President Donald Trump møtte president Vladimir Putin på G20 toppmøtet i Hamburg. Dette første møtet mellom de to varte mye lenger enn berammet. Foto:AP

- Vi har mye å snakke om

Donald Trump slo an en optimistisk tone i møte med Vladimir Putin: Dette går veldig bra. Positive ting skjer.

 • Per Olav Ødegård

Artikkelen er over tre år gammel

Og det var før møtet startet.

Et klapp på skulderen. Noen vennlige ord. Telefonsamtaler er aldri nok. Vi trenger virkelig et personlig møte, sa Putin. Trump ga uttrykk for at det var en ære å møte Putin. Putin var henrykt.

Virkeligheten er at det amerikansk-russiske forhold er svært anstrengt, og at det ikke er blitt bedre etter at Trump overtok. Trump sa de hadde mye å snakke om, og deres første møte varte 96 minutter lenger enn de annonserte 40 minutter.

Les også: Snakket i over to timer

Trump sa i valgkampen at han ville forbedre forholdet til Russland, men muligheten forsvant med «Russiagate». Anklagene om at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget er gjenstand for Kongresshøringer og omfattende etterforskning. Hvis Kremls hensikt var å vinne innflytelse, har resultatet blitt å begrense Trumps handlingsrom. Han kan ikke oppfattes som ettergivende. Påstander om medarbeidernes skjulte forbindelser til Russland har forfulgt Trump.

Det er dette Kreml kaller russofobi, en påstått vrangforestilling i vestlige kretser om alt vondt Russland skal står bak.

Les også kommentaren: Kampen om tronen

Resultatet er uansett blitt at Donald Trump er like uklar i sin Russlandspolitikk, som han er på om han har møtt Vladimir Putin tidligere. I 2015 sa Trump i et radioshow at han hadde møtt Putin for lenge siden og de kom svært godt ut av det med hverandre. Et år senere sa Trump til CBS at han aldri hadde møtt Putin. Forvirringen har forplanter seg til utenrikspolitikken, også forholdet til Russland.

Særlig når forholdet er så krevende som nå, betyr den personlige kjemi i møtene mellom en amerikansk og russisk presidenter svært mye. Det første møtet er viktig. Putin og Trump liker å fremstå som sterke og handlingskraftige menn. Men mens Trump liker å være uforutsigbar og spontan er Putin kalkulerende og langsiktig.

Mye sto på spill for dem begge. Putin er den rutinerte av de to og vinner når han kan fremstå som den amerikanske presidentens likemann i internasjonale affærer. Det var slik Sovjetunionens tidligere ledere oppfattet seg selv. Putins prosjekt er å gjenopprette Russlands posisjon som en stormakt selv den mektigste nasjon må lytte til.

Les også: Erna Solberg om Trump på toppmøtet

Les også

 1. Erna Solberg til VG om Trump: – Som amerikanere ofte er

  HAMBURG (VG): Statsminister Erna Solberg forteller at USAs president Donald Trump er direkte og tydelig på G20-toppmøtet…
 2. Trump fastholder at Mexico skal betale for grensemur

  USAs president Donald Trump står på sitt, og krever fortsatt at Mexico skal betale for en grensemur mellom de to landene.
 3. G20-sikkerhet ikke god nok for Melania Trump

  HAMBURG (VG) Over 20.000 politi vokter over G20-byen Hamburg, men sikkerheten er likevel ikke god nok til at Melania…

Mer om

 1. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. Når kommer Trump til oss i Moskva? Han lovte jo!

 2. Amerikanske medier: Ville gi toppleilighet i nytt Trump Tower til Putin

 3. Presidentene Trump og Putin møtes for første gang

 4. Trump i knestående

 5. Har selv Putin gitt opp Trump?

Fra andre aviser

 1. Trump og Putin i maratonmøte

  Bergens Tidende
 2. Trump og Putin med felles bredside mot gransking av valginnblanding

  Bergens Tidende
 3. Russland toner ned forventninger til toppmøtet mellom Trump og Putin

  Bergens Tidende
 4. Trump og Putin enige om historisk toppmøte

  Aftenposten
 5. Trump avlyser møte med Putin

  Bergens Tidende
 6. Historiker mener at Trump er den første amerikanske tsaren. Nå møter han en annen hårsår og autoritær keiser.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no