VG mener: Flyktningavtale i fare

Etter en 90 minutter lang samtale bak lukkede dører med president Recep Tayyip Erdogan erklærte statsminister Ahmet Davutoglu at han går av som partileder og statsminister.

  • VG Leder

Artikkelen er over tre år gammel

Erdogan har misbrukt makten ved å svekke forutsetningene for et levende demokrati

Davutoglu sa at han trer til side av hensyn til partiet. Men partiet er Erdogan. Og han er ikke tjent med en statsminister som går egne veier. Presidenten rydder i stedet veien for å kunne tilegne seg selv enda større makt. Det er dårlige nyheter for Tyrkia, for den sekulære opposisjon og for EU.

Erdogan har ledet Rettferds- og utviklingspartiet (AKP) siden 2001 og han var statsminister i Tyrkia fra 2003 til 2014, da han ble avløst av sin da nære allierte Ahmet Davutoglu. Men som statsminister skal Davutoglu ha vist liten entusiasme for Erdogans store prosjekt, å endre grunnloven for å skape et mektig presidentembete. Erdogan ønsker like store fullmakter som en russisk eller fransk president.

Det var Davutoglu som forhandlet frem flyktning-avtalen med EU, og slik ble presidenten stilt i skyggen på den internasjonale arena. Avtalens tiltak og motytelser skal gjennomføres innen juni, men det blir uten statsministerens gjennomføringskraft. Erdogan skal ha reagerte kjølig. Han vil slett ikke bli fortalt av EU hvilke reformer han må gjennomføre. Det kan bli umulig for EU å innfri Erdogans betingelser, og da vil heller ikke Tyrkia gjennomføre sin del av planen. Avtalen står i fare på grunn av maktspillet i Ankara. Det kan utløse en ny flyktningstrøm mot Europa.

Erdogan leder et parti med islamistiske røtter som har vunnet alle valg de siste 15 år. Det er forventet at Edogan nå håndplukker en ny partileder og statsminister som lojalt vil følge opp hans ambisjoner. Det lover ikke godt. Erdogan anklages for å undergrave den sekulære staten som Atatürk etablerte for snart 100 år siden. Han er beryktet for sin autoritære lederstil. Han tåler ikke kritikk. I hans tid er ytringsfriheten blitt systematisk svekket gjennom angrep på, og straffeforfølgelse av, uavhengige media. Erdogan har misbrukt makten ved å svekke forutsetningene for et levende demokrati: Ytringsfrihet, respekt for politisk opposisjon og vern av etniske og religiøse minoriteter.

Davutoglu ble ansett som moderat. I det nye Tyrkia var det ikke lenger plass for ham. Det er en urovekkende utvikling hos en NATO-alliert, som i tillegg sitter med nøklene til Europa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder