Kommentar

Kommentar: Trykkokeren Sverige

Av Anders Giæver

TROLLHÄTTAN (VG) Sverige hjemsøkes av rasistisk
motivert vold, etter i årevis å ha lagt lokk på debatten om innvandring og integrering.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Natt til lørdag brant det i en bygning i Eskilstuna kommune. Huset tilhørte en nedlagt feriekoloni som var planlagt brukt til asylmottak. Politiet etterforsker saken som mordbrannforsøk.

Det er den sjette «asylbrannen» i Sverige på under to uker. Den 17ende siden mars. I vinter ble flere moskeer forsøkt påtent.

Noen timer tidligere, omtrent samtidig med at politiet i Trollhättan fortalte at 21 år gamle Anton Lundin-Pettersson hadde spart alle som var hvite da han gikk løs på elever og lærere ved Kronan barne- og ungdomsskole, presenterte Sveriges regjering og opposisjonen sin 21 punkter lange flyktningeavtale.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet Liberalerna og Kristdemokraterna er enige om avtalen. Vänsterpartiet deltok i forhandlingene, men ble ikke en del av forliket. Sverigedemokraterna var ikke med i samtalene en gang. Dagen før hadde de krevet statsminister Stefan Löfvens avgang og en folkeavstemning om innvandrings og asylpolitikken.

Avtalen innebærer blant annet at kommunene skal kunne tvinges til å ta i mot flyktninger. Utlendingsmyndighetene anslår at mellom 140. og 190.000 asylsøkere vil ankomme Sverige i år.

Til Trollhättan har de kommet lenge. Byen har tiltrukket seg innvandring helt siden migrasjonsbølgen startet på 1970-tallet. Saab-fabrikken og Volvo Aero sørget for et stort behov for arbeidskraft. Senere har nyankomne søkt seg hit, ikke på grunn av mulighet for arbeid eller bolig, men fordi man har kunnet finne store miljøer av folk fra ens opprinnelige hjemland.

VOLDSOM BRANN: Natt til søndag jobbet svenske brannmenn på spreng med å få kontroll på brannen i en nedlagt skole i Onsala i Kungsbacka. Minst halvparten av bygningen er totalskadet, opplyser brannvesenet. Foto: Björn Larsson Rosvall/tt , NTB scanpix

Av en befolkning på 46.000 var det for to år siden over 10.000 født utenfor Sverige.I tre bydelene Nordre og Søndre Kronogården, samt Lextorp, er andelen utenlandsfødte på over femti prosent. Statsvitere fra universitetet i Göteborg kåret for to år siden Trollhättan til landets mest segregerte kommune.

På en av de siste landsomfattende målingene fikk Sverigedemokratene sin største oppslutning noensinne, over 20 prosent sa de ville stemme på dem. De holdes, eller holder seg, fremdeles utenfor alle forsøk på å finne konstruktive løsninger.

De motsetningene som har bygget seg opp i det svenske samfunnet gjennom en årrekke, og som har hatt så mange områder det har vært tabubelagt å snakke om, er i ferd med å komme til overflaten på en forferdelig brutal måte.

Mer om

 1. Skoleangrepet i Trollhättan

Flere artikler

 1. Innvandringen er ingen trussel

 2. Sverige går en tøff tid i møte

 3. Maskert mann til angrep med sverd på svensk skole - skutt av politiet

 4. To drept og to alvorlig skadet i sverdangrep på skole i Sverige

 5. Dramatisk overvåkningsvideo fra skoleangrepet i Trollhättan: Her leter skoledrapsmannen etter flere ofre

Fra andre aviser

 1. Asylbranner og vold hylles av svenske rasister på internett

  Aftenposten
 2. Politiet bekrefter rasistisk motiv bak skoleangrep

  Fædrelandsvennen
 3. To drept og to alvorlig skadet i sverdangrep på skole i Sverige

  Aftenposten
 4. Rundt 100 biler påtent i Sverige

  Bergens Tidende
 5. Drapene i Trollhättan viser at trusselen kan komme fra våre egne| Per Anders Madsen

  Aftenposten
 6. - Trollhättan-angriperen glorifiserte nazismen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder