FANG POKÈMON: Kameratgjengen fra Oslo dro samlet på Pokémon jakt i Frognerparken. Are (19) Aron Snell (19) Aadsaiy (18) Jesper (17) Terje (19) Jeremy Croos (19) Squirtle - vann Pokemon ved fontenen i Frognerparken. Foto: Helge Mikalsen VG

Kommentar

Pokèmon Go-galskapen

Det er jo ille deilig at et mobilspill på en uke har klart noe mange ikke har klart på årevis: Sende våre elskede spurtende ut i frisk luft!

Publisert:

Jeg er ikke en gamer. Jeg er det motsatte av en gamer. Men når jeg likevel tar en mental bakvendt salto over inntog av et nytt gratis mobilspill, så skyldes det at jeg har gjort inngående, årelang studie av gamere. To gamere, for å være helt presis. De holder til hjemme hos meg.

For dem som ikke er barn av 90-tallet, eller ikke har barn fra 90-tallet og senere, eller har bodd under en stein: Pokémon (forkortelse for pocket monsters, 649 fiktive arter) går ut på «Pokèmon Getto Daze!». Altså japansk for «Fang pokèmon». Disse underlige figurene skal fanges i en ball, og tas frem ved behov av eieren. Vanligvis for å kjempe mot de onde.

Pokèmon Go er noe så skremmende genialt som en krysning av virtuell verden med virkelig verden. Pikachu og Bulbasaur skal ikke lenger jaktes på en pc-skjerm, men gjennom mobilkamera i den virkelige verden.

VGs store Pokèmon-Guide

Et jordskjelv i spillverden

Pokèmon Go-greiene har kommet litt brått på. Men de hadde min udelte oppmerksomhet i det jeg leste saken om fyren som gikk på et tre i jakten på en Pokèmon. Hva sa? Han var ute? I det fri? (Okay, så slo han seg antagelig, men han var utendørs)! Alle som har gamere hjemme, og som har lagt bak seg enda en smått fortvilt, smått panikkartet: «Ut! Kom deg litt ut. Vær så snill», vet hvor jeg kommer fra.

Høyest jubler likevel Nintendo. De har startet det største globale fenomenet, i en tid av globale fenomener. Google trends grafer ligner et seismometer.

Ikke i noen andre land er interessen for mobilspillet større enn i Indonesia, Nederland og Norge, viser Googles kart over regional interesse!

Ingen døgnflue

CATCH EM'ALL: Et lag med med virtuell virkelighet har lagt seg over Frognerparken. I går samlet titalls seg i parken på jakte etter Pokèman. Verst sies det å være rundt Sinnataggen. Foto: Helge Mikalsen VG

«Pokèmon Go» går fra null til over 30 millioner treff på Google i løpet av en knapp uke. Spillet ble først lansert i USA Australia og New Zealand 6. juli, etterfulgt av Tyskland og England i går. På få dager har spillet blitt USA-historiens største mobilspill.

Analyser viser at spillet per onsdag denne uken har 21 millioner aktive daglige brukere i landet. Den har dermed slått Twitter, og snuser på Snapchat. Det er uhørt. Serverne til Nintendo knelte i forrige uke. De utdøende Nintendo-aksjene er opp vanvittige 56 prosent på samme tid. Det betyr omtrent 70 milliarder kroner i økt verdi.

Silicon Valley er svimeslått. Ingen har sett maken. Jakten på milliardomsetning er i gang. Folk som forstår seg på mobilspill hevder at Pokèmon Go ikke er en døgnflue, men starten på noe større.

Ikke bare en lek

(Spill) verden endret seg en dag i juli. Livet vil ikke bli det samme igjen. Slike milepæler er aldri udelt positive. Kanskje vil jeg lengte etter den gang mine gamere satt trygt hjemme.

Jeg har lest om haltende personvern, likfunn, ran, personskader og pokèmon plassert på upassende steder, slik som kirkegårder og på plenen til folk. Hvor det plutselig har dukket opp en horde med vilt fremmede med mobilen i hånden.

Hvilke andre hyggelige og uhyggelige konsekvenser som venter rundt hjørnet, vet vi ikke. Spillet er bare en uke gammel.

Men noen råd er allerede klare: Les det som står med liten skrift i spill avtalen. Vær to, eller flere venner på tokt. Ikke tryn på sykkelen, ikke gå på stolper, folk eller biler. Ikke kjør i feil retning. Ikke forpurr folks virkelighet med din virtuelle virkelighet. Se deg for, og ikke minst se opp. Ja, du er ute. I den virkelige verden. Få med deg den også, i samme slengen.

Med skrekkblandet fryd, gjenstår det bare en ting å si: «Pokèmon Getto Daze»!

På Twitter: @ShaziaSarwar

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder