LIGGER TYNT AN: Toppsjefen i Telenor Sigve Brekke. Foto: Trond Solberg , VG

Kommentar

Dette kan knekke Brekke

Telenor-sjef Sigve Brekkes CV-juks kan fort koste ham jobben.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Brekkes karriere er et fascinerende stykke Norge. En sånn rags-to-riches-historie som amerikanerne elsker. Fra beskjedne kår i Numedal, via skogsarbeid og lærerjobb til politiske maktposisjoner og nå toppleder i et av verdens ledende teleselskaper. I mange land ville Brekkes jobb vært forbeholdt mennesker med oppvekst i dundyner og sølvbestikk på søndag. Mennesker som hadde gått den rette veien via de rette skolene og universitetene, før de endte opp som ledere sammen med alle de andre som var akkurat som dem selv. Elitens versjon av arv og miljø, der de to størrelsene aldri er i konflikt med hverandre.

Les også: Statssekretær om Brekke: – Uheldig

Brekkes vei til toppen av norsk næringsliv gikk ikke gjennom den eliten, men en annen. Ordførersønnen engasjerte seg i Arbeiderpartiet, fikk viktige verv i AUF og etter hvert i regjeringsapparatet. Ifølge Brekke selv, var det politikken som tok så mye tid at han ikke rakk å bli helt ferdig med den graden fra høyskolen som han senere skrøt på seg.

Brekke gjorde suksess i politikken og skaffet seg et betydelig nettverk i Ap. Såpass topptungt at Norge forsøkte å få ham inn på et eksklusivt program for samfunnstopper på eliteuniversitetet Harvard. Men Harvard sa nei, og begrunnet det med at Brekke ikke hadde evnene eller utdanningen som skulle til. Eliten lukket døren.

Les også: Professor frykter pinlig Vimpelcom-høring

I ettertid ser dette både snobbete og rart ut. Harvard sa nei til å ta opp en mann som senere utmerket seg som en svært dyktig leder i skjæringspunktet mellom politikk og næringsliv. Brekkes innsats for Telenor i Asia er høyt respektert, og sikret ham jobben som toppsjef i et av Norges største og viktigste selskaper. Harvard-utdannelse fikk han også, men på et program som var langt mindre prestisjefylt enn det han med hjelp fra norsk UD forsøkte å komme inn på.

Brekke trengte ikke den klassiske næringslivseliten for å komme til topps. Det holdt med noe som ser ut til å være et særegent ledertalent, og den andre eliten som betyr noe i Norge, Ap-eliten.

VG mener: Hver stein må snus i Telenor

Men nå viser det seg at han har løyet om sin akademiske bakgrunn. Senest i det avslørende intervjuet med Kapital, der han i første runde gjentok at han hadde en fullført grad fra høgskolen i Bø. Det hadde han altså ikke.

Løgnen er liten, og har kanskje ingen praktisk betydning. Men det er en løgn allikevel. Selv om Brekke stritter imot.

– Hvorfor skulle jeg lyve om noe sånt, spurte Telenorsjefen retorisk i går. For å understreke sin egen uskyld. Men det bør han ikke spørre oss andre om. Han bør spørre seg selv.

Telenor kan neppe ha en konsernsjef som har operert med falsk CV i mange år. Ikke i den tillitskrisen selskapet er midt i nå. Næringsminister Monica Mæland ønsket seg helt en kvinnelig toppleder i Telenor. Brekkes cv-juks kan bli akkurat det Mæland og den nye styrelederen som snart skal oppnevnes, trenger for å bli kvitt ham.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder