januar. Vi har gjentatte ganger advart mot regjeringens avventende holdning og sterke tro på at det beste vi kan gjøre med vårt økonomiske handlingsrom er å prioritere milliarder i skattekutt til de mest velstående i landet. Regjeringens egne rapporter slår fast at de store kuttene har liten effekt på arbeid og aktivitet. Allikevel er skattekuttene fortsatt en prioritert satsing.

Les også: Varsler etterkrigstidens høyeste ledighet neste år

Vi vil bruke pengene på en annen måte, så de kan bidra vil at folk kommer i jobb, til at bedrifter kan etableres og ansette nye medarbeidere. I årets budsjett foreslo vi en pakke på om lag sju milliarder kroner til tiltak for de som mister jobben, for økt aktivitet for bedriftene som er inne i en krevende periode, og for å skape nye, grønne arbeidsplasser. Før kommunevalget varslet regjeringen at den ville stille opp med mer. Men slik ble det ikke. Regjeringens beskjedne tiltakspakke forvitret gjennom stortingsbehandlingen, selv om næringsministeren insisterer på at «store deler av tiltakspakken står fast».

Oversikten over ledigheten viser at Norge nå kan har nådd en høyere arbeidsløshet enn Tyskland. Det er krevende tider for deler av bedriftene våre, særlig på Vestlandet. Norske bedrifter er gode på omstilling. Fra 2005 til 2013 ble det skapt 350.000 nye arbeidsplasser, to av tre i privat sektor. En halv million av oss bytter jobb hvert år. En styrke for omstillingen har vært at myndighetene spiller på lag, tar initiativ, gir sine bidrag.

Høyre/Frp-regjeringen er for passive. Erna Solberg ga oss en del av forklaringen når hun sier at ledigheten ikke er et problem.

Les også

 1. Erna: Ledigheten er lav
  Jonas: Nei, den er høy!

  DAVOS (VG) Statsminister Erna Solberg vil ikke si at det er ledighetskrise i Norge.
 2. Uroen for en boligboble

  - Du kan aldri se en boble når du sitter i den. Du oppdager den først når den sprekker, sier Bob Ford.
 3. 6-timersdagen kan bli politisk bombe for Støre

  6-timersdagen kan bli en stor politisk utfordring for Ap-leder Jonas Gahr Støre allerede foran stortingsvalget neste år.
 4. Velferdsstatens redningskvinner

  Hvis Norge kommer helskinnet gjennom de neste vanskelige…
 5. LO og NHO: 10.000 i jobb -
  hvis regjeringen gir lønnstilskudd

  NHO-sjef Kristin Skogen Lund tror det vil være mulig å gi arbeidspraksis til opptil 10.
 6. Økende ledighet og innvandring gir større forskjeller: Støre: Regjeringen gjør for lite mot sosial ulikhet

  Forskjellene øker fra før. I 2016 kan økende ledighet og større innvandring føre til et tydeligere B-lag og nye C-lag og…
 7. Et definerende øyeblikk

  Den vanlige nordmanns møte med flyktningstrømmen vil gå inn i historien som en av de viktigste hendelsene i vår…

Mer om

 1. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Enige om bedriftsbeskatning – uenige om formuesskatt

 2. Støre og Solberg krangler om ledighet

 3. Avviser Støres løsning

 4. Jobb til flere er vår viktigste jobb

 5. Ny beregning fra SSB om arbeidsledighet: Offentlig pengebruk 70 ganger mer effektivt enn skattelettelser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder