TYRKISK SAMLING: President Recep Tayyip Erdogan (i midten) sammen med partileder i nasjonalistiske MHP, Devlet Bahceli (ytterst til venstre), leder i Det republikanske folkepartiet (CHP), Kemal Kilicdaroglu, og statsminister Binali Yildirim fra styrende AKP, under et møte etter kuppforsøket. Ledelsen i kurdervennlige HDP ble ikke invitert. Foto: Kayhan Ozer AFP

Erdogans hardhendte forsoning

ISTANBUL (VG) President Erdogans hardhendte taktikk ser ut til å samle tyrkerne i økende grad.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I begynnelsen av juli skrev jeg en kommentar i VG om «Tyrkias farlige splittelse». Bare noen uker senere kom det brutale kuppforsøket.

Flere bekjente påpekte at jeg var fremsynt, men det stemte ikke: Jeg hadde ikke sett for meg at det ville bli et kuppforsøk.

Jeg påpekte en splittelse som i hovedsak går mellom de som ønsker å opprettholde det sekulære Tyrkia, og de som støtter at religion skal ha en større rolle i staten.

Splittelsen er i høyeste grad fortsatt til stede. De voldsomme utrenskningene Erdogan har iverksatt for å fjerne tilhengere av hans hovedfiende Fethullah Gülen, har skremt mange.

Men, Erdogans hardhendte oppgjør har tilsynelatende også bred støtte: En meningsmåling utført av firmaet Pollmark, og gjengitt i en lang rekke tyrkiske medier, viser at ni av ti mener en slik utrenskning nå er nødvendig.

Meningsmålinger må alltid tas med en klype salt, og det gjelder særlig i et land som Tyrkia, der pressen nå er i en svært utsatt situasjon, og det er vrient å vurdere en slik måling. Like fullt gir målingen noen interessante antydninger:

Målingen viser at rett under halvparten av befolkningen (49 prosent) deltok i demonstrasjoner mot kuppforsøket i ettertid. Blant dem et klart flertall som støtter regjeringspartiet AKP, men også nær en tredjedel av dem opposisjonsvelgere.

Det enorme fokuset på den såkalte «Fethullahs terrororganisasjon» (FETÖ) har ført til at seks av ti mener dette nå er den farligste terrororganisasjonen i landet, foran PKK og IS. Dette til tross for at FETÖ var et totalt ukjent begrep før kuppforsøket.

Les også: Historien om Tyrkias falske komplotter

Så mange som tre av fire svarer at de ville ha deltatt i gateprotester dersom det skulle komme et nytt kuppforsøk, noe rundt 30 prosent tror at kommer til å skje.

Kanskje ikke så overraskende, men like fullt svært positivt for Tyrkia dersom det faktisk stemmer, er følgende: Så mange som ni av ti støtter den pågående forsoningen mellom president Erdogans styrende AKP og opposisjonen.

I vår var tonen hatefull mellom Erdogan og ledelsen i landsfader Atatürks parti, CHP. Nå har presidenten satt i gang en dialog med CHP, og med nasjonalistpartiet MHP. De tre partiene lover bedret samarbeid.

Så må man håpe at det fjerde partiet i parlamentet, kurdervennlige HDP, som så langt er blitt holdt utenfor det gode selskap, også tas med på Tyrkias vei videre.

Kommentar: Slik har Tyrkia snudd i spillet om Syria

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder