Kommentar

Stjernesmellen

Et halvt år før parlamentsvalget i Italia ligger høyresiden nede med brukket rygg og knuste kneskåler.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I en normal politisk situasjon ville ikke et siciliansk lokalvalg være videre interessant for andre enn øyfolket selv, og knapt nok dem heller.

Selv ikke i et oppsiktsvekkende landskap som det italienske, hvor fravær av politisk normalitet er det normale, er det særlig mange som bryr seg om rekrutteringen til senatet i Palermo.

Mandagens valgresultater fra Italias største region har imidlertid skapt overskrifter, også internasjonalt. Ikke minst fordi partiet til en klovn - og da tenker vi ikke på han som allerede har vært statsminister, men komikeren Beppe Grillo - ville feid Silvio Berlusconis støttespillere ut av nasjonalforsamlingen i Roma.

Grillos parti Movimento 5 Stelle (Femstjernersbevegelsen) fikk nest flest stemmer ved regionalvalget, kun forbigått av det sosialdemokratiske Partito Democratico, en relativt ny sammenslutning fra 2007 av venstre- og sentrumspartier, ledet av han som trolig blir Italias neste regjeringssjef, Pier Luigi Bersani.

Som pekepinn forut for nyvalget til våren viser stemmegivningen en folkevandring fra høyrepartiene generelt og Berlusonis PdL spesielt.
I nesten 20 år har han og hans utpekte lokalpolitikere styrt Sicilia. I 2008 fikk Il Popolo della Libertà (Frihetens folk) en tredjedel av stemmene, noe som er bra ut fra Italias regionaliserte og fragmenterte partistruktur.

67 prosent stemte for høyresidens guvernør, Lombardi. Nå har Italias største parti på de dårligste målingene kjøttvekt som norske Sp.

Det sicilianske resultatet viser to tendenser:

* Tilliten til de etablerte politikerne er på et absolutt lavmål. Aldri har så få avgjort så mye på vegne av så mange. Med en valgoppslutning på snaue 47 prosent av øyas 2,2 millioner stemmeberettigete (mot vanligvis ca 70 prosent deltakelse), viste majoriteten stemmetegn. De forholdt seg i ro.

* Skandalene rundt Berlusconi og korrupsjonssakene partiet har vært involvert i på regionnivå i Lazio og Lombardia, har omsider fått konsekvenser for PdLs oppslutning. Alt som vanligvis preller av Berlusconis teflon-ytre, hefter likevel ved partiet.

Lørdag varslet Berlsuconi at han vurderte å felle Monti-regjeringen.Søndag meldte han seg atter som statsministerkandidat.Mandag tok hans eget parti avstand fra uttalelsene, og PdLs partisekretær Alfano kunngjorde sitt kandidatur.

Tirsdag viste meningsmålinger at Italias mest populære politiker er den ikke-valgte lederen av landets teknokratregjering, statsminister Mario Monti.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder