Kommentar

Uforståelig og uansvarlig av Ap

Av Hanne Skartveit

USIKKERHET OM NORSK LINJE: Ap-leder Jonas Gahr Støre velger en annen linje overfor Nato enn forgjengeren, Jens Stoltenberg, som nå er Natos generalsekretær. Foto: Jørgen Braastad , VG

Mens Russlands statsminister varsler en ny kald krig, rokker Ap ved selve grunnlaget for norsk forsvars - og
sikkerhetspolitikk. Hva er det egentlig Ap holder på med?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Tradisjonelt har Høyre og Ap stått sammen om hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk. De to partiene har vært garantistene for Norges troverdighet som Nato-medlem. De har begge forsvart vår nære allianse med USA.

Ap er nå i ferd med å gå bort fra dette. Partiet ber om at regjeringen skal arbeide aktivt for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Det betyr at Ap i virkeligheten ønsker at Norge skal bryte med den linjen som våre allierte i Nato står for.

Atomvåpen er avgjørende for Natos forsvarsstrategi. Våpnene skal skremme andre fra å angripe oss. Målet er at våpnene aldri skal bli brukt. Samtidig arbeider Nato og våre allierte for en balansert nedrustning, og for å hindre at atomvåpen spres til enda flere.

FFI-forsker: – Utenkelig med Nato uten atomvåpen

Verstingene

Ap argumenterer med at Nato har som målsetting å arbeide for en verden uten atomvåpen. Partiet mener derfor at deres forslag er uproblematisk. Men det er stor forskjell på en uforpliktende viljeserklæring, og å gå inn for et verdensomspennende forbud mot de samme våpnene.

Et forbud mot atomvåpen vil ikke gi oss en tryggere verden. Tvert om. Dersom de aller fleste land, mot formodning, skulle gi avkall på sine atomvåpen, ville vi hatt en verden der bare de verste og farligste landene hadde disse masseødeleggelsesvåpnene. Kunnskapen om atomvåpen forsvinner ikke. Til en hver tid vil det finnes nok av mennesker som vil være i stand til å bygge slike våpen.

MEKTIGTE: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og landets president Vladimir Putin. Foto: Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP ,

Toppledelsen

Indre opposisjon i Ap om sikkerhetspolitikken er ikke noe nytt. Men det som er nytt denne gangen, er at det er toppledelsen i partiet som står for denne uansvarlige linjen; lederen for Stortingets utenrikskomite, Anniken Huitfeldt, og partilederen selv, Jonas Gahr Støre.

Er det Huitfeldt, tidligere AUF-leder, som har fått kjøre løpet så langt at det er for sent for Ap å snu? Eller stiller Støre seg fullt og helt bak forslaget om at Norge skal oppføre seg annerledes enn andre Nato-medlemmer i et så grunnleggende spørsmål?

Må stå sammen

Huitfeldt står fortsatt fast på at hun mener at Norge, som eneste Nato-land, i fjor høst skulle ha stemt for en resolusjon i FN som handlet om forbud mot atomvåpen. Det sier hun selv nå, etter at Russlands statsminister snakker om en ny kald krig. Det er ikke til å forstå.

Høyre og Ap kan ikke ha en åpen strid om vårt lands forhold til Nato. De må stå sammen i forsvars - og sikkerhetspolitikken. Særlig i tider som dette. Alt annet er uansvarlig.

Følg VGs kommentaravdeling på Facebook: VG Meninger

Mer om

 1. Atomvåpen
 2. Høyre (H)
 3. Jonas Gahr Støre
 4. FN
 5. Nato
 6. USA
 7. Krig

Flere artikler

 1. Regjeringen og Ap i hemmelig atom-strid

 2. Fredsdrømmer i en hard virkelighet

 3. Farlig forbud mot atomvåpen

 4. Atom-striden: Brende og Støre forhandler på bakrommet

 5. Brått ble vår verden et farligere sted

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder