DÅRLIG FORSLAG: – Byrådslederkandidat Raymond Johansen bruker samme logikk som jusstudent Eirik Vinje anno 1992 i spørsmålet om eiendomsskatt, skriver advokat Eirik Vinje. Foto: Helge Mikalsen , VG

Debatt

Eiendommelig eiendomsskatt

Arbeiderpartiets gulrot til Oslo-velgerne i år er at de skal få
lov å betale eiendomsskatt. Ifølge Raymond Johansen skal pengene «i sin helhet skal gå til full barnehagedekning og styrking av eldreomsorgen i Oslo».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

EIRIK VINJE, advokat, Garmann, Mitchell & co. advokatfirma

Johansen bruker samme logikk som jusstudent Eirik Vinje anno 1992. Jeg hadde fått tusen kroner av mormor. Da hun spurte hva pengene hadde gått til, fikk hun opplyst at jeg hadde kjøpt lærebøker.

Svaret var for så vidt plausibelt; jeg hadde brukt mye mer enn tusen kroner på lærebøker. Men disse var allerede finansiert av studielånet. Budsjettet mitt under studietiden var nemlig utformet slik at nødvendige kostnader til studier og livsopphold ble dekket først. Utover det var alle tilgjengelige midler avsatt til posten «studentkro». Når mormor bidro med en tusenlapp ekstra fra pensjonen sin betalte hun altså for øl.

Eirik Vinje. Foto: ,

Slik fungerer budsjetteringen også i Oslo kommune.

Byen skaffer sine borgere en rekke fundamentale ytelser: Skole, barnehage, eldreomsorg, samferdsel osv. Utgifter som praktisk talt alle er enige om at skal skattefinansieres. Men utover alt det kjedelige og nødvendige, bruker Oslo kommune store beløp på mer diskutable formål.

Finansiere praktbygg

For eksempel er kommunen i ferd med å bygge et kjempebibliotek på Norges dyreste tomt. Etter første budsjettsprekk er kostnadene beregnet til 3,1 milliarder kroner. Altså svir Johansen av mer enn ett år med eiendomsskatten sin bare på den posten. Å bygge bibliotek mens den fysiske boken ligger på dødsleiet fremstår omtrent like fremtidsrettet som om noen skulle finne på å investere i en hestekjerrefabrikk i 1930.

Men når Oslos politikere øyner en muligheten for et praktbygg, er det helt underordnet om noen trenger palasset. Derfor skal kommunen også oppføre nytt Munchmuseum til 2,5 milliarder ved siden av biblioteket.
Samtidig står storslagne museumsbygg i byen tomme. På Oslos østkant er det bygd flere spektakulære kirkebygg, der formålet må være å skaffe kommunen oppslag i Dagens Næringslivs D2-magasin og lignende glossy designpublikasjoner. Gudstjenester trengs disse kirkene i hvert fall ikke til. Oslo har nemlig landets høyeste tetthet av kirker, men den laveste tettheten av kirkegjengere. Det gjelder særlig på Oslo øst, et område i økende grad bebodd av flyktninger med beskjeden entusiasme overfor statskirken. Når staten spør hvilke kommuner som vil betale for bosetning av flyktninger, rekker Oslo alltid opp hånden som en overivrig førsteklassing. Det til tross for at Oslo kommune har landets dyreste boliger, den dårligste integreringen av innvandrere og at hovedstaden allerede tar en urimelig stor andel av flyktningkostnadene.
Det er i realiteten slike tilleggsutgifter en eiendomsskatt vil dekke. Ikke eldreomsorg og barnehager. Til slike kommunale kjerneoppgaver er det mer enn nok med dagens skatter.

Urimelig byrde

På grunn av innvandringen har boligprisene i Oslo økt enormt de siste tiår. Disse verdiene vil de rødgrønne altså beskatte. Arbeiderpartiet foreslår en skattesats på 0,3 prosent av antatt markedsverdi, mens SV og MDG som vanlig er mest rause på skattebetalernes vegne med en sats på 0,7 prosent. Får de rødgrønne flertall, skal de forhandle om et kompromiss mellom dette.

Ap har foreslått et bunnfradrag på fire millioner kroner. Det kan høres mye ut. Men i Oslo er det nesten umulig å få en enebolig eller rekkehus under denne summen. En hverdagslig bolig av en type som på Hamar koster tre millioner, kan i Oslo gå for 12. Mange av de som eier slike hus, er vanlige lønnsmottagere eller pensjonister som har kjøpt eiendommene for flere tiår siden, og som deretter har opplevd en verdistigning på opptil tyvegangeren. Huseieren får imidlertid ikke noe penger ut av eiendommen før den selges. Skatten må altså betales med andre inntekter. En ny eiendomsskatt kommer også i tillegg til formuesskatt. For noen kan det bli en urimelig byrde.
Etter forslaget skal markedsverdi beregnes på grunnlag av ligningsverdi.

Arbeiderpartiet antar at ligningsverdien utgjør 25 prosent av markedsverdi. For å få frem skattegrunnlaget skal ligningsverdien ganges med fire som igjen skal ganges med 0,8. Hvis ligningsverdien er to millioner blir altså regnestykket: To millioner X 4 X 0,8 = 6,4 millioner i skatteverdi. Med fire millioner i fradrag og 0,3 prosent i skattesats blir årlig skatt 7200 kroner. Med SV og MDGs satser blir kostnadene opptil 23 800 kroner for en relativt vanlig eiendom.
De fleste boligeiere har lån. Og så lenge man ikke har nettoformue har en uriktig ligningsverdi i dag ingen praktisk betydning. Derfor bryr mange seg ikke om å korrigere feilaktig verdi. Ofte ligger satsen langt fra 25 prosent av markedsverdi. Ved et tilfeldig søk på finn.no fant jeg boliger med ligningsverdi helt ned på fem prosent av prisantydning. Selv har jeg en leilighet der ligningsverdien er satt til 57 prosent av salgsprisen i 2013. Innføres det boligskatt i Oslo, betyr det at boligeierne og det offentlige må bruke store ressurser på å krangle om takster som i dag spriker ekstremt. Det betyr igjen administrasjonskostnader, som gjør at det blir det en dyr skatt å kreve inn.

Usosial innretning

En annen urimelighet ved skatten er at det ikke gjøres fradrag for gjeld. Dermed vil skatten spesielt ramme barnefamilier i etableringsfasen med høy lånefinansiering. Man kan også spørre seg hvor rettferdig det er at den velstående ungkar i en leilighet til fire millioner defineres som «fattig» og slipper skatt. Mens en familie på sju personer i et lite rekkehus til seks millioner må punge ut. Det har også blitt reist spørsmål om bunnfradraget er lovlig.

For de som leier ut eiendom vil skatten utgjøre en ny kostnad som de helt eller delvis kan velte over på leietagere i form av økt leie. Skatten rammer så fall de svakeste på boligmarkedet, som allerede betaler mest for å bo. Slik sett har skatten er merkelig usosial innretning til å komme fra rødgrønt hold.
Arbeiderpartiet vil også ha skatt på næringseiendom. I praksis betyr det at næringslivet pålegges enda en formuesskatt på arbeidende kapital. Mer formuesskatt er definitivt ikke riktig resept når både Norge og Oslo trenger nye bedrifter og arbeidsplasser for å erstatte en svinnende oljenæring.

Et dårlig forslag

En vanlig politisk strategi er å selge inn skatter som ganske små og uskyldige. Deretter øker man skatten i små skritt som hver for seg er helt udramatiske. F.eks. ved å ikke heve bunnfradraget. Det var tilfelle med toppskatten som ble introdusert som en «kakseskatt», men som i dag betales av folk med høyst gjennomsnittlig inntekter. Det vil mest sannsynlig også skje med eiendomsskatten.

Disse innvendingene tilsier at forslaget om eiendomsskatt i Oslo bør forbli et forslag. Det utelukker ikke at det kan være grunn til å vurdere andre typer beskatning av eiendom. Men det bør i så fall skje som ledd i en større reform der hele skattesystemet vurderes samlet.

Les også

 1. Buchardt sier ja til eiendomsskatt

  Eiendomsutvikler Anders Buchardt sier ja til eiendomsskatt. – Det er en fornuftig skatt, mener han.
 2. Duellmaraton på VGTV: – Jeg er veldig var for svada

  Mandag møtes mange av lederne i Norges største partier til en duellmaraton på VGTV. Programleder Mads A.
 3. Røde tall i den blå byen

  HAUGESUND (VG) Etter 22 års Høyre-styre er Haugesund kommune så blakk at den ikke lenger får styre sin egen økonomi.
 4. Blakk storby med såret stolthet

  BERGEN (VG) Byen er blakk. Brann har rykket ned. Det bybærende partiet er i full oppløsning.
 5. Sjekk hva som kan bli din eiendomsskatt

  Dette må Oslos boligeiere ut med hvis «skatte-Raymond» får det som han vil.
 6. Mener Oslo hemmeligholder eldreskandaler

  Mens åpenheten hos Trondheims røde flertall gir byen ramsalt kritikk for eldreomsorgen, har Oslo hemmeligholdt sine…
 7. Høyre mener Oslo er bedre enn Trondheim på eldreomsorg: Inga døde etter seks måneders mareritt

  TRONDHEIM (VG) Helt frisk i hodet fikk 89 år gamle Inga Fremstad plass på sykehjem i Trondheim.
 8. Oslos skattevalg

  Oslo Arbeiderparti og Raymond Johansen skal ha for at de gir Oslos borgere motivasjon for å oppsøke stemmeurnene.
 9. Melder seg ut av Huseiernes Landsforbund i protest: Frode Kyvåg:– Patetisk av Peter Batta

  Tidligere Norway Cup-general Frode Kyvåg har ingen tro på at det feilaktige eiendomsskatt-stuntet til Peter Batta var en…
 10. Huseiernes Landsforbund må ta ned 13.000 plakater: Skatte-Raymond om Peter Batta: – En skam at han bruker millioner for å spre løgnaktige påstander

  Raymond Johansen (Ap) mener Peter Batta i Huseiernes Landsforbund må be pleietrengende eldre om unnskyldning.
 11. Ap-Raymond: De rike har råd til å betale mer

  FURUSET (VG) Raymond Johansen tok imot VG i sin syvmillioners villa søndag kveld.
 12. Skatte-Raymond slaktes av eksperter

  Valgforskere og eksperter er ikke nådige i sin vurdering av at Raymond Johansens Ap i Oslo fronter skatteøkning i…
 13. Ny rapport om eiendomsskatt: Over 80 prosent av kommunene har innført den omstridte skatten

  For første gang har over halvparten av landets kommuner innført eiendomsskatt på boliger.
 14. KrF og Venstre avviser kutt i eiendomsskatten

  Venstre og KrF sier de vil stoppe et forslag fra finansminister Siv Jensen (Frp) om å gi næringslivet milliardlettelse i…
 15. Ny nedtur for Aps skatteplan

  Eiendomsskatten er upopulær blant…
 16. Høyre og Ap i bitter skattekrangel

  Krangelen om eiendomsskatten spisser seg til i Oslo. Ap står på at Høyre sprer falsk informasjon, mens Høyre slår…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder