KAMPEN OM BASSENGET. Terapibassenget ved Radiumhospitalet skal stenges for godt. Nærmere 200 pasienter, tidligere pasienter og pårørende stilte opp i markering mot avgjørelsen 22. oktober. Et opprop er hittil signert av over 4400 og skal overrekkes OUS-styret 16. desember. Foto: Stiftelsen sykehusbarn ,

Kommentar

Smålig å stenge kreftbassenget

Er vi blitt så fattige i dette landet at vi må stenge terapibasseng for kreftsyke?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dette handler ikke om penger. Dette handler om prioriteringer. Noe er alvorlig galt med prioriteringene til Oslo universitetssykehus (OUS). De hevder de har ikke råd til å drifte terapibassenget ved Radiumhospitalet i Oslo.

Det koster 2,5- 3 millioner kroner årlig å holde bassenget åpent, skriver ABC Nyheter, som har fulgt denne saken over lang tid. OUS har et årlig budsjett på 20 milliarder kroner, og har hatt råd til flere titalls millioner i konsulenthonorarer til eksterne konsulenter for å utrede en gigantutbygging på Gaustad.

Verdien av et basseng

Hva et trivsels- og terapibasseng betyr for kreftsyke barn og voksne?

Noen dyrebare øyeblikk med lindring. Noen dyrebare øyeblikk med lek.

Eller som en tidligere kreftpasient sier på Facebook: «Jeg brukte bassenget hver dag etter strålebehandling, og dette hjalp meg ubeskrivelig mye!».

Eller, som moren til Ylva (7), som døde av hjernekreft i 2013, sier: – I vannet var ikke synet, balansen, eller de stive bena hennes en hindring. Her fikk hun nyte og kjenne på å mestre å bevege seg alene. Hun elsket det varme vannet.

Medisinsk behandling

Når OUS prioriterer bort basseng, ikke bare på Radiumhospitalet, men også ved Rikshospitalet, har de rett og slett ikke skjønt betydningen av tilbudet.

De har ikke skjønt at et oppvarmet, tilrettelagt basseng med medisinsk personell i umiddelbar nærhet, ikke er en ekstragode, men en del av medisinsk behandling. Like viktig som intravenøst smertestillende.

Det var i slutten av september OUS meldte på sine nettsider om permanent nedleggelse av bassenget på Radiumhospitalet, og et fortsatt stengt basseng på Rikshospitalet.

Enkel avgjørelse

Bassenget på Radiumhospitalet ble bygget etter privat kronerulling, og ble stengt i 2013. Reaksjonene på den endelige spikeren i kisten for tilbudet har vært mange og sterke.

Over 4400 personer har skrevet under et opprop om å bevare bassenget. Torsdag hadde mange av de en stille demonstrasjon utenfor kreftsykehuset.

Det vil alltid finnes gode tiltak som fortjener penger. Det er en utfordring å støtte alt. Mange bekker små, gjør en stor Å. Men noen tilbud er av så stor betydning at en må ta seg råd. OUS sier 15. oktober at de vil revurdere nedleggelsen. Konklusjonen bør ikke være vanskelig: terapibassengene må bevares!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder