Kommentar

Borgerkrig i UKIP: Sir Nigels sorti

Partiets medlem i Underhuset gikk mot adelstittel til Farage

Nasjonalistpartiet UKIPs skjebne minner litt om de to som skulle se hvem som kunne lene seg lengst ut av kirketårnet. Plutselig vant den ene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Her hadde den opprinnelige antifederalist-ligaen agitert for britisk utmelding av EU i to tiår. Og så fikk de viljen sin!

" ... det er underlig at Farage – som hevder å representere folk flest – er så opptatt av å bli adlet.

Nå holder hele partiet på å implodere av bitre motsetninger og personlig fiendskap. UKIP har fått oppfylt sitt program, men det var ikke akkurat det de hadde tenkt …

Les VG-kommentaren: «Nasjonalvindenes urolige sus»

Partieier Farage trodde ikke et øyeblikk at neisiden skulle vinne frem, det gjentok han senest valgnatten, så hverken han eller noen andre i den indre krets så for seg noe behov for flere egg i kurven.

Og med Storbritannias goodbye til Brussel er det også slutt på representasjonen i Europaparlamentet, der UKIPs team på 20 EU-gasjerte politikere samt tilhørende støttefunksjoner har vært britenes største partigruppe.

Nå mister Nigel Farage, partileder Paul Nuttall og flere titalls korporaler både lønn og stab.

VG-kommentar: «UKIP vant slaget, men taper krigen»

Det dypt ironiske er at et parti som har hatt EU-motstand som eneste hovedsak, også er det partiet som har tjent best på EU i rede penger. Nedsmeltingen av delegasjonen til Europaparlamentet, hvor UKIP i praksis har hatt sine (EU-finansierte) sekretærfunksjoner, rammer også partiets virksomhet nasjonalt.

Som om ikke UKIP hadde problemer nok på hjemmebane. Partiets eneste representant i det britiske underhuset, Douglas Carswell er offentlig truet med eksklusjon av Nigel Farage, fordi han ikke har løftet en finger for at Farage skal kunne bli Sir Nigel.

Carswell er ikke den eneste i partiet som synes det er underlig at Farage – som hevder å representere folk flest – er så opptatt av å bli adlet. Et forslag om han kunne ta til takke med en mindre orden, ble oppfattet som en ren ydmykelse.

Den konservative London-avisen The Times viet sin hovedleder onsdag til Farages oppsiktsvekkende forfengelighet og hvordan borgerkrigen i UKIP holder på å bryte ned hele partiet.

Den norske pendanten, uten sammenligning for øvrig, er Carl I. Hagens såre skuffelse over ikke å bli utnevnt til stortingspresident i 2001. Eller hans raserianfall overfor sine egne da Frps stortingsgruppe i 2011 ikke nominerte ham til Nobelkomiteen.

Da ble Hagen så sint at han pakket kontoret sitt og trakk seg fra sentralstyret. Hvorpå han forfattet et fem sider langt notat med sterk kritikk av Siv Jensen og hvordan han mente seg behandlet.

Carl I. Hagen til VG: «Jeg er ydmyket»

Farage har nå fått en annen kandidat til å utfordre Carswells kandidatur; partiets rike onkel, Arron Banks. Et rent selvmordsoppdrag, slik valgvinden blåser på De britiske øyer. Det eneste han oppnår, etter alt å dømme, er at UKIP ramler helt ut av underhuset.

Fordi Carswell var en overløper, opprinnelig innvalg på et Tory-sete som det konservative partiet kommer til å vinne tilbake. Suppleringsvalget før helgen viste at ingen UKIP-representant kom inn noe sted, ikke engang partilederen, som stilte i et antatt sikkert valgdistrikt i Stoke.

Les også Nick Cohens kronikk: «Partiet som gjør Storbritannia eklere»

Nigel Farages politiske glansnummer var kritikken av eliten, de etablerte politikerne, og hvordan overklassen ignorerte arbeiderklassen og den vanlige brite.

Men det var før han ble fornærmet for at ingen ville slå ham til ridder, eller utnevne ham til ambassadør i Washington, D.C.

*

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook!

Les også

 1. Kommentar: «Tåke i kanalen – kontinentet isolert»

  Avisoverskriften fra første halvdel av forrige århundre speiler britenes historiske selvbilde.
 2. Kommentar: Skottetragedien: Neste akt

  – Er alt som før i Skottland? spør Macduff i Shakespeares mørkeste stykke.
 3. Til høyre for virkeligheten

  Frykten for at Brussel-skeptiske fløypartier skal vinne frem og demontere EU innenfra, er reell.
 4. Kommentar: Fremmedfrykt truer britisk økonomi

  Fremmedfrykt og EU-fiendtlighet truer britisk økonomi, konkluderer en ny rapport.
 5. Høyreslaget

  Den franske nasjonalistlederen Marine Le Pen og nederlandske Geert Wilders' felles Frihetsallianse lå godt an til å bli…
 6. Brexit: et evig Shakespeare-drama

  STRATFORD (VG) – Å være eller ikke være i EU, det er svaret, tenkte David Cameron.
 7. Boris-faktoren

  LONDON (VG) Brexit har krevd sine første menneskelige ofre: David Cameron og bookmakeren som lot en eldre dame vedde 10…
 8. Kommentar: David mot Goliat

  David Cameron bestilte en folkeavstemning han ikke ville ha, fikk en debatt han aldri ønsket seg og reiser i dag til…
 9. Britisk valg uten vinnere?

  LONDON (VG) Det britiske valget i mai kan fort stå med samme resultat som partilederdebatten i påsken – uten noen klar…
 10. Har du hørt den om skotten som... ?

  Kravet om ny folkeavstemning for å løsrive Skottland har vært sett på som en vits.
 11. EU er ikke død – det bare lukter litt rart

  Hvis verden står til påske, kan Europa rekke å runde 60-årsbøyen for Romatraktaten 25. mars.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder