HETSET: Både Bushra Ishaq, Mina Adampour, Shabana Rehman Gaarder og Amal Aden har opplevd å bli truet for sine uttalelser. Aden ble nylig bedt av politiet om å dempe seg og ikke provosere. Foto:,

Kommentar

Kjære Erna, gjør du nok for disse kvinnene?

Det er en skandale at noen av vår tids viktigste stemmer –
minoritetskvinner som taler der andre tier – blir forsøkt kneblet av politiet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Av SHAZIA SARWAR

Vi kan ikke ha det slik, kjære statsminister!

Vi kan ikke leve med at vår Fritt Ord-prisvinner Bushra Ishaq må trekke seg fra offentligheten, fordi hun mottar grove trusler. Vi kan ikke ha det slik at lege og samfunnsdebattant Mina Adampour forsvinner fra samfunnsdebatten fordi hun blir slått ned på åpen gate. Vi kan ikke ha det slik at Shabana Rehman blir grovt hetset i Facebook-gruppen Urett avsløres, uten at det får konsekvenser for overgripere. Det er uholdbart at 21-åringen Florence Aryanik trekker seg fra debatter fordi hun trues. Eneste grunnen til at vi fortsatt hører fra disse kvinnene er deres ufattelige mot. Ikke at de føler seg tryggere fordi deres hetsere er funnet og straffet.

Foto: ,

Jeg vet at politi er en knapp ressurs. Og jeg vet, kjære statsminister, at man har styrket innsatsen mot hatkriminalitet. Og jeg og alle kvinner og menn som blir utsatt for hets setter pris på det. Men jeg mister jo troen på både demokratiet og ytringsfriheten og på festtaler og handlingsplaner – når vi ikke engang klarer å beskytte en av våre viktigste. Nemlig Amal Aden. Det er skuffende å vite at politiet ber henne ligge lavt. Å innse at vi er flere som får den beskjeden. Jeg skjønner godt at enkelte kaster inn håndkleet. Det er grenser for hva vi kan kreve av disse kvinnene. Disse som vi heier frem, for så å forlate dem når det blir for vanskelig. «Hvorfor må du provosere»? De hører det fra miljøer de kritiserer, men at de skal høre det fra politiet og PST? Det er ikke til å holde ut.

En kan godt forstå at ikke alle som ytrer seg i offentligheten og blir hetset kan få livvakter. Politiet må prioritere beinhardt. Men vi kan ikke prioritere bort det vi selv løfter frem som det viktigste av alle demokratiets grunnsteiner – ytringsfriheten. Ytringsfriheten er noe mer enn en teoretisk størrelse som bare dras frem ved hver karikaturstrid. Det er en kamp som må kjempes hver eneste dag. Også for dem som ikke tegner karikaturer. Den største skammen for et land som Norge må være å kneble våre egne borgere. Det kan ikke være noen tvil: Når politiet ber Amal Aden om ikke å provosere, så er det et direkte forsøk på knebling.

Kommentaren fortsetter under bildet.

ETTERLYSER SIKKERHET: Amal Aden frykter at hun taper sin frihet til å ytre seg, fordi politiledelsen ikke beskytter henne bedre – stikk i strid med statsminister Erna Solbergs forsikringer om beskyttelse av ytringsfriheten. Foto:Kyrre Lien,VG

Dessverre er det slik at de som for første gang kaster seg ut i den offentlige debatten ikke aner hva som venter dem. En ting er å lese om grov sjikane andre fremtredende kvinner blir utsatt for, noe annet er selv å motta hets og sjikane gjennom sosiale medier og mailboksen. Du står alene, med eller uten et støtteapparat. For enkelte er kampen de kjemper så viktig, at de likevel fortsetter. Så tenker de, blir det ille, går jeg til politiet. Samfunnet vil beskytte meg. Men den illusjonen forsvinner like fort som anmeldelsen forsvinner fra politiets pult.

Jeg er bekymret, særlig for de unge kreftene som kommer til og tar over stafettpinnen etter Shabana, Amal, Mina og Bushra. Jeg er bekymret for Faten Mehdi Al-Hussaini, for Hajrah Arshad, jenta som arrangerte Fredens ring rundt synagogen i Oslo, og Muniba Ahmed, en ung jente som skrev en kronikk i Aftenposten og fikk stygge dødstrusler. Vil politiet også be dem ligge lavt når det røyner på?

VG-spesial: Den brutale hetsen

Her er sakens kjerne: Det er ingen reell ytringsfrihet om folk får beskjed om å drive selvsensur. Vi får en amputert og blodfattig debatt. Vi får ikke belyst kontroversielle temaer og vi får ikke bekjempet undertrykkende holdninger og handlinger.

Derfor, kjære statsminister, sett handling, ikke handlingsplaner, bak ordene. Gi politiet en klar instruks og ikke minst ressurser til at de kan prioritere hets og trusler. Krev at ingen slike anmeldelser henlegges grunnet dårlig kapasitet. Skjerp lovgivningen om det er påkrevet. Vis at det er like straffbart å trakassere på nett og telefon som det er å trakassere på åpen gate. Ta gjerningspersonene. Det er akutt, og så kan vi være enige om at det må en langsiktig holdningsendring til.

Kommentaren fortsetter under bildet.

YTRINGSFRIHET: Kommentator Shazia Sharwar spør seg hva statsminster Erna Solberg vil si til Amal Aden i dag. Foto:Frode Hansen,VG

Om det er noen vi skal danne en beskyttende ring rundt, så er det samfunnsdebattens mest sårbare. Disse kvinnene som ikke bare hetses av enkeltpersoner, men som risikerer å bli utfryst av hele miljøet sitt. Vi har ikke råd til å svikte. I morgen er kvinnedagen. Og vi kan, med en ekstra flau smak i munnen, konstatere at kampen langt fra er vunnet.

Erna Solberg, du er landets statsminister, og du har vist en genuin interesse for kvinner som utsettes for netthets og trusler. I fjor sommer inviterte du mange av disse kvinnene hjem til deg, og du lyttet. Så jeg vet at du vet at netthets-anmeldelser henlegges over en lav sko. Shabana Rehman fortalte deg det. Hun sa at politi- og påtalemyndigheter i langt større grad må ta netthets på alvor. Og mange av kvinnene du snakket med mente at de som driver med hatytringer og trusler må avdekkes og straffeforfølges.

Hva vil du si til Amal Aden i dag? Hun som nå blir forsøkt kneblet av dem som skal beskytte henne. I fjor så du rett inn i kamera og sa: «Kjære netthetser, du skader andre mennesker». Vil du se rett inn i et kamera i dag og si til Amal Aden at du skal sikre hennes ytringsfrihet?

@ShaziaSarwar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder