VALFARTE: – Vi vil få besøkende som beundrer de forvridde delene av morderens kassebil, som vil misunne ham hans utspekulerte knivkoffert, som vil valfarte for å se hans ID-kort, som et Mona Lisa på veggen, skriver Dagfinn Nordbø. Rester av bilen som Anders Behring Breivik plasserte i regjeringskvartalet 22. juli 2011 er blant gjenstandene som skal stilles ut, dette er slik delene framsto da politiet samlet dem.
VALFARTE: – Vi vil få besøkende som beundrer de forvridde delene av morderens kassebil, som vil misunne ham hans utspekulerte knivkoffert, som vil valfarte for å se hans ID-kort, som et Mona Lisa på veggen, skriver Dagfinn Nordbø. Rester av bilen som Anders Behring Breivik plasserte i regjeringskvartalet 22. juli 2011 er blant gjenstandene som skal stilles ut, dette er slik delene framsto da politiet samlet dem. Foto:Politiet, Scanpix,

Nordbø om å stille ut 22. juli-relikvier: Ikke gjør det!

MENINGER

Ikke sett massemorderens relikvier på utstilling. Skap ikke et fascistenes Mekka. Ikke gjør det!

debatt
Publisert: Oppdatert: 15.07.15 08:51

Dagfinn Nordbø, satiriker

Det skal om litt åpnes et informasjonssenter i Regjeringskvartalet. Et senter som skal minne oss om det unevnelige, det heslige, nedrige overgrepet som ble begått 22. juli. Initiativet kommer blant annet fra de rammede selv, og la det være sagt med en gang, så høyt og tydelig som det er mulig: Mitt raseri og min sorg er den samme som deres. Min forakt for de vanvittige ideene som ble kolportert av gjerningsmannen er like sterk som deres.

Smerten min er selvsagt ikke like stor, men også jeg gråt da utenlandske bekjente den julidagen sa til meg: Slike ting skjer på jorden hver eneste dag. Vi er så få her i landet, sa jeg til dem. Hver tapte er en bror og venn. Jeg gråt, og de forsto det kanskje litt bedre.

LES OGSÅ: Dette kommer til å bli sterk kost

Vær saklige

Nettopp derfor, fordi dette er noe som må tolkes og forstås, ønsker jeg et slikt senter velkommen, med nøktern informasjon, om hver tapte bror, hver tapte lille søster. Dersom det i det hele tatt er mulig å være nøktern i denne saken.

Vi snakker om massemord, barnemord, med iskaldt blod, vi snakker om automatgeværer og musikk på øret, om måneders planlegging, om sinnssyk latter, om sprengstoff og skarpladde våpen som flerrer opp unge, ulevde liv, om forrykthet, som dreper håp, som la hundrevis, ja tusenvis av menneskers fremtid i ruiner.

Nettopp derfor ber jeg dere: Ja, vær saklige. Ja, vær nøkterne. Fortell oss hva som skjedde, gi oss et tidsforløp. Men for guds skyld – ikke sett gjerningsmannens relikvier på utstilling!

LES OGSÅ: Vi skylder dem som kommer etter oss å fortelle historien slik den var

Hitler og bin Laden

Verden er full av skrudde tullinger. Du trenger ikke skritte lenger enn til nærmeste kommentarfelt for å finne dem. Du finner dem overalt, også i Norge, folkene som mener at gjerningsmannen hadde et poeng, at hans ideer var fruktbare, at han var et tegn, at han var en helt, at han var en forutsier, at han skal redde oss fra hordene, at han forsvarer vårt land. Disse folkene ville elske å se hans nedbrente vrak av en bil! De ville gitt høyrearmen for et hår fra hans hode. De ville betalt hundretusener for ID-kortet hans, de ville gitt millioner for hans utstyrskoffert. Dette er morderens statussymboler, dette er hans verktøy, og i de skrudde menneskenes øyne er dette relikvier.

Så hvorfor murte de igjen Hitlers bunker, og anla en rundkjøring over? Fordi de ikke vil ha disse folkene dit. De ville ikke ha deres hakekors, deres løftede høyrearm, deres galskap, deres markeringer, deres demonstrasjonstog, deres dyrking av den enøyde fører.

Og hvorfor dumpet de Osama bin Laden i havet? Av nøyaktig samme grunn. Derfor slettet de de fysiske sporene, og uansett hva man ellers mener om CIA og den amerikanske krigsmaskinen – det var en klok avgjørelse. Villaen i Abottabad er revet. Skulle vi fått galningene i de fundamentalistiske bevegelsene i valfart til terrorlederens grav? Skulle morderne få sende sine selfies ved et Osama-monument, med kalasjnikoven over magen? No way. Se til Spania, der titusener besøker morderen og diktatoren Francos ettermæle. Det skaper ennå sår i det spanske folket. En hel dal – tilegnet en massemorder!

LES OGSÅ: Elden vil ikke ha «Breivik-museum» i Oslo

Tiltrekningskraft

De fysiske etterlevningene etter historiens markante personer har en enorm tiltrekningskraft. Klostrene slåss opp gjennom hele historien om å lyve for folket om at de hadde deler av Jesu legeme i sin besittelse, fordi de troende føler seg som nærmest sin profet når de er i nærheten av det som påstås å være deler av «Ham». Og nettopp slik er det også i denne saken.

Vi vil få besøkende som beundrer de forvridde delene av morderens kassebil, som vil misunne ham hans utspekulerte knivkoffert, som vil valfarte for å se hans ID-kort, som et Mona Lisa på veggen, som en lidende forrykt selvbestaltet Kristus med sin tornekrone, bak vakthold og glass, men likevel.

Med beundrerne på noen meters behørig og andektig avstand, så de selv kan drømme om å utføre det umulige, så de selv kan fantasere om sine groteske fiendebilder, så de selv kan jekke opp sine forkvaklede egos, så de selv kan føle seg i nærheten av sin profet.

Kunsten å hate

Jeg ble fortalt på sosiale medier at jeg ved å mene dette, løper jeg gjerningsmannens ærend. Hvorfor det? Snakk heller til de titusener som bombarderer sin helt med beundrende post og frierbrev, som ønsker å danne hemmelige forbund, som ønsker å samarbeide med ham om sine syke planer for fremtiden, som leser hans hjernetomme manifest, og hvis meningsfeller dreper svarte i amerikanske kirker.

Skap ikke et fascistenes Mekka. Fortell hva som skjedde, men speak low. La det bli en historisk leksjon, men ikke lag en kunstinstallasjon.

Kunsten å hate er så utbredt i dag, at den ikke trenger valfartssteder der hatet kan blandes med andakt og beundring.

Twitter: @DagfinnNordbo

Her kan du lese mer om