PROBLEM: Ikke bare er løsningen for eksamen urettferdig, den er også problematisk, mener Thomas Risvik (18). Foto: Privat

Debatt

«25 under 25»: Eksamen nå er urettferdig!

Enten skulle alle vært trukket ut til eksamen, eller ingen – i likhet med fjoråret.

Publisert:

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

THOMAS RISVIK (18), avgangselev på videregående skole

Regjeringen besluttet 8. april at alle elever i 10. trinn kommer opp i muntlig eksamen, og mange av avgangselevene i videregående vil få samme tilbud – men ikke alle. Er det rettferdig?

Som én av landets 49 041 avgangselever er det hverken lett å forsvare eller støtte regjeringens beslutning, fordi elevene er spredt over hele landet. Jeg har fått et godt undervisningstilbud jevnt over skoleåret.

Selv er jeg fra Kongsvinger-regionen, som har lite smitte, og mener det ville vært mulig å gjennomføre en lokalgitt muntlig eksamen.

På en annen side kjenner jeg en rekke elever fra Oslo-området, deriblant tvillingsøsteren min, som har vært på rødt nivå lenger enn noen av oss kan forestille seg.

Det gjør at man kan komme til en enighet: det er ikke rettferdig at årets kull skal konkurrere om studieplasser de kommende årene, når flere elever i videregående vil gå ut med et vitnemål uten å ha gjennomført eksamen én eneste gang.

Ikke bare er det urettferdig, men det er også problematisk. Vanligvis gjennomføres eksamen for 20 % av elevene i 1. videregående, og jeg ble trukket ut til muntlig matematikkeksamen det året. Da ante vi fred og ingen fare, og vi visste ikke at eksamen ville bli avlyst det andre året.

Når det ordinære trekket offentliggjøres for avgangselevene, vil de som er trukket opp til muntlig-praktisk eksamen, miste muligheten for en ekstern vurdering.

Jeg sympatiserer med dem som ikke får denne muligheten, og synes det er trist at dette er årets løsning.

Eksamen kan gå begge veier for oss elever, og jeg vil helst slippe å føle skyld for at jeg kom inn på drømmestudiet til bestekompisen min. Årets vitnemål vil bli mangelfullt og dermed misvisende, noe som er en direkte konsekvens av det vilkårlige i regjeringens avgjørelse om eksamen for noen.

les også

«25 under 25»: Vi lærer ikke nok om trakassering!

I mars sa Guri Melby til NRK: «Vi ønsker å sikre en mest mulig rettferdig eksamensordning. Derfor mener vi det er riktig at alle får én, og maks én, eksamen». Løsningen ble kontroversiell og motstridende i forhold til regjeringens ønske.

Tvillingsøsteren min som har vært på rødt nivå siden november og dermed møtt på et krevende undervisningstilbud, kan risikere å bli trukket ut til eksamen.

Mens her i Kongsvinger, hvor faktorene er motsatt (vi har gult nivå og et tilnærmet normalisert undervisningstilbud), er det en mulighet for å slippe eksamen.

Kunnskapsdepartementets beslutning landet på en tilfeldighet – og det er ikke rettferdig.

Man ser nå hvor mange konsekvenser en slik beslutning fører til: urettferdighet innad i kullet, urettferdighet for tidligere årskull og en generell urettferdighet på landsbasis. Enten skulle alle vært trukket ut til eksamen, eller ingen – i likhet med fjoråret.

les også

«25 under 25»: Vi kan ikke fjerne gymkarakteren!

«25 under 25» er en serie kronikker og debattinnlegg skrevet av unge under 25. Er du under 25, og ønsker å bidra? Send debattinnlegget ditt til 25under25@vg.no. Mer informasjon finner du her.

Publisert:

Mer om

25 under 25

Eksamen

Skole og utdanning

Guri Melby

Flere artikler

 1. Vil at alle avgangselever på VGS skal ha muntlig eksamen

 2. Ber regjeringen avlyse muntlig eksamen: – Dårlig prioritering

 3. «25 under 25»: Smittevernet i skolen er for dårlig

 4. Føler seg mindre klar for høyere utdanning: – Jeg har ikke hatt en eneste eksamen

 5. Barneombudet ber om at muntlig eksamen avlyses

Fra andre aviser

 1. Endrer ikke opptaksreglene til høyere utdanning

  Bergens Tidende
 2. Det er ikke for sent å snu. Avlys muntlig eksamen!

  Aftenposten
 3. Vi skal fortsatt ha muntlig eksamen. Men hva med dem som må i karantene?

  Aftenposten
 4. Det «heldige» kullet som fikk gode karakterer selv om de ikke lærte så mye

  Aftenposten
 5. Vi må øremerke de nye studieplassene

  Aftenposten
 6. Aftenposten mener: Synd for elevene ikke å få ekstern vurdering

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no