TRUMPS SVAR: Iran har skutt raketter mot baser med amerikanske og allierte soldater. Nå venter alle på hva den amerikanske presidenten vil gjøre. Foto: Tom Brenner / Reuters

Kommentar

Farlig nær full krig

– Alt står bra til, skrev president Donald Trump på Twitter i natt. Som om det ikke betyr noe at Iran skyter flere titalls raketter mot amerikanske- og allierte soldater.

les også

Irak: Forsvaret ble varslet før angrepet

Angrepet markerer en ny opptrapping av konflikten. Det eneste som hadde vært verre var om Iran hadde utført et enda større og mer ødeleggende angrep. Noe de er i stand til, om de vil. Utenriksminister Javad Zarif sier at Iran ikke ønsker en opptrapping eller krig. Ballen er nå spilt tilbake til Trump. Om få timer får vi svar fra Det hvite hus.

Det iranske rakettangrepet mot baser i Irak var en hevn for USAs dødelige angrep mot general Qasem Soleimani. Det var en forventet reaksjon etter flere runder med hevnaksjoner mellom Iran og USA. Søndag sendte Trump en tydelig advarsel til Iran:

-Hvis de angriper igjen, noe jeg sterkt anbefaler dem å ikke gjøre, vil vi ramme dem hardere enn de noengang har blitt rammet.

les også

Irak: Militærbase med norske styrker angrepet av Iran

Trump hadde valgt ut 52 iranske mål. Han bør legge angrepsplanene i skuffen. Trump har en mulighet til å bryte en voldsspiral som er drevet av hevn. Det er fortsatt mulig å dempe spenningen og stanse ferden mot katastrofen, en regional storkrig. Det vil kreve at både USA og Iran, inkludert deres allierte, viser tilbakehold i dette kritiske øyeblikk.

For alt står ikke bra til. Det kunne nesten ikke vært verre.

Det har vært ondt blod mellom USA og Iran lenge. Per Olav Ødegård forklarer også i podkasten «Verdens gang»:

les også

En gang var de venner

Faren for krig mellom USA og Iran har sjelden vært større siden islamister grep makten i revolusjonen i 1979. Det kan utvikle seg til en regional krig, som også kan involvere partenes allierte i Midtøsten.

USAs fremste anliggende i forhold til Iran har i lang tid vært å hindre at landet utvikler atomvåpen. Trump sa opp atomavtalen med Iran som innebar internasjonale inspeksjoner og begrensninger i anriking av uran. Uten avtalens restriksjoner øker risikoen for at Iran, hvis de skulle ønske det, kan komme til å bryte ikke-spredningsavtalen og utvikle atomvåpen.

Det amerikanske angrepet på flyplassen i Bagdad rettet mot en nøkkelfigur i det iranske regime førte til at den irakiske nasjonalforsamlingen vedtok at amerikanske soldater måtte forlate landet.

Det vil ramme innsatsen fra den internasjonale koalisjonen mot IS hardt. Allerede nå er aktivitetene på bakken i Irak blitt suspendert på grunn av sikkerhetssituasjonen. Det er svært alvorlig hvis IS får anledning til å bygge seg opp på nytt. Trump har utilsiktet styrket Irans innflytelse i Irak, på USAs bekostning.

les også

Trump presses om Iran-angrep: – Uten nødvendige bevis

Den amerikanske presidenten har tidligere sagt at han ønsker forhandlinger med Iran og at han vil oppnå en langt bedre avtale enn Barack Obama klarte. Men den siste opptrappingen har styrket den mest uforsonlige fløy i det iranske lederskap, de som alltid har advart mot å gjøre avtaler med USA. Alle broer er blitt brent og utsiktene til forhandlinger er dårligere enn på svært lenge. Etter tre år ser vi fruktene av Trumps uortodokse diplomati.

Irans langsiktige mål er å få USA ut av regionen. Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamanei, sa etter nattens angrep at de hadde «gitt USA et slag i ansiktet». Han la til at militære aksjoner alene ikke er nok.

-Det som betyr noe er Amerikas tilstedeværelse. Det må ta slutt.

Trump har lovet å avslutte USAs deltakelse i «endeløse kriger» i Midtøsten. USAs reduserte innflytelse i Syria og Irak passer Iran utmerket. Det vil øke presset mot USAs allierte i regionen, Israel og de arabiske gulfstatene. Mange av de som har kritisert USAs rolle i regionen vil ikke like det som kommer etter en mulig amerikansk retrett.

Det står ikke bra til. Men det er ikke for sent å hindre en opptrapping.  Begge parter sier de ønsker å unngå krig. Men de er farlig nær.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder