Kommentar

Hillary Clinton om Lewinsky-skandalen: «Det var virkelig vanskelig»

Av Anders Giæver

ÅPNET OPP: Hillary Clinton ville komme Donald Trump i forkjøpet ved å snakke om Monica Lewinsky på CNN natt til tirsdag norsk tid. Foto: Afp

NEW YORK (VG) Hillary Clinton snakket ut på CNN i natt om den ydmykende tiden under Lewinsky-skandalen, for å komme Donald Trump i forkjøpet.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

«Det var virkelig vanskelig. Det var smertefullt. Jeg fikk hjelp og støtte av venner. De samlet seg rundt meg, prøvde å få meg til å tenke på andre ting, prøvde å få meg til å le, til å lese bøker, ta meg med på lange turer. Du vet, slike ting man gjør med venner», sa Hillary Clinton til CNNs reporter Pamela Brown i et program som ble sendt natt til tirsdag.

Man kunne tydelig se på henne at dette hadde hun ikke lyst til å snakke om, at temaet var personlig, ydmykende og ubehagelig.

«Det var noe du måtte stå opp og forholde deg til hver dag mens du utførte dine andre forpliktelser. Det var veldig, veldig utfordrende».

Clinton berørte temaet i selvbiografien «Living History» fra 2003, og har snakket om skandalen da det ble kjent at ektemannen hadde løyet for henne og hele verden ved et par anledninger senere også. Men alltid på en distansert måte. De få setningene hun ga til CNN i natt, er de mest personlige uttalelsene hun har gitt om saken etter 18 år.

Når hun nå ser seg nødt til å snakke personlig om dette, er det fordi Donald Trump har gjort de klart at han mener Bill Clinton var et «seksuelt rovdyr», og at kona Hillary fungerte som en «håndlanger» for overgrepene hans. Trump har ikke lagt skjul på at han vil bruke disse poengene for hva de er verdt når nå valgkampen skrur seg til for alvor. Og særlig om Clinton kritiserer ham for hans tidligere uttalelser om kvinner.

Så Hillary Clinton er godt preppet på temaet som man regner med vil komme opp under den første debatten mellom de to kandidatene, 26. september. En debatt som er imøtesett med større forventning enn kanskje noen annen presidentkandidat-debatt noensinne.

Den suverene ledelsen Hillary Clinton fikk i etterkant av demokratenes landsmøte for en måned siden er halvert den siste uken. Fra nesten åtte prosentpoengs forsprang i gjennomsnitt på alle større meningsmålinger tidlig i august til rundt fire nå.

Ledelsen er likevel komfortabel for Clinton-kampanjen, fordi den virker solid i vippestatene Ohio, Pennsylvania og Florida hvor valget i realiteten avgjøres. Men Trump er mer på hugget igjen etter skifte av kampanjeledelse og etter at alle hans rare uttalelser for en måned siden begynner å bli glemt.

Trump har vært mer fokusert, holdt seg mer til manus og har unngått de helt store blemmene, selv om både han selv og hans støttespillere har skapt en del usikkerhet rundt hva han egentlig mener han skal gjøre med de ulovlige innvandrerne om han blir valgt.

Mandag var Labour Day, arbeidets dag, i USA. Den markerer en slags siste hviledag før valgkampen går inn i sin siste fase. De neste ni ukene vil bli intense.

Les også

 1. Borte i eposten

  NEW YORK (VG) Om Hillary Clinton hadde stilt mot en annen kandidat en Donald Trump kunne e-postavsløringene blitt et…
 2. Begynnelsen på et ettermæle

  BROOKLYN (VG) Alle avgåtte presidenter får sitt portrett i Det hvite hus.
 3. Hun ble kalt for en feit heks

  Og det blir mer slikt om Hillary Clinton vinner valget. Kvinnelige sjefer må tåle mer hets enn menn.
 4. Trumps nye venner

  For litt over én uke siden fikk Donald Trump støtte fra det man skulle tro var uventet hold.
 5. Konservativ kjendis-
  krangel om Trump

  NEW YORK (VG) USAs mest kjente konservative tv-kjendiser barket i helgen sammen i krangel om Donald Trump
 6. Trump kan fortsatt vinne

  Han har hatt et par tøffe uker. Men ingen må la seg lure til å tro at ikke Trump fortsatt kan vinne valget.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Bill Clinton
 4. USA

Flere artikler

 1. Fengslende og uhyggelig

 2. Trump ber tilhengerne om hjelp til Clinton-angrep

 3. Ansikt til ansikt

 4. Trumps tunge uke

 5. Desperasjonen øker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder