TOK EN SCHJØTT EN': Tidligere justisminister Grete Faremo og tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får gjennomgå i Frithjof Jacobsens kommentar. Her fra et landsmøte i Arbeiderpartiet i 2010. FOTO: TORE KRISTIANSEN / VG
TOK EN SCHJØTT EN': Tidligere justisminister Grete Faremo og tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får gjennomgå i Frithjof Jacobsens kommentar. Her fra et landsmøte i Arbeiderpartiet i 2010. FOTO: TORE KRISTIANSEN / VG

Kommentar: Det beste i livet er gratis

MENINGER

Nok en gang utnytter politikere systemene til egen vinning. Regningen får de som kommer etter dem.

kommentar
Publisert: Oppdatert: 28.04.14 06:16

Alle ordninger kan misbrukes. Alle gode intensjoner om å gi mennesker en viss økonomisk sikkerhet for usikre jobber i politikken, kan perverteres i jakten på personlig gevinst på fellesskapets bekostning.

BAKGRUNN: Slik fikk karantene-kameratene etterlønns-fest

At nok et knippe statsråder og andre politikertopper i regjeringsapparatet med flid og systematikk sørger for å hente ut maksimal lønn for å ikke jobbe, er ikke lenger særlig overraskende.

Dessverre er det slik at en god del norske politikere, også de fra partier som akker og oier seg over sykefravær, trygdemisbruk og at folk «ikke står opp om morran», har absolutt null skam for å la samfunnet forsørge seg når de egentlig kunne jobbet.

De strenge karantenebestemmelsene for politikere i regjeringsapparatet, har sitt utspring i trafikken fra departementene til PR-bransjen. En rekke politikere tjener gode penger på sine erfaringer og kontaktnett fra politikken. De har klart å skape et nytt marked der norske kommuner og offentlige selskaper er gode kunder.

LES OGSÅ: Slik fikk Schjøtt'en maks etterlønn

Hva de tilfører kunder og samfunn er i mange tilfeller uklart. De tar seg fett betalt uansett om kunden oppnår det han ønsker eller ikke.

Trafikken fra regjeringsapparatet til PR-bransjen provoserte mange politikere så sterkt at de innførte karantenetid for slike overganger. Du kunne ikke levere nøkkelkortet i et departement på fredag, og så hente splitter ny iPhone med ferdiginstallert fakturerings-app hos Gambit eller First House på mandag.

Men ettersom karantenetiden var en hindring pålagt av staten, hadde man rett på etterlønn i perioden der man ikke kunne begynne å jobbe.

Dette er greit nok. Men systemet var selvfølelig ikke laget for at enhver avgått statsråd eller statssekretær skulle hente ut tre måneders ekstra etterlønn gjennom et par eposter med luftige intensjoner om ustrakt rådgvning gjennom egne enkeltmannsforetak. I et av tilfellene gad ikke engang søkeren å opprette et slikt selskap. Pengene kom jo uansett.

Flere av de VG skriver om i dag mistet heller ikke sine posisjoner og sine regjeringslønner på noen dramatisk måte, de mistet dem fordi de rødgrønne tapte valget. Særskilte økonomiske ordninger som utvidet etterlønn er ikke laget for å fylle foret på avgåtte topp-politikere som utnytter regelverket.

Resultatet av slikt misbruk, blir at ordningene som regel forsvinner. Det rammer dem som faktisk kunne hatt rett på dem i fremtiden. Men de som allerede har fått sine to-tre hundre tusen kroner ekstra, bekymrer seg nok lite over den slags.

Det beste i livet er som kjent gratis.

Her kan du lese mer om