Leder

Takk til soldater før og nå

HELTER HEDRES: Kong Harald legger ned krans ved Nasjonalmonumentet under markeringen av frigjøringsjubileet og Forsvarets veterandag på Akershus festning, 8. mai i fjor. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Frigjøringsdagen 8. mai har fått nytt innhold de siste årene. Vi minnes ikke bare de som kjempet for Norges frihet under andre verdenskrig, nå er dagen tilegnet alle veteraner.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fire år gammel

Det markeres med en rekke arrangementer over hele Norge, og tildeling av Krigskorset og andre høye militære dekorasjoner på festningsplassen på Akershus. De som blir dekorert i offentlighet i år er veteraner fra Afghanistan. Krigskorset med sverd blir tildelt Espen Haugeland, som i 2004 overmannet en selvmordsbomber i Kabul før han rakk å detonere bomben han hadde på kroppen. Haugelands mot og selvoppofrelse gjør ham til en verdig mottager av Norges høyeste, militære utmerkelse.

Les: «Snåsamannens» ukjente spion-fortid

Samtidig som vi anerkjenner Haugeland og andre helter og dekorerte soldater fra andre verdenskrig opp til vår tid, skal vi huske på alle de andre som har tjenestegjort for Norge. De som reiser ut i militære oppdrag for Norge, fortjener vår respekt og takk for innsatsen. Slik tjeneste kan være belastende både mens den pågår og i ettertid. Den koster noe som ikke alle er villige eller skikket til å gi. De som gjør det gjør det ikke for seg selv, men for Norge. For oss andre. Det skal de ha takk for.

Stor VG-grafikk: De 11 893 ofrene for annen verdenskrig

Siden 2001 har Norge bidratt med militærmakt i flere konflikter. Fortsatt gjør norske soldater en krevende og farlig innsats i Afghanistan. Andre trener kurdiske opprørsstyrker i Erbil, og snart kan norske spesialstyrker være i direkte kontakt med IS i Syria. Norske soldater er også i Mali og en rekke andre steder i verden. Å være et land i verden, i allianse med andre demokratier, betyr at man må ha viljen og evnen til å sende militære styrker i krig eller andre typer operasjoner. Det må til for å fremme viktige norske interesser. Norges evne til å gjøre dette hviler til slutt på dem som faktisk drar ut og gjør jobben.

VG-grafikk: Her døde nordmennene under annen verdenskrig

Det er mange forskjeller mellom alle de unge mennene som frivillig kjempet for Norge under andre verdenskrig ute eller hjemme, og veteranene fra årene etterpå. Krigen fra 1940 til 1945 var et direkte angrep på Norge, det har vi aldri opplevd senere. Dagens veteraner tjener på flere måter under andre omstendigheter enn de som var med og ga oss den første frigjøringsdagen i 1945. Allikevel er det mer som binder veteranene fra den gang og nå sammen enn det er ting som skiller dem. Derfor var det en klok beslutning å gjøre 8. mai til Veterandagen. Den er verdt å markere. Gratulerer med dagen til alle veteraner.

Les også

 1. Hedret med Krigskorset

  Det var en stor dag for Løytnant Aleksander Hesseberg Vikebø og oberstløytnant Kåre Brændeland.
 2. Les de utrolige heltehistoriene - derfor hedres norske Afghanistan-soldater

  (VG Nett) Løytnant Lars Kristian Lauritzen var med på det Forsvaret betegner som den mest spesielle og pressede…
 3. 4800 navneplater avduket i oktober: Den glemte krigskirkegården

  TJØTTA (VG) Hvor mange vet egentlig at norske myndigheter gravde opp nærmere 8000 døde krigsfanger på tidlig 50-tall og…
 4. Mannen som stanset Blücher

  Norges historie kunne sett annerledes ut, hadde det ikke vært for oberst Birger Eriksens handlekraft natten til 9.
 5. Dette var krigens yngste og eldste ofre

  Krigens yngste offer i Norge var trolig nyfødte Torfinn, mens 102-åringen Anna var den eldste som ble drept.

Mer om

 1. Andre verdenskrig

Flere artikler

 1. Frigjøring og makt

 2. Krigen som raser i skjul

 3. Mottar krigskorset med sverd: Kastet seg over bombemann i Kabul

 4. Reagerer i Risør: «Flytter» Frigjøringsdagen to dager tilbake

 5. Derfor salutteres det 8. mai

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder