ØKONOMISK URO: – Norske interesser er også i spill. Den økende sosiale uroen i Brasil har ført til aksjoner mot Hydros anlegg der man har sperret av portene, skriver kronikkforfatteren. BILDET: President Michel Temer (i midten) kan bli fratatt presidentvervet sitt. Foto: Ueslei Marcelino Reuters

Brasil på randen – igjen

Brasils president Michel Temer kan når som helst bli fratatt presidentvervet. Nå ligger hans skjebne hos valgdomstolen. Det har også konsekvenser for Norge.

VG Debatt
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

ROAR NERDAL, frilansjournalist i Salvador, Brasil.

Siden presidentvalget i 2014, har Brasil vært et vandrende politisk og økonomisk kaos. Stadig nye korrupsjonsavsløringer som inkluderer toppolitikere og kjente næringslivsfolk serveres til frokost. Spekulasjoner om hvem som blir neste president tas over lunsjen, og hvem som fortjener resten av sitt liv i fengsel er tema for kveldsmaten.

ROAR NERDAL er bosatt i Brasil. Foto: PRIVAT

Partnerbytte

I 2014 ble paret Dilma Rousseff og Michel Temer valgt til henholdsvis president og visepresident. Men seieren var knapp – 51, 6 prosent mot 48,3 prosent. Presidentkandidaten som tapte, Aecio Neves, ba umiddelbart om at valget skulle underkjennes for misbruk av offentlig makt, midler og valgkampen finansiert av korrupsjonspenger.

Tre år i brasiliansk politikk er lang tid. Siden valget i 2014 er posisjonene fullstendig endret. Dilma Rousseff var venstresidens kandidat. Kongressen som ble valgt var den mest høyreorienterte siden militærstyret endte i 1985. Egentlig var det bare et tidsspørsmål før hennes dager som president var talte. Michel Temer overtok med støtte fra Aecio Neves, der partiet hans også gikk aktivt inn i regjeringen.

Rousseff måtte gå som følge av en teknikalitet – at hun pyntet på statsfinansene og sjonglerte med budsjettene. Men Rousseff hadde også tapt gatene. Den økonomiske middelklassen arrangerte store protester over hele landet der folk kledde seg i den gule landslagstrøyen.
Folk mente at med Rousseff ute av presidentstolen, ville alt bli ved det gamle. Og de stadige korrupsjonssakene, der de fleste pekte mot at tidligere president Lula da Silva og hans parti, PT (Arbeiderpartiet), ville gravlegge dette sosiale eksperimentet en gang for alle.

Fram til torsdag skal den øverste valgdomstolen avgjøre om Rousseff og Temer skal fratas sitt mandat. Størst praktisk betydning er det altså om Temer blir kjent ugyldig som president – Dilma er allerede ute, og har neppe noen politisk framtid.

Heller ikke Neves er aktuell for å overta. Han har blitt fratatt mandatet som senator, etter å ha bli tatt i lydopptak der han ba om penger av en av de største kjøttprodusentene i Brasil.

Og Temers skjebne kan også like gjerne bli avgjort i høyesterett, da han er involvert i flere av de store korrupsjonsavsløringene. Den siste tiden er mistankene også forsterket av lydbåndopptak der han angivelig skal ha bedt om at ovennevnte kjøttgigant, JBS, skulle fortsette å betale for en av de viktigste politikerne som sitter fengslet for korrupsjon, Eduardo Cunha, for at han skal holde kjeft. (Temer påstår at lydbåndet er redigert og uttalelsen ute av kontekst.)

Politistreik skapte kaos: 51 drept i brasiliansk by

Sjokk på børs

Da lydbåndopptakene med Temer og Neves ble offentliggjort, reagerte markedet med sjokk. Til tross for at Temer er tidenes mest upopulære president, så har børsen i Brasil hatt gode tider. Temer har nemlig stått for klassisk høyrepolitikk med kutt i offentlige budsjetter, pensjonsreform og kraftig innskjerping av arbeidstakernes rettigheter.

De fleste økonomer er enig om at Brasil må ta grep om sin økonomiske politikk, men Temer har lagt an en veldig usosial profil. Antallet fattige øker dramatisk, det samme gjør den sosiale uroen, mens Temer har beskyttet og gitt bedre vilkår til politikerklassen, de militære, dommere, toppbyråkratiet og de aller rikeste.

Det er jo en politikk som vanligvis fungerer i Brasil: Gi penger til de som kan støtte deg. Med Temers usikre posisjon ligger nå mange politikere på været for å se hvilken vei det blåser i rettsapparatet.

Og om Temer faller nå, er usikkerheten langt fra over. Den som følger etter Temer i rang er presidenten i Underkammeret. Han er også involvert i flere korrupsjonsskandaler. Derfor snakker man nå åpent om å hente inn personer utenfra som kan bekle presidentembetet til det er valg neste høst. Siden det er så kort tid igjen, sier den brasilianske grunnloven at det skal være indirekte valg av president.

Rio etter OL: Forfallent og fattig

Direktevalg nå

Det store flertallet i de brasilianske folket vil derimot ha direktevalg av president nå. Det er marerittet for politikerklassen og de som leder korrupsjonsetterforskingen. Da dukker nemlig tidligere president Lula da Silva som storfavoritt for å vinne. Han er garantert å komme til andre valgomgang. Lula er allerede tiltalt i flere korrupsjonssaker, og blant spesialetterforskerne er han den som var edderkoppen i den store Lava-Jato-saken (bilvask), som omhandler korrupsjon i og rundt oljeselskapet Petrobras. Mye av etterforskningen bærer preg av politisk forfølgelse. Dermed ikke sagt at Lula er uskyldig. Men bevisene foreløpig virker tynne, og sakene små.

Norge og Brasil

For drøyt ti år siden var den rødgrønne regjeringa til Stoltenberg begeistra over Brasil. Landet ble et satsingsland, og det ble utviklet egen strategi. Det norske økonomiske engasjementet er også stort. Mellom 250-300 milliarder kroner er investert i landet. Hydro har hovedvirksomheten her, Statoil satser friskt, Statkraft prøver seg i det voksende markedet for fornybar energi og Brasil er gjennom regnskogfondet største mottaker av bistandsmidler.

Derfor er norske interesser også i spill. Den økende sosiale uroen har ført til aksjoner mot Hydros anlegg der man har sperret av portene. Statoils oppkjøp av et stort oljefelt i pre-salt-feltet er møtt med juridiske aksjoner for å sjekke lovligheten. Kommer Lula til makta, kan hele oljeregimet endres igjen. Statkrafts tidligere samarbeidspartnere innen energi er allerede dømt for korrupsjon.

Dagen da lydbåndopptak med Temer ble avslørt, «tapte» oljefondet i underkant av ti milliarder kroner av sin verdi i Brasil. Nå skal man sjølsagt ikke styre sin satsing etter kortsiktig finansielle tumulter, men dette viser hvor mye en presidentstilling i Brasil faktisk betyr for Norge.

Og det er faktisk ikke umulig Temer blir fradømt embetet sitt. Ifølge insidere, skal det være et knapt flertall i valgdomstolen for et slikt vedtak.

Les også

 1. Lulas medarbeidere hevder de sendte penger til andre land

  Medarbeidere av Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva sier de overførte millioner av dollar til…
 2. Skal ha solgt utgått kjøtt - stanser kjøttimport fra Brasil midlertidig

  EU, Kina og Chile stopper deler av kjøttimporten fra Brasil midlertidig etter at landet har blitt anklaget for å selge…
 3. Lovløse tilstander fortsetter i Brasil: Over 120 drept

  Over 120 er drept under den seks dager lange streiken i delstaten Espirito Santo i Brasil.
 4. Taper seg for å få bikiniskille

  Bikin-taping har blitt business i Brasil. I jakten på bikiniskille, betaler kvinner for å tape rundt sine private…
 5. Amnesty: Rio-politiet drepte åtte under OL

  RIO DE JANEIRO/OSLO (VG) Arven etter 2016-OL er ikke bare positivt. Rio-politiet har drept åtte mennesker i operasjoner…
 6. Tapte soleklart: Senatet avsetter Dilma Rousseff fra presidentposten

  Brasils første kvinnelige president blir tatt fra embetet umiddelbart etter at hun tapte med stemmene 61 mot 20 i…
 7. Tiltalte Lula: – Korrupsjonssaken er en farse

  Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva omtaler korrupsjonstiltalen mot ham og hans ektefelle som en farse.
 8. Ny rapport: Politiet «ryddet» gatene i Rio for barn og unge til OL

  Unge på gata ble pågrepet uten grunn og brakt til overfylte ungdomsfengsler i forbindelse med sommer-OL i Rio de Janeiro.
 9. Pinsevinden over Americas

  Pinsebevegelsene har vind i seilene og får stadig mer politisk innflytelse - fra Alaska i nord til Patagonia i sør.
 10. Nyttårsmassakre i Brasil: Mann drepte ekskone, sønn (8) og ti familiemedlemmer

  Nyttårsaften brøt en mann seg inn i et hus og drepte ekskona, sønnen og minst ti andre mennesker, før han tok sitt eget…
 11. Brasiliansk tv-kanal: Minst 60 drept i fangeopprør

  Minst 60 personer er drept i et fengselsopprør i et fengsel i jungelbyen Manaus i Brasil, opplyser sikkerhetskilder til…
 12. 52 fanger på rømmen i Brasil

  Over 150 fanger klarte å flykte i nok et voldelig fangeopprør i Brasil.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder