I VANTE SPOR: Erling Borgen Foto: Øyvind Sætre , VG

Leder

Borgen rikker seg ikke

Erling Borgen har blitt kommentator i Ny Tid, men alt ser ut til å være ved det gamle for den tidligere NRK-journalisten.

I en kommentar med tittelen "Utgis VG av NATO?" lirer Borgen nok en gang av seg en rekke kjente argumenter mot oss, NATO og USA. Argumenter er forresten ikke helt dekkende, Borgens form er løsrevne beskyldninger, svulmende karakteristikker og kreativ bruk av sitater. Alt fremført i hans etter hvert kjente buldrende prosa. For Erling Borgen holder det ikke å male med bred pensel, han foretrekker høytrykksspyler.

Les kommentaren og se bildene: Midtøstens vakreste by ligger i ruiner

VG blir blant annet angrepet for vår støtte til luftkrigen mot Gaddafi i Libya i 2011. Den ble innledet idet Gaddafi var i ferd med å sende panservogner og andre tunge våpen mot opprørerne i byen Benghazi, som han hadde sagt skulle utryddes. Det ble han forhindret fra å gjøre. Vi mente den gangen, og mener fortsatt, at det reddet mange liv. At Libya gikk i oppløsning da diktatoren Gaddafi falt er et trist faktum, men i det luftkrigen ble innledet var allerede et bredt opprør mot Gaddafi i gang. Det opprøret mener kanskje Borgen at Gaddafi skulle fått lov til å slå ned med alle midler, slik han hadde til hensikt?

Les Hanne Skartveit: Fredsdrømmer i en hard virkelighet

I Syria har det ikke vært noen særlig vestlig militær innsats. Her har diktatoren Assad relativt uhindret fått lov til å bruke sin militære overlegenhet mot folket som ville kaste ham. Resultatet er per i dag 500 000 drepte og et fullstendig ødelagt land der 45 prosent av befolkningen er på flukt. VG har ved en rekke anledninger omtalt det som er verdens svik mot det syriske folket. Men Syria nevnes behendig nok ikke med et ord i Borgens tirade mot VG.

Les Frithjof Jacobsen: 2016 kan bli Putins år

Det gjør heller ikke Russlands krigføring i Syria på Assads side, der Russland har tatt i bruk en rekke moderne våpen mot gruppene som betegnes som moderate opprørere. Vi har lett i norske avisspalter det siste året, men ikke funnet noen spor av kritikk mot Russlands Syria-krig fra Erling Borgen. Det Borgen er mest bekymret for er at Norge og Vesten demoniserer Russland

Demonisering vet Borgen sikkert mye om, i sin kommentar om VG skriver han at vi er krigshissere og at vi står ved siden av "krigsforbrytere" og "sjefstorturister". Disse påstandene er så absurde at vi lar være å svare på dem. Men til Borgens spørsmål om vi utgis av NATO, kan vi avkrefte det. Det vi kan bekrefte er at VG, i likhet med et stort flertall av Norges befolkning mener Norges sikkerhet ivaretas gjennom vår medlemskap i NATO, og at USA er vår viktigste militære allierte.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder