Donald Trump og Hillary Clinton vant primærvalget i New York i natt. Foto:

Kommentar

Avgjørende hjemmeseier

Både Clinton og Trump trengte å vinne hjemmestaten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For Trump var det et slags comeback. For Clinton var det en viktig, kanskje avgjørende bekreftelse. Og det var selvfølgelig viktig for begge at det skjedde i hjemstaten.

Trump ligger an til å gjøre rent bord og ta alle delegater. Ikke uventet, hovedkonkurrenten Ted Cruz gjorde det bortimot umulig for seg tidlig i løpet ved å snakke foraktelig om «New York-verdier».

Slikt slår an i Texas, men det er ikke særlig populært i New York, hvor de republikanske velgerne ga klar beskjed.

Trumps overlegne seier er likevel både viktig og imponerende. Han har den siste halvannen måneden slåss med det meste av ledelsen i eget parti mot seg. Og etter at han tapte Wisconsin for to uker siden, var det som om han mistet noe av sin uovervinnelighet.

Trump hevdet etter seieren i natt at dette «ikke er mye av et kappløp lenger». Men det er det. Det vil fortsett være en utfordring for ham å nå det magiske nummeret på 1237 deleganter som gjør at han kan erklære seg som partiets kandidat. Og Cruz-kampanjen vil jobbe hardt og metodisk, i nær kontakt med mektige krefter i partiet, for å hindre ham i det, slik at man kan kan gå mot et åpent landsmøte i juli.

Det er imidlertid ingen tvil om at han ligger bedre an enn på lenge. Og han ligger godt an i kommende valg i viktige stater som Maryland og Pennsylvania neste uke.

For Hillary Clinton må New York-resulatet ha vært en stor lettelse. Matematikken i delegatinnsamling har vært på hennes side siden Super-Tirsdag i mars. Men etter at Bernie Sanders har vunnet syv av de åtte siste statene har alt fokuset vært på hennes manglende evne til å skape begeistring og samtidig understreket alle hennes andre svakheter for velgerne.

Ved å vinne New York består hun ikke bare den viktige hjemstats-testen som viser at hennes egne velgere er fornøyd med henne. Hun viser også at hun kan gjøre det bra blant progressive og liberale velgere som ellers i dette valget har satset på Sanders og som i 2008 gikk for Obama.

Man merket også i talen hennes i natt at hun nå vil legge an en landsmoderlig tone og snakket om at «det er mer som samler oss enn som splitter oss».

Vinner hun Maryland og Pennsylvania neste uke, noe alt tyder på så langt, er det lite Bernie Sanders kan gjøre for å stoppe henne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder