Leder

VG mener: Ta imot Dalai Lama

Av VG Leder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over seks år gammel

FREDSPRISVINNER: Dalai Lama i Oslo i 1989. Foto: Bjørn Thunæs

Tibets åndelige leder Dalai Lama kommer til Norge i mai. Det er Nobelinstituttet som står bak invitasjonen sammen med Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn i forbindelse med at det er 25 år siden han mottok fredsprisen.

Besøket ser ut til å skape hodebry for norske politikere som jobber for å normalisere forholdet til Kina. Det har vært iskaldt helt siden den kinesiske dissidenten og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo mottok fredsprisen i 2010. I Kina ble tildelingen sett på som en fornærmelse, og på det politiske planet har det ført til boikott som også går hardt ut over norske næringslivsinteresser.

Fortsatt er det uklart om Dalai Lama skal besøke Stortinget og om han kommer til å møte representanter for regjeringen. Nølingen må bero på frykt for at arbeidet med å normalisere forholdet til Kina kan bli enda vanskeligere med det forestående besøket. Men fredsprisvinneren bør tas imot, slik han har tidligere er blitt møtt i Norge. Det er forventet at norske styresmakter møter en leder som Dalai Lama når han kommer på besøk, noe annet vil minne om gufs fra fortiden.

Vi forstår godt norsk næringslivs ønske om at regjeringen må tine opp isfronten mot Kina. For boikotten truer norsk industri. Viktige handelsavtalene uteblir, og norske bedrifter taper muligheter i et særdeles viktig marked.

Beijing har tidligere sagt at det er opp til Norge å ordne opp. Derfra forventes en unnskyldning. Men regjeringen kan selvsagt aldri be om forlatelse for utdelingen av en pris Nobelkomiteen står for. Her må vi for all del unngå noe som kan ligne på et knefall for kinesiske myndigheter.

Dessverre er det ingenting som tyder på bedre kår for menneskerettighetene i Kina. Det bør ta opp med kinesiske myndigheter når vi møter dem igjen. Imens bør norske myndigheter gjøre sitt for å bedre forholdet - men uten å be om unnskyldning. Vårt budskap til Kina må være at i demokratier snakker man med hvem man vil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder