RIK? Vladimir Putin skal være god for enorme verdier. En avsløring i Guardian søndag støtter opp under det.

RIK? Vladimir Putin skal være god for enorme verdier. En avsløring i Guardian søndag støtter opp under det. Foto: Maxim Zmeyev Reuters

Kommentar

Putins milliarder er gammelt nytt for russere flest

Offisielt tjener Vladimir Putin rundt 800.000 kroner i
året. Mange mener at han er mangemilliardær.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den vanlige russer leer knapt nok på øyelokket over Guardians avsløring søndag om at verdier på mer enn 16 milliarder kroner kan spores til presidenten. Folk flest trekker snarere på skuldrene over en gammel «nyhet». For det har vært en «offentlig hemmelighet» i mange, mange år at Vladimir Putin er styrtrik, og at verdiene har vært skjult utenlands.

Riktignok er ikke Putins eget navn nevnt i dokumentene som blant annet Guardian, som er blant 109 medier som står bak avsløringen, har gravd fram, men hans venner har tjent millioner på millioner av dollar gjennom business som etter alt å dømme ikke skulle kunne gå i lås uten Putins beskyttende hånd.

Les også: - Putin kan sikre fred og demokrati i verden.

Etter det jeg kunne se var det ingen av de statlige russiske mediene som fant grunn til å nevne Putin-nyheten søndag kveld

Men la oss først skru tiden tilbake åtte år. Vi er i mars 2008, og jeg sitter på en halv-eksklusiv Moskva-restaurant og snakker med Putin-eksperten Stanislav Belkovskij.

Han forteller meg at Putin er god for minst 220 milliarder kroner (etter datidens dollarkurs, det hadde vært langt over 300 milliarder kroner i dag).

– Du finner ingen registre der Putins navn står skrevet. Men dette er aksjer han kontrollerer, påsto Belkovskij.

Les også: Eksklusivt intervju med utenriksminijster Sergej Lavrov

La oss skru klokken enda lenger tilbake, til 1990-tallet, da Boris Jeltsin styrte Russland. I vakuumet etter Sovjet-imperiet får et lite antall herrer lov til å bygge seg opp ekstreme formuer i en villvest-økonomi som vi knapt har sett maken til. De får fellesbetegnelsen oligarker.

FORGJENGER: Vladimir Putin hilser på sin forgjenger Boris Jeltsin i 2005. foto: Itar Tass, Ap

Ved årtusenskiftet overtok så Vladimir Putin som president, og noe av det første han gjorde, var å si til milliardærene omtrent det samme som George W. Bush en gang sa: «enten er dere med meg, eller så er dere mot meg».

Les også: Nye EU-sanksjoner mot Russland.

For de siste gikk det ille, som for eksempel for Yukos-sjefen Mikhail Khodorkovskij, som ble puttet i en fengselscelle i en øde del av det enorme landet.

Men Putin stoppet ikke bare milliardærene. Han lot politikere og byråkrater berike seg. Offisielt har han gått hardt ut mot korrupsjonen, men i de lukkede rom har det foregått transaksjoner, som dem som Guardian nå avslører.

Amerikanerne har flere ganger hevdet at Putin har enorme verdier. I 2007 kom det en CIA-rapport der Putins formue ble anslått til over 350 milliarder kroner (altså enda mer enn det Belkovskij antydet), og så kom det amerikanske finansdepartementet med påstander om Putins forbindelse til mystiske «Gunvor», som er et av verdens største selskaper innen oljehandel.

Les også: Putins menn.

Putins gode venn Gennadij Timtjenko var en av de største eierne av dette selskapet. Rett før han ble satt på den vestlige sanksjonslisten i 2014, solgte han plutselig sine aksjer i «Gudrun». Det har vært en utbredt oppfatning av Timtjenko har vært en stråmann for Putin, men det er aldri bevist.

Det er heller ikke Putins påståtte luksusslott i nærheten av Sotsji, OL-byen som er hans yndlingssted for å slappe av både sommer og vinter.

Les også: Russisk spionskip utenfor Norskekysten.

Men det er stadig mer som tyder på at Vladimir Putin er god for enorme verdier. Putins talsmann Dmitrij Peskov avviser det hele som et informasjonsangrep fra vestlig etterretning. Han har tidligere fortalt at Putin ikke tjener noe annet enn presidentlønnen.

Russere flest vet bedre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder