Kommentar

Nasjonalistenes søte revansj

Av Per Olav Ødegård

Foto: TEGNING: ROAR HAGEN,

De skotske nasjonalistene tapte folkeavstemningen i høst, men er i ferd med å gjøre rent bord i vårens parlamentsvalg. Det kan avgjøre hvem som tar bolig i 10 Downing Street.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

De siste meningsmålingene før torsdagens valg viser dødt løp mellom Det konservative parti og Arbeiderpartiet. Den store valgvinneren finnes i nord hvor det forventes et valgskred for Det skotske nasjonale partiet (SNP).

SNP ligger an til å vinne nær sagt alle skotske valgkretser og bli Storbritannias tredje største parti. Ettersom ingen av de to store partiene er i nærheten av å få rent flertall kan nasjonalistene komme i en uvant og unik maktposisjon.

Aktivister

SNP var fanebærere i kampen for skotsk uavhengighet under folkeavstemningen i fjor. Etter en intens og følelsesladet valgkamp stemte 55 prosent mot uavhengighet. Skottene sa ikke nei til uavhengighet på grunn av begeistring for den mer enn 300 år gamle unionen, men mest på grunn av bekymring for hvilke økonomiske konsekvenser en løsrivelse kunne få.

I SNPs nederlag lå likevel kimen til senere fremskritt og seier. Folkeavstemmingen tente et sterkt engasjement som kom partiet til gode med en firedobling av medlemstallet på kort tid. Jeg så hvordan ja-siden mobiliserte langt flere frivillige, og skapte større entusiasme, enn nei-siden klarte de siste ukene før folkeavstemmingen. Titusener av unge, som aldri tidligere hadde vært politisk engasjert, gikk fra dør til dør for å vinne stemmer. Det var en politisk aktivisme Skottland aldri har sett maken til.

Det lignet ikke så lite på engasjementet i norske folkeavstemminger om EU, bare at proteststemmen denne gang rettet seg mot London, ikke Brussel. Det er om lag like mange skotter som nordmenn og for begge land er olje og laks de viktigste inntektskildene. I tillegg eksporterer som kjent skottene whisky. Temaene i årets valgkamp er også lett gjenkjennelig. Høyresiden vil kutte i velferdsytelser og få flere i arbeid, mens venstresiden heller vil skattlegge de rike hardere.

Utradert

Nasjonalistpartiet har med stor suksess appellert til Arbeiderpartiets tradisjonelle velgerskare, med et sosialdemokratisk økonomisk program, ispedd solide doser skotsk patriotisme.

Skottland pleide å være en høyborg for Labour. Nå blir de nesten utradert, noe de konservative for lengst er blitt i nord. SNP har i dag seks mandater i det britiske Underhuset. Det er nå beregnet at de vil vinne 56 av 59 valgkretser i Skottland. Ord som brakvalg er knapt dekkende for en slik politisk omveltning.

Den nye leder Nicola Sturgeon (44), som overtok for Alex Salmond, får en betydelig del av æren for partiets suksess. Hennes popularitet har brakt partiet til nye høyder og hun surfer videre på den nasjonalistiske bølge som oppsto under folkeavstemmingen.

VG PÅ VALGKAMP MED SKOTTENES FAVORITT

Skottene har store forventninger til at SNP skal gjøre en forskjell i Westminster. Men forspiller de muligheten blir fallhøyden stor. Partiet får ikke en lignende sjanse på lenge.

Alt er nytt

Fredag vil britene våkne opp i et helt ukjent politisk landskap. Britene er vant med at valg gir et klart flertall i Underhuset, enten for Arbeiderpartiet eller de konservative. Det er tradisjonen i Storbritannia, takket være at valg i enmannskretser sterkt favoriserer de store partiene.

Slik er det ikke lenger. I følge Financial Times siste beregning vil statsminister David Camerons konservative parti på 274 plasser, mens Arbeiderpartileder Ed Miliband vinner 270. Begge er langt unna de 325 mandater som må til for å få rent flertall. De vil altså trenge støtte fra mindre partier.

Skal Ed Miliband få oppfylt sin drøm om å bli statsminister er han avhengig av SNPs støtte. Det stiller ham i en særdeles vanskelig posisjon. Miliband ønsker ikke å bli omfavnet av Sturgeon fordi det vil være som å si til skotske velgere at de like gjerne kan stemme SNP som Labour. I valgkampen har Miliband sagt at han heller vil være i opposisjonenn å inngå et kompromiss med nasjonalistene. Men realiteten er at Sturgeon og SNP vil støtte Miliband og gjøre alt de kan for å hindre dannelsen av en konservativ mindretallsregjering.

De konservative tegner et skremmebilde av Miliband som vil bli presset av skotske nasjonalistene til å gi innrømmelser. Liberaldemokratene har advart mot «det absolutte kaos» som vil oppstå hvis SNP havner på vippen.

Men alt er ord falt i en valgkamp. Så fort valgdagen er over starter et nytt politisk spill der reglene må bli til underveis.

LES MER: PROFAN I EGET LAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder