Marie (21) testet for matintoleranse: Dette er min historie

Jeg sover stort sett nok, spiser sunt, trener og har aldri vært syk utover forkjølelse og omgangssyken. Jeg tar heller ingen medisiner. Legene sier jeg er frisk, jeg føler meg også frisk.

Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Plutselig har flere av vennene mine fått matintoleranse. De tåler ikke gluten. De skal helst ikke spise så mye kjøtt, da får de vondt i magen. Og hva med å drikke melk med laktose? Uaktuelt!

Vennene mine er ikke alene. 1,2 millioner nordmenn tror de ikke tåler en eller flere matvarer, viser en landsrepresentativ VG-undersøkelse.

Kanskje jeg burde teste meg?

Etter to omfattende medisinske tester hos fastlegen og bedriftslegen var konklusjonen klar: Jeg har hverken allergier eller intoleranser.

Men blodtestene til laboratoriet BioTek, tatt hos en privat klinikk, skulle vise noe annet.

Noen dager senere, noen dråper blod og nesten 5000 kroner fattigere, sitter jeg ansikt til ansikt med en sykepleier på en klinikk i Oslo, som forteller meg at jeg ikke tåler 45 matvarer.

Jeg må slutte å spise havregrøt til frokost. Jeg kan ikke lengre spise kylling til middag. Eller sjokolade på lørdager.

Hvordan kan jeg, som føler meg så frisk, være så syk – ifølge matintoleranse-testen?

VG har over lengre tid gransket matintoleranse-industrien. Dette er journalist Marie Moen Kingsrød (21) sin egen beretning om hvorfor hun startet å jobbe med saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder